"Окото" на Терминатора

Очилата с вграден дисплей на Google могат да променят концепцията на мобилните устройства

Поколението, израсло с филмовата поредица "Терминатор", няма начин да не помни кадрите, видени през очите на андроидите-убийци. Пред техният дигитален поглед, оцветен в червено (с цел повече драматизъм), се проектираше най-различна информация, която можеше да варира от местоположението на противника до размера на дрехите, които той носи.

Съвсем по холивудски в началото на април Google представи свои революционни дигитални очила с вграден дисплей, които по възможности наподобяват очите на роботите. Основната разлика в сравнение с терминаторския оригинал е, че се използват за по-мирни цели. Така интернет компанията прави крачка към превръщането на подобен тип "умни" мобилни аксесоари в продукт за масовия потребител.

Военните бяха първи

Идеята за вграден дисплей, разположен в непосредствена близост до очите, идва от военната авиация. Реализирането на първите бойни образци дори предшества филмите на Джеймс Камерън. През 70-те години на миналия век ВВС на ЮАР разработват нашлемен прицел (HMS) за ракети за водене на близък бой с топлинно насочване. Първите самолети, снабдени с тази технология, са южноафриканските Mirage F1AZ. През 1975 г. тези изтребители се доказват и на бойното поле.

Заради голямата ефективност, която показват срещу самолетите съветско производство, разработката провокира интерес и от страна на Кремъл. СССР започват да разработват собствени нашлемни прицели и през 1985 г. оборудват тогава новите МиГ-29 с такива устройства. Те се използват за насочване на ракетите за близък бой Р-73. Комбинацията между трите технологии (самолет, прицел и ракета) превръща МиГ-29 в един от най-добрите изтребители в близкия маневрен бой.

Успехът на програмата кара водещите страни във военнопромишлената индустрия да стартират собствени разработки в тази сфера. Година по-късно израелските ВВС започват интеграцията на подобна система за своите изтребители DASH. Всички подобни устройства обаче представляват само нашлемен прицел за водене на ракети с топлинно насочване. Първата система, която съчетава в себе си не само тази функция, но и изобразяване на по-детайлна информация, е американската IHADSS. Тя е въведена във всички щурмови хеликоптери AH-64 Apache през 80-те години на миналия век. Става дума за моноокулярен дисплей, разположен пред дясното око, който може да подава дори картина от нощния визьор на хеликоптера. Разработките на наистина мултифункционални нашлемни дисплеи обаче и до момента още са в проектен стадий.

Project Glass

Така се нарича проектът на Google за дигитални очила. За момента информацията за него е твърде оскъдна и присъства под формата на концептуално видео и снимки. Той е част от многото секретни разработки, родени в комплекса Google X Lab. Проектът на интернет гиганта много наподобява идеята на IHADSS, като естествено е много по-компактен и има по-хуманни функции. Дигиталните очила позволяват провеждане на онлайн разговори, получаване и изпращане на съобщения, навигация, заснемане на видео или фотографии, споделянето им в социални мрежи и т.н. Всички данни се визуализират като добавена реалност на прозрачния екран, а повечето изброени действия се случват благодарение на връзката към глобалната мрежа.

За момента интернет гигантът не разкрива точните технически параметри на устройството. Няма конкретна информация дали ще се използва самостоятелно, или ще бъде аксесоар като се връзва към смартфон или друга умна джаджа. На външен вид прототипът, показан от Google, е с изчистен и практичен дизайн. Дисплеят закрива само дясното око и заема част от горното периферно зрение на човека. Очилата разполагат с вградена камера за снимки, микрофон и слушалки. Основният начин за управление на съдържанието може да става чрез гласови команди или с движение на очите, коментира пред Business Insider служител на Google, пожелал анонимност.

С Project Glass се занимава съоснователят на компанията Сергей Брин. Освен него други имена, които участват в проекта, са Бабак Парвиз, Стийв Лий и Себастиан Трун. Първият е професор във Вашингтонския университет, като специализира в бионанотехнологии. Наскоро той конструира контактни лещи, които имат вградена електроника и могат да възпроизвеждат малки изображения в окото на човека. Неговата визия за по-нататъшното развитие на Project Glass е свързана именно с интегрирането на тази технология в контактни лещи.

"Един ден"...

Устройството е все още във фаза прототип и е трудно да се каже дали Google скоро ще успее да го подготви за серийно производство и да го пусне на потребителския пазар. Според неофициални данни цената на очилата ще варира от 150 до 600 долара.

Много експерти в областта на добавената реалност дори се съмняват, че възможностите, демонстрирани във видеото, действително са постигнати от Google на практика и дали изобщо могат да се реализират с технологиите в момента. Един от най-скъпите компоненти например е дисплеят. В представения прототип той е прозрачен LED, но според инженер на компанията, пожелал анонимност, е възможно той да бъде заменен с по-опростен екран, който наподобява сегашните HUD дисплеи, използвани в авиацията и при автомобилите.

Друг проблем е свързан с осветеността на заобикалящата среда. Ако светлината навън е прекалено силна, ще е трудно, даже невъзможно, да се види информацията, изобразена на екрана. Проблемът може да се реши частично, като се поставят черни стъкла и очилата да се превърнат в "умни" слънчеви такива.

Още едно препятствие е свързано с функционирането на човешкото зрение. При хората едното око винаги доминира над другото. Резултатът е, че човек по-трудно фокусира погледа си с доминираното и съответно не може да възприема ефективно информацията, която се прожектира пред него. Решението на този проблем е интегрирането на екрана в стъклото пред водещото око. Не е ясно обаче дали човек безпроблемно ще може да фокусира по-детайлни изображения или по-дълъг текст, разположен на толкова близко разстояние.

Предимствата на подобен тип устройство е, че потребителят ще разполага със смартфон, разположен директно пред очите му. По думите на хора, които твърдят, че са тествали очилата, има наложено погрешно схващане, че те ще разконцентрират потребителите, като непрекъснато ги засипват с различна информация. Според тях става точно обратното – умните очила освобождават хората от технологиите. "Те премахват технологията от ръцете ти. Ако искаш да снимаш, не ти трябва да ровиш в джоба си и да извадиш смартфона си. Просто натискаш бутон на очилата си и те вършат цялата работа", коментира тестер устройството на Google, цитиран от New York Times.

Конкуренцията не спи

Независимо колко успешен ще бъде този проект, той ще катализира интереса на още компании към разработването на подобни "умни" аксесоари. Още през 2008 г. Apple патентова подобна система за визуализиране на съдържание над очите на потребителите, която ще им позволи да гледат видео от техните iPod-ове. Sony и Microsoft също наскоро патентоваха идеи за създаването на подобни екрани. Epson пък директно планират да пуснат очила, които да прожектират информация, подавана от Android базиран смартфон. Те обаче ще струват повече от умните телефони среден клас, като цената им стартира от 700 долара.

Напоследък Google рядко са в позиция да бъдат иноватори в някоя нова пазарна ниша. Носенето на компютър, интегриран в рамката на очила, може да предефинира представата на човека за потребителската електроника. Въпросът сега е дали интернет корпорацията от Маунтън вю ще успее да се справи с тежката задача да остане водач, или някой по-бърз и гъвкав конкурент ще я задмине...

В глобалната мрежа се появиха множество пародии на видеото на Google по Project Glass. Като например как биха изглеждали очилата ако компанията реши да ги монетизира и да добави реклами: