Philips окончателно се раздели с бизнеса с телевизори

Компанията финализира сделката по прехвърлянето на звеното си на хонконгската TPV

Philips окончателно се раздели със своето звено за телевизори. На европейската компания й отне близо година докато финализира сделката с хонконгската корпорация TPV Technology.

Двете технологични фирми ще превърнат TV звеното в джойнт венчър на име ТP Vision, като дяловете ще бъдат разпределени 30/70 в полза на азиатското дружество.

Phlips обяви, че транзакцията е приключила, съобщава технологичният блог cnet.com. Всичките 3300 служители на звеното, както и много от произведствените мощности на компанията ще попаднат под ръководството на TP Vision.

Новото съвместно дружество ще продължи да произвежда и продава телевизори с марката Philips.

Холандската компания се опитва да се конкурира с по-евтините азиатски производители на телевизори като Samsung и LG. Крайната цел е TP Vision e да стане третия по големина играч на пазара.

Продажбата на TV звеното е първата стъпка на новия изпълнителен директор на Philips Франс ван Хутен. Сделката беше обявена преди близо година, но чак сега тя е финализирана.

Хутен е експерт по преструктуриране на компании и преди месец пое поста изпълнителен директор във Philips. Той, че преоценява доходността на звената и бизнесите на компанията, като може да се раздели с тези с по-ниска такава.

"Много потенциал може да се отключи във Philips", заяви Ван Хутен.