Разкъсана облачност над Маунтън Вю

Онлайн гигантът Google атакува бързорастящия пазар на "облачно" съхранение на данни

Със сигурност се е случвало да забравите своето USB, бързайки за работа или за среща. Да, онова USB, на което бяхте записали файловете, които ви трябват точно сега. Едва ли има офисен човек, който да не е попадал в този конфузен сценарий... А колко по-добре би било, ако имахте достъп до най-важната си информация по всяко време и навсякъде.

Закономерното повторение на подобни ситуации накарало студента от Масачузетския технологичен институт (MIT) Дрю Хъстън да създаде на пръв поглед невзрачната онлайн услуга DropBox през вече далечната 2007 г. Идеята била проста: потребителят получава дисково пространство на отдалечен сървър в интернет и така има достъп до своите данни от най-различни дигитални устройства, независимо дали става дума за стационарен компютър, лаптоп, таблет, смартфон или нещо друго. Единственото нужно нещо е стационарна или мобилна връзка към интернет...

Първоначално Дрю Хъстън създал DropBox за себе си и своите приятели. Пет години по-късно пионерът в този бизнес неофициално се оценява на астрономическа сума от поне 5 млрд. долара. А когато създателите на DropBox връщат празен чек, предложен им от самия Стив Джоб, всички оценяват по достойнство потенциала на тяхната идея, след което започват да я копират.

Така се раждат iCloud на Apple, SkyDrive на Microsoft, Box, подкрепян от HP... Голямата промяна обаче вероятно ще дойде след намесата на онлайн гиганта Google, който планира да пусне свой аналог на DropBox, наречен Google Drive. Това трябва да се случи буквално през следващите дни, съобщава авторитетният технологичен блог GigaOM. Залогът в тази битка не е никак малък: целият пазар на "облачно" съхранение на данни ще достигне 22.6 млрд. долара през 2015 г., твърдят експертите на IT анализаторската компания IDC. И това е само прекият фискален ефект от платените услуги, които в случая с DropBox се ползват от около... 4% от клиентите.

Господарят на информацията

По-големият въпрос е как да се монетаризира присъствието на останалите 96% от потребителите, които ползват безплатни услуги за отдалечено съхранение на информация. От всички гореспоменати компании Google има най-добри шансове да направи това и да бъде достоен противник на DropBox. Причината за това е сравнително ясна: на практика всеки по един или друг начин ползва услугите на интернет търсачка номер, които от своя страна стават все по-интегрирани една с друга. По този начин Google изгражда все по-цялостен потребителски профил на хората, за да развива своя основен бизнес – прецизно таргетирана реклама.

В момента гигантът от Маунтън Вю може да анализира онлайн поведението ни най-вече въз основа на различните ключови думи, които въвеждаме в полето за търсене, както и на базата на съдържанието на пощенските ни кутии в Gmail. Когато Google Drive стане факт, технологичната корпорация ще получи достъп до още един огромен масив от информация, която ще може да анализира и да насочва маркетинговите си послания още по-точно. В случая трябва да се има предвид, че данните, които хората съхраняват в подобни услуги, по всяка вероятност ще са най-важните и често използвани от тях. Това допълнително ще гарантира на Google актуалността на потребителския профил и би трябвало да даде възможност на фирмата да продава рекламите си още по-успешно. И по-скъпо.

Сделка или не

Информацията за това какво точно ще представлява Google Drive и как ще работи за момента е предимно неофициална. Популярният технологичен блог VentureBeat например разкрива, че услугата ще предложи 5 гигабайта, което е два пъти и половина повече от DropBox и техните 2 гигабайта свободно място. Това може да провокира своеобразна "надпревара във въоръжаването" между доставчиците на подобни услуги. "Руският Google" Yandex например побърза да обяви, че ще даде на своите потребители 10 гигабайта място. С малката разлика, че за момента услугата е достъпна само в Русия.

DropBox от своя страна предлага проста система, с която потребителите могат да получат достъп до повече пространство, в случай че привлекат към услугата свои приятели. Този маркетингов подход очевидно работи ефективно, тъй като компанията пионер вече може да се похвали с над 50 млн. регистрирани клиенти. Освен това DropBox има ексклузивно партньорство с производителя на телефони HTC, на базата на което всички притежатели на най-новите смартфони от серията One получават мобилен достъп до 23-гигабайтово пространство "в облака". Google от своя страна ще могат да интегрират Drive директно в своите Google Account и в пощенските си кутии (около 350 млн. към януари 2012 г.). Така в един прекрасен ден всички притежатели на Gmail адрес вероятно ще се окажат и клиенти на облачната услуга, както се случи със социалната мрежа Google+.

За момента е известно също така, че Google Drive ще бъде съвместим с големите комерсиални операционни системи: Windows, OS X, Android и iOS. Интересно е, че изглежда отсъства поддръжка за различните дистрибуции на Linux. Интересно е също така, че Google Drive ще може да бъде интегрирана в различни онлайн базирани услуги, така че потребителите ще имат възможност да съхраняват информацията си от тях си директно "в облака". Източници на технологичния блог GigaOM, които са видели платформата в действие, споделят, че са били "впечатлени" от представеното.

Какво точно ще предложи Drive, какъв ще бъде ефектът от неговата поява и дали това няма да е поредният фалстарт на Goоgle обаче са въпроси, които би трябвало да намерят своя отговор през следващите седмици, когато услугата официално ще види бял свят. И все пак не бива да забравяме, че онлайн гигантът има да наваксва 5 години преднина, които го делят от DropBox. Също както Google+ трябва да догонва Facebook в сферата на социалните мрежи...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  siolen avatar :-|
  siolen

  Нека цъфтят сто цветя, нека си съперничат сто школи!
  Дън Сяопин

 • 2
  damianrm avatar :-?
  damianrm

  И като си кача данните на сървър под чуждо управление какво ми гарантира че няма да изтекат някъде?

 • 3
  siolen avatar :-|
  siolen

  До коментар [#2] от "damianrm":

  Факта че си ги качил да чужд сървър означава че вече са изтекли. Предполагам че питаш как да предотвратиш споделянето им с конкуренцията ?

 • 4
  febra avatar :-|
  febra

  гугъл и сега предлагат ъплоуд на файлове в техния Офис пакет, но едва ли имат с какви успехи да се похвалят
  нека опитат допълнително да ни обримчат в "инегрираната услуга", няма лошо

 • 5
  tel_112 avatar :-|
  Мазен чех

  Направо съм шокиран как неща които ги могат Линуксите, Юниксите , та дори и Ундойсите от зората на компютрите се представят като някаква супер идея. Всеки може да си направи такъв сървър и да си влиза в него от цял свят. Единственото условие е да има реално ИП. Още по готините екстри на Линуксите са че през този сървър може да влезеш във вътрешната мрежа на фирмата и да си бачкаш отдалечено на който компютър искаш, примерно от морето както ми се наложи миналото лято.

 • 6
  kalnik avatar :-|
  Калник

  До коментар [#5] от "tel_112":

  Тези услуги са за хората, които нямат представа как да си го направят това сами. За съжаление, те са огромното мнозинство.

  Но понякога има и други съображения. Аз например си поддържам сървър достъпен по интернет, но интернет доставчика ми силно ограничава скоростта на достъп до ИП-то ми от чужбина. Интересното е, че ако аз инициирам връзката с чужбина и "бутам" данните натам, скоростта е доста прилична. Но ако инициирам връзката от чужбина и "тегля" от там скоростта е ужасяващо ниска. И в двата случая данните пътуват в една и съща посока, така че явно става въпрос за умишлено ограничение. Но нека не се отплесваме.

 • 7
  epoc avatar :-|
  epoc

  [quote#5:"tel_112"]Направо съм шокиран как неща които ги могат Линуксите, Юниксите , та дори и Ундойсите от зората на компютрите се представят като някаква супер идея. Всеки може да си направи такъв сървър и да си влиза в него от цял свят. [/quote]

  А аз направо се учудвам как при толкова доморасли специалисти, способни на какво ли не, единственият известен българин в компютърните науки е Джон Атанасов. Останалите биха могли да напишат Windows (познавах един в МЕИ, който почти беше написал Windows 3.1 и се чидеше как така го е събрал на половин дискета, а оригиналния бил на 7), Facebook (по едно време всеки пускаше блог и беше оператор на IRC канал) или поне ICQ. И никой не разбра, че известни са не инженерите, а хората с търговки нюх - Стив Возняк създаде Apple и Apple II, но Стив Джобс е човека, който издигна фирмата на върха; Бил Гейтс не е гениален програмист, а всъщност купува MS-DOS за 75к и го продава нa IBM за 2 милиона.

  Е, давайте, творете, какво чакате? Нали сме нация техническа? То не е като да вдигнеш ftp сървър, да си качваш файловете през браузер, и да се хвалиш, че на теб ти е лесно, номера е да направиш продукт, за който хората да са навити да дават пари....

  [quote#6:"Калник"]интернет доставчика ми силно ограничава скоростта на достъп до ИП-то ми от чужбина. Интересното е, че ако аз инициирам връзката с чужбина и "бутам" данните натам, скоростта е доста прилична. Но ако инициирам връзката от чужбина и "тегля" от там скоростта е ужасяващо ниска. И в двата случая данните пътуват в една и съща посока[/quote]

  Ами не пътуват в една и съща посока - когато качваш от чужбина за доставчика на практика е download, а когато сваляш - upload на международен трафик. Ако си си купил сървър - прочети внимателно условията за хостинга. А ако това ти е домашното PC, виж дали не си с асиметрична линия (примерно - ADSL или нещо подобно, например на Blizoo интернета), където трафика е 3:1 или нещо подобно, то е нормално да ти се случва такова нещо - всеки е издупил торентите до дупка и вдига рейтинг.

 • 8
  nikolai avatar :-P
  nikolai

  Може да прозвуча като невежа, понеже не съм специалист в тази област, но тази облачна функция не може ли да се изпълнява и от обикновения ти и-мейл?!?!?! Просто си качвам нещо, което ме интересува в момента на мейла, тоест изпращам си го на себе си и то е на чуждо дисково пространство и когато съм на друго място в пространството или съм си "забравил флашката" просто си отварям мейла и си го свалям.....
  Моля просветлете ме

 • 9
  provadiiski avatar :-|
  Chi Cho

  [quote#2:"damianrm"]И като си кача данните на сървър под чуждо управление какво ми гарантира че няма да изтекат някъде?[/quote]
  Криптирай ги с парола

 • 10
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  До коментар [#8] от "nikolai":

  Въпрос на удобство, докс.бг е нещо подобно, на това което ще предложат Гугъл, въпросът е, че те ще предложат много повече, отколкото една флашка може да даде.
  А относно важните данни, ми тях просто не ги качвайте онлайн.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход