Micro-Skype – една година по-късно

Придобиването се отразява положително върху бизнеса на Skype, но все още не е ясно колко значими ще са ползите за Microsoft

Преди около седем месеца изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър каца в Талин, Естония. Ексцентричният мениджър прекрачва прага на местния офис на Skype – компанията, която Microsoft е придобила преди няколко дни за 8.5 млрд. долара. Това е най-голямата инвестиция за придобиване, правена някога от софтуерния гигант.След като се запознава с екипа на водещия VoIP оператор, Балмър е подложен на ритуал, през който преминава всеки нов служител на компанията: пиене на коктейл "Милималикас" (Millimalikas). Смес от италиански ликьор, текила и табаско, която "създава мигновена роднинска връзка между хората", твърди бившият изпълнителен директор на Skype и понастоящем директор на Skype дивизията в Microsoft Тони Бейтс.

На сутринта след "Милималикас"

Купонът по повод придобиването на Skype вероятно е бил запомнящ се и за служителите на комуникационната компания, и за софтуерния гигант. Причината за това е потенциалът, който сделката открива и пред двете компании. За Skype това е чудесна възможност да достигане до възможно най-много потребители, а за Microsoft – да интегрира продуктите на VoIPкомпанията във всички свои продукти, като добавя стойност и нови функционалности.

За да се случи всичко това обаче, е необходима много работа, време, успешна стратегия и интеграция. Седем месеца след официалното придобиване и една година след първоначалното обявяване на сделката изглежда, че крайната цел за тотално интегриране на услугите на Skype в продуктите на Microsoft е далеч на хоризонта.

"Все още е обещаващо и интригуващо, но за момента наистина не сме видели разгръщане на Skype сред платформите наMicrosoft", коментира Бил Уиман, анализатор в ISI, компанията за анализиране на инвестиции.

Въпреки това придобиването се отразява доста добре на естонската компания. За седемте месеца броят на хората, които използват нейни услуги, се е увеличил с 26%, достигайки 250 млн. За първите три месеца на годината Skype отчита и 40% ръст спрямо същия период на миналата година в разговорите, проведени през нейните услуги, достигайки 100 млрд. минути.

Отчасти растежът се дължи на интеграцията с Facebook, която позволява на потребителите на социалната мрежа да използват бързо и лесно Skype, за да провеждат видеоразговори. За добрите резултати вероятно спомагат и инвестициите в инфраструктура, които са реализирани с помощта на Microsoft. Благодарение на ресурсите на софтуерния гигант техническата платформа на Skype вече е по-малко зависима от нейните крайни потребители. Преди придобиването механизмът на работа на естонската компания беше направен така, че тя ползваше за своите нужди интернет капацитета на своите потребители. Някои от тях пък изпълняваха ролите на т.нар. supernodes. Те играят важна роля за функционирането на услугата. Големият срив на Skype малко след придобиването на компанията от Microsoft обаче показа, че този модел не е напълно сигурен. Затова софтуерната корпорация замести тези потребителски supernodes със собствени сървъри, правейки услугите на своето подразделение за VoIP по-устойчиви и по-привлекателни за бизнеса и корпоративните клиенти.

Предизиквателствата

В момента Skype подразделението в Microsoft търси да наеме още 400 нови служители, за да успее да изпълни плановете за интеграция на VoIP услугите си в продуктите си. Идеята е те да се впишат не само в операционната система Windows, но и в игровата конзола Xbox 360 (вероятно през следващата година), бизнес софтуерът за комуникация Lync, мобилната версия на новия Windows и т.н. За момента единственият успех в тази насока беше пускането на приложение за мобилната операционна система Windows Phone, което обаче се оказа на практика неработещо – потребителите трябваше да го държат 24/7 включено, за да получават обаждания. Парадоксът е, че същото приложение на Skype за конкурентните мобилни операционни системи работи безпроблемно.

Въпреки този очевиден провал в интеграцията Skype все още запазва своята относителна самостоятелност в пределите на корпорацията. Това личи дори и от факта, че мениджърът на Skype звеното Тони Бейтс работи от офис, намиращ се в Силициевата долина, където служителите имат карти за вход с логото на Skype, а не както в останалите подразделения – с това на Microsoft. Нещо повече – в офиса на самия Бейтс можете да видите MacBook Air, на който той работи. Картина, която в повечето офиси на Microsoft може да се види само окачена на стената със забити стрели за дарц върху нея.

"Ние запазихме нашата идентичност и автономност", кратко коментира Бейтс пред "Ню Йорк таймс". 

А това е важно и се налага до голяма степен, заради същността на бизнеса на Skype. Първоначалните притеснения на анализаторите след обявяването на сделката бяха, че Microsoft ще затвори комуникационната услуга само в рамките наWindows платформата, което щеше да задуши нейния потенциал за развитие. За щастие това не се случи и очевидно няма и да стане скоро, защото Стив Балмър изглежда оценява Skype именно като мултиплатформен продукт.

"Ние винаги сме искали да бъде на първо място и най-добър за Windows, но определено стратегическа част от стойността в комуникационния софтуер е възможността той да работи на всички платформи", коментира Стив Балмър пред "Ню Йорк таймс".

Възможности за растеж

Въпреки че за момента преките ползи от придобиването не изглеждат съвсем ясни за Microsoft,  за Skype са повече от ясни. Компанията получи достъп до огромния финансов ресурс на софтуерния гигант, успя да реализира ключово партньорство сFacebook, а в момента работи по интеграция с продукти и услуги на Microsoft, които ще й донесат още нови потребители.

В допълнение от корпорацията на Стив Балмър вече започнаха да предлагат на производителите на компютри да инсталират Skype заедно с операционната система Windows 7. Разбира се, като програма по избор за крайния потребител, за да се избегнат нови антитръстови дела. Тази възможност със сигурност ще се предлага и при дебюта на новата операционна система Windows 8, което без съмнение ще повиши проникването на Skype сред ползвателите на PC системи.

Истинският растеж обаче се крие във видеото и мобилните устройства, смята Тони Бейтс. "Основният приоритет към момента определено са мобилните устройства", казва той, влючително конкурентни платформи като iOS и Android. За да увеличи популярността си при мобилните устройства, Skype ще пусне нови приложения, които да позволяват на потребителите повече възможности за обаждания през интернет. Остава отворен въпросът как това ще се приеме от големите телекомуникационни компании, които се страхуват от подобни приложения, които канибализират техните основни приходни канали – продажба на гласова комуникация и кратки съобщения. Ситуацията става деликатна заради тясното партньорство на Microsoft с Nokia, които трябва да поддържат добри бизнес отношения с телекомите, ако искат да пласират своите нови мобилни устройства. 

Въпреки предстоящите трудности за момента растежът на Skype от последните месеци е забележителен, а амбициите на Тони Бейтс - още по-впечатляващи. "Ако можем да достигнем до 1 млрд. потребители, ще бъда много щастлив", казва той. Имайки на разположение купищата пари и стратегическите партньорства, като например тези с Facebook и Nokia, с коитоMicrosoft разполага, подобни цели изглеждат реалистични. Въпросът обаче е какво точно печели Microsoft от всичко това. Защото за момента не изглежда да има толкова конкретни ползи, колкото неясни планове за бъдещи такива.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  damianrm avatar :-|
  damianrm

  Скъпе е истинска интернет компания със истинкса добавена стойност и потенциал! Сигурно повече от Вас не знаят, но това е най-големия телеком в света и предлага услуги от рода на - както си в БГ да си отвориш стационарен телефон в Лондон и да говори с 1/2 от света БЕЗ лимит за ...140-170 ЕУР на година ...

 • 2
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  И аз не виждам за момента каква е ползата на Майкрософт от тази сделка, но със сигурност ще има такава! За щастие на потребителите на Скайпи системата е все още достъпна и работеща, защото имаше и очаквания, че Майкрософт ще я затворят! Едва ли биха го направили, защото вече е ясно, че самата технология е дастъпна!

 • 3
  d avatar :-|
  d

  До коментар [#2] от "vassilun":

  Майкрософт да затворят Skype при положение, че броиха няколко милиарда за компанията? И при положение, че нямат де-факто конкурентна услуга, която да опитат да наложат, след като са "затворили" конкуренцията - това е меко казано нелепо!
  А ползата е очевидна: достъп до милиони потребители, интеграция в Windows Phone, интеграция във Facebook, където от Редмънд имат процент собственост. Как ти звучи в едно близко бъдеще мобилните телефонни разговори да се случват онлайн, а не през традиционната GSM мрежа, която ще служи само и единствено за осигуряване на интернет услуги?

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#3:"d"]Как ти звучи в едно близко бъдеще мобилните телефонни разговори да се случват онлайн, а не през традиционната GSM мрежа[/quote]Това е настояще даже минало, а не бъдеще. Просто още не е масово. Не случайно компаниите предлагащи мобилни разговори и интернет отдавна забраняват свалянето на Skype по интернет връзка през техни сървъри.

  По-скоро ако Microsoft продължи да прави Skype все по-тежък и обемист, то скоро ще започнат да губят клиенти. Аз лично и както и много мои познати вече не обновяваме Skype при излизане на нови версии. Следващата стъпка е отказване и преминаване към друга програма за VoIP.

 • 5
  buran avatar :-|
  buran

  До коментар [#4] от "BlueWater":

  И аз си стоя си на версия 3.6 и не ми пука за обновяванията - интерфейса става все по-ужасен

 • 6
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Аз също съм с 3.6 и ако не стане задължително няма да обновя. Новите са страшно тегави. Не разбирам защо един чат клиент трябва да е шарен, мазен и да дърпа 100 мб рам.

 • 7
  mihov_alexander avatar :-P
  йоан александър

  Ще започнат да се отказват много хора като мен, познай на служебния компютър с 256 рам дали имам най-новия скайп. Просто ако го обновя ще ми вдигне разхода до 4-5 човалчета донбаски на ден.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал