Google разработва очилата на бъдещето

Интернет гигантът вгражда дисплей в стъклата на популярните оптични аксесоари и ще прожектира "добавена реалност" пред очите на потребителите

Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Капитал Daily
Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Капитал Daily

Повечето модерни хора днес използват смартфоните си непрекъснато. За целта обаче потребителите трябва да ги вадят от джобовете си и да ги държат в ръка. Съвсем скоро обаче това може да се промени. До няколко месеца феновете на иновативните технологии ще получат авангарден подарък от Google – очила с вградена електроника и полупрозрачен дисплей, интегриран в стъклата им.

Интернет компанията планира да пусне в продажба подобен продукт до края на годината, съобщават източници на авторитетния щатски всекидневник New York Times, пожелали анонимност. Те допълват, че "цената на тези устройства ще бъде сходна с тази на сегашните смартфони" и ще се движи някъде между 250 и 600 долара.

Очилата ще работят с операционна система Android и ще включват малък екран, който е разположен на сантиметри от окото на потребителя. Допълнително ще имат връзка с мобилни мрежи за пренос на данни  от трето и четвърто поколение (3G и 4G), както и различни сензори и GPS навигация. Google отказва всякакъв официален коментар по темата.

Първата апокрифна информация за новия проект на Google изтече още през декември в публикация на блога 9to5google.com. Тогава стана ясно, че онлайн гигантът разработва очила с вграден дисплей. Месец по-късно неназован източник от компанията разкри, че новото устройство ще използва платформата Android.

Като "Терминатор"

Все още няма информация точно каква ще бъде технологията, чрез която информацията ще се визуализира върху стъклата на високотехнологичните очила. Предполага се, че става дума за прозрачни LCD или AMOLED дисплеи. Освен това очилата ще са самостоятелно устройство със свой IP адрес в интернет, а не периферия към смартфон с Android, добавят източниците на New York Times.

На дисплея ще бъде прожектирана добавена реалност (Augmented reality), която ще бъде свързана с геолокационните услуги на Google. В очилата ще бъде вградена и миниатюрна камера с не много висока разделителна способност, която ще заснема околния пейзаж, върху който ще наслагва информацията от глобалната мрежа.

Така вместо потребителите да разглеждат данните през браузър или приложение, те ще използват добавената реалност, за да получат необходимите данни. Визуално всичко това ще наподобява гледната точка през "очите" на роботите от филмовата поредица "Терминатор". Всичката полезна информация ще се появява на екрана пред погледа на потребителите в реално време.

Новото устройство се свързва с различни "облачни" услуги на Google като Latitude, Maps и Goggles, за да извлече необходимите данни от глобалната мрежа.

Кимни, за да скролваш

Очилата ще разполагат и с уникална система за управление. Интерфейсът се контролира чрез поклащане на главата. Движенията, необходими за подаването на дадена команда, няма да са резки и поради тази причина няма да привличат излишно вниманието на останалите хора. Новите устройства също така ще разполагат и с няколко физически бутона, вградени в рамката. Те ще допълват контрола чрез движение на главата нагоре, надолу и настрани.

Дизайнът на новите очила обаче не предвижда те да бъдат носени непрекъснато. Въпреки това Google очакват, че някои от най-запалените потребители ще ги използват доста по-активно. По всяка вероятност обаче ще бъдат като смартфоните – ще се използват само когато е необходимо.

Един от проблемите, с който инженерите на Google се сблъскват, е свързан с личната неприкосновеност. Причината е, че докато камерата дигитализира заобикалящата среда, собственикът може да наруши правото на околните да не бъдат заснемани без тяхно разрешение.

В търсене на бизнес модел

Проектът в момента е част от многобройните разработки, обединени под името Google X. Така се наричат тайните лаборатории на интернет гиганта, където се тестват най-различни футуристични технологии – от роботи до космически асансьори.

Според New York Times един от ключовите служители по проекта е Стийв Лий. Той е създател на услугата за споделяне на местонахождението Latitude. Затова се предполага, че новите очила с вграден дисплей ще бъдат свързани именно с тази геолокационна услуга. Източниците на изданието твърдят, че лично съоснователят на Google Сергей Брин надзирава проекта и прекарва по-голямата част от времето си в лабораториите Google X.

Доскоро се смяташе, че Google не обмислят да пускат технологичните очила на пазара. Вместо това компанията разглежда проекта като експеримент, в който всеки желаещ ще може да участва, допълват източниците на New York Times. Ако потребителите реагират позитивно, когато очилата бъдат пуснати в края на годината, интернет гигантът може ще анализира евентуалните възможности за генериране на приходи и разработване на печеливш бизнес модел, базиран на тях.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Ще ни гледат, не само засичат :-)

 • 2
  bgvlado avatar :-?
  БГ Владо
 • 3
  sunay_91 avatar :-P
  Сунай

  Е .. преди ако Терминатор ни се е виждал фантастичен екшън то сега предстои да стане реалност. Но ще е яко. Подкрепям идеята на Гугъл :)

 • 4
  straw_ avatar :-P
  straw_sec

  -Добър ден! Бих искал един нов чифт очила за късогледство, че моите нещо поотслабнаха.

  -А, с вграден интернет ли?

  -Разбира се.

  -Значи, късогледство, рамките с високоскоростна връзка, включените услуги: уебкам, образна стабилизация против вибрации, гугъл мапс, джипиес. Към пакета е включен 30 дневен достъп до изданията на Икономедия, както и вграден четец на е-книги. Без таксата за ефирна цифрова телевизия Ще ви струва 30% от месечната BG заплата първоначално, а след това по 5% месечно.

  -Няма ли да ми е по-евтино лазерна корекция на зрението, пък да си спестя очилата?

  -О, естествено! Елате след 5 години. Тогава и очилата ще са виртуални и услугите ще се проектират върху контактни лещи или директно пред лицето.

  -Аха, мерси! А, тук някъде хляб да продават? При възможност невиртуален! Пък и автомеханик ми трябва, че колата ми хлътна в шахтата на улицата.
  Кимнах за довиждане и продавачката се скролна на някъде. Жалко сега ще трябва да търся някой реален, та да го питам за пътя.

 • 5
  oft231057892 avatar :-|
  oft231057892

  "Augmented reality" - рай за рекламните тролове. Представям си: чакаш на спирка на градски транспорт, поглеждаш разписанието и изведнъж пред погледа ти се завъртат реклами на последните чудеса на съвременната градска химия, които са си платили на автобусната компания да се рекламират в района на спирките - прах за пране, шампоани, хапчета за отслабване... Качваш се в автобуса и пред погледа ти изкача любезна секси кондукторка, която те подканва да си чекираш картата. Ех, кеф. :)))

 • 6
  spencer avatar :-?
  Horatio

  Не очаквах толкова бързо да се развият нещата. Тази година очила, другата година и лещите ще пуснат сигурно :)
  http://www.youtube.com/watch?v=t-m6YL64lkU

 • 7
  gost22 avatar :-?
  gost22

  "Онзи, който си е сложил наочници, трябва да помни, че в комплект с тях вървят още и юзда, и камшик."
  Станислав Лец


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход