HTC разработва собствени процесори

Тайванският производител на смартфони е подписал меморандум за сътрудничество със ST-Ericsson, съобщава China Times

Тайванският производител на смартфони HTC поема по стъпките на своите конкуренти Apple и Samsung и вече работи върху проектирането и произвеждането на собствена серия чипове, която да "захранва" умните телефони на компанията.

Според China Times тайванската компания вече е подписала меморандум за сътрудничество и кооперация със ST-Ericsson. Заедно двете корпорации ще разработят новите чипове. За момента от HTC не са потвърдили или отрекли информацията. 

Обратно на практиката на Apple и Samsung, които произвеждат чиповете за своите мобилни устройства от висок клас, процесорите на HTC ще се използват в най-евтините модели на компанията.

Устройствата с новия процесор ще излязат на пазара през следващата година, съобщава блогът за новини в сферата на телекомуникациите UnwiredView.com.

В момента HTC използва в своите мобилни устройства чипове, произведени от Qualcomm. Разработването на по-евтини процесори обаче може да даде възможност на тайванския производител да намали цените на своите смартфони в опит да се справи със силната конкуренция от страна на Apple, Samsung и Nokia.

До момента HTC залагаше основно на смартфони във високия ценови сегмент, без да обръща съществено внимание на средния и нисък клас. Липсата на водещ модел като iPhone на Apple и Galaxy на Samsung доведоха до две поредни лоши тримесечия за компанията като в периода януари - март мобилният гигант отчете 70% спад на нетната си печалба.

Финансовият резултат към края на март е в размер на 4.46 млрд. тайвански долара (151 млн. щатски долара), като се свива за второ поредно тримесечие. 

Отчетените от производителя данни показват и 35% спад на приходите за първите три месеца на годината. Според анализатори, слабите резултати увеличават несигурността по отношение на бъдещия растеж на компанията в светлината на засилващата се конкуренция от страна на Samsung и Apple.

"За много кратък период HTC трябваше да се изправят срещу много силна конкуренция", коментира пред BBC Андрю Милрой от анализаторската компания Frost & Sullivan. По думите му, компанията не е успяла да отговори достатъчно добре на изключително бързо променящия се пазар.