Изстраданата история на един изчезнал iPhone

Изстраданата история на един изчезнал iPhone

...или десет стъпки какво да направите, за да увеличите шансовете си да намерите откраднатия си смартфон

Татяна Пунчева-Василева
35194 прочитания

© Антония Тилева


На всеки се случва да е претрупан с работа. Съответно и да не си доспива. Разсеян е. И някоя уж обикновена сутрин се качва в такси с натежали клепачи след 3-4 часа сън, за да стигне по-бързо за работа и… в един момент се оказва, че смартфонът е останал на задната седалка на автомобила.

Това обаче не е текст за неотзивчивите таксиметрови шофьори. Нито пък за това дали органите на реда могат да ви помогнат в случая

Ще ви разкажа какво бихте могли да направите сами, за да успеете по-бързо да откриете своя интелигентен мобилен помощни. Това е неизчерпателен списък от стъпки, с които да избегнете няколко изключително често срещани грешки при използването на телефон с възможностите на iPhone. Ако ги следвате, определено увеличавате шанса си да възстановите вещта си дори с минимална нужда от полиция.

И така, ето какво е хубаво ДА направите:

Стъпка 1:

Веднага след като си купите iPhone, активирайте приложението Find My iPhone. То е фабрично инсталирано на телефона ви. Просто трябва да влезете в Settings - iCloud и да дадете On на Find My iPhone. При включен телефон, т.е. и при активен GPS, какъвто е вграден в мобилното устройство, това ще ви позволи да видите местоположението на телефона на карта. Това се случва за няколко секунди. Има опция услугата да ви уведоми по мейл, когато намери телефона ви. Find My iPhone е полезен, дори когато си забутате телефона някъде из къщи.

Стъпка 2:

Активирайте ключ на телефона. Можете да го направите и впоследствие отново през Find My iPhone. Ако обаче вече има ключ, печелите малко време пред "късметлията" намерил апарата ви. Разбира се, тази опция не ви гарантира, че ще предпазите за дълго апарата. Вече има достатъчно евтини и бързи варианти за разбиването на кода, макар тези, които са ви продали джаджата, да са ви казали, че е трудно. Не е чак толкова трудно, просто продавачите искат да ви накарат да се успокоите и съответно да ви представят една услуга за повече от това, което е. Хубав маркетинг трик, нали?

Стъпка 3:

Така, вече имате активна опция за намиране на телефона през Find My iPhone и активен код за заключване на апарата... Идва онази фатална поспалива сутрин, в която iPhone-ът ви изчезва... Минали са и първите минути след като сте открили, че апаратът липса. Малко сте се паникьосали, но все пак сте направили първите няколко позвънявания до него (нещо съвсем естествено, защото все пак може да сте попаднали на добър самарянин и той да отговори и да ви върне устройството).

Следващата ви ключова стъпка трябва да седнете на компютъра, да се логнете в iCloud - Find My iPhone и да зададете опцията да ви покаже къде се намира мобилното устройство. Запомнете! Ще видите телефона си или поне актуална информация за местоположението му, само ако той е ВКЛЮЧЕН и съответно GPS-ът му работи. Ако вече е загасен (което е много по-вероятно, тъй като обикновено апаратът "умира" 5-10 минути след изчезването), преминете към стъпка 5.

Стъпка 4:

Обадете се на мобилния си оператор и веднага поискайте да блокират изходящите обаждания, иначе може да ви се наложи да платите солената сметка, натрупана от "късметлията", станал щастлив притежател на смартфона ви.

Стъпка 5:

Сега може да се опитате да се свържете и със самия "късметлия". Изпратете дистанционно съобщение до телефона през Find My iPhone. Бъдете мили, помолете го най-любезно да звънне на посочения в съобщението номер и срещу възнаграждение да ви върне телефона (къде този късмет с повечето хора!). Сега е и моментът да сложите код на телефона дистанционно през Find My iPhone, ако все пак никога не сте се сетили да го направите, както ви посъветвахме още в стъпка 2. Сложете го! Дори в момента апаратът да е изключен, кодът ще се активира, веднага след като бъде отново включен. Така ще спечелите още няколко часа. Оттук нататък не ви остава нищо друго освен стъпка 6.

Стъпка 6:

Стойте 24/7 на компютъра си и непрекъснато освежавайте опцията за търсене на телефона в iCloud. Обикновено "късметлията" ще го включва в първите 48 часа, за да го изпробва набързо - под набързо наистина имам предвид набързо 1-2 минути макс. Ще влезе да провери какво си е намерил, може дори да свали някое приложение от App Store, което между другото остава в историята на свалянията ви и може бързичко да го видите; разбира се, ще се опита да промени настройките, а може дори да иска да сложи нова SIM карта. Докато "късметлията" си рови из iPhone-a, дори за 1-2 минути, вие имате шанс да видите къде е телефонът. Ако опцията Location Service е ON, както ви посъветвахме още в стъпка 1, ще извадите късмет да видите новото местоположение. Остава само да имате верни приятели, които точно в този момент ще откликнали и ще ви помогнат физически да си върнете телефона.

Ако в този момент обаче не сте си компютъра си, ще получите имейл, че апаратът е бил включен. Лошото обаче е, че колкото повече време минава от включването, дори и да ви покаже къде е бил включен, толкова по-малки стават шансовете апаратът да е на същото място. Затова е важно да има човек на компютъра ви и да чака!

Стъпка 7:

Ако не сте си включили опцията Location Service, т.е. сте пропуснали някоя от горните стъпки, все още можете да комуникирате с вещта си. През Find My iPhone можете да карате смартфона да прави разни неща. Вече споменахме опцията с изпращането на съобщения. Има и опция да го накарате да издава звук и прочие. Тези функции ще помогнат да разберете, когато телефонът е бил отново включван, защото, когато апаратът изпълни задачите ви, вие ще бъдете уведомени от iCloud чрез имейл.

Не разчитайте, че Apple би ви помогнал с предоставяне на някакви координати на мястото, където апаратът е успял да изпълни командите. От кол-центъра на компанията просто ще ви кажат, че не пазят информация за GPS местонахождението, въпреки че един-два IP адреса мога да са ви от голяма полза.

Стъпка 8:

Не се отчайвате, оставете някой приятел да следи iCloud, и започнете с тежката процедура - полиция, мобилен оператор и т.н.

Подайте жалба, дайте каквато информация имате за местоположението или активността на телефона от iCloud. Помнете, носете всичко на хартиен носител, така е по-лесно за самата полиция. Разбира се, дайте им IMEI номера на апарата си, тъй като чрез него органите на реда могат да изискат съдействие от мобилния оператор да посочи къде в мрежата му се е появил апаратът. IMEI- ът е уникален номер за всеки мобилен телефон без значение каква SIM карта използва. Той вече наистина трудно може да бъде подменен. Чрез него обаче има надежда дори след месец, два, а и повече, полицията да открие iPhone-a ви и съответно да ви го върне.

Стъпка 9:

Не губете надежда! Все пак ако вече са минали 48 часа от загубата на телефона и не сте успели да го откриете, не е зле да смените паролите на всичките приложения, които сте ползвали през него  - електронно банкиране, е-поща, Facebook, Skype и всичко, в което може да имате лична информация. Ако знаете, че имате изключително ценна лична информация, може да направите смяната на паролите още по време на стъпка 2 или 3.  

Стъпка 10:

Ако пък вече сте се обезверили или не ви се занимава с изнервящата процедура по издирването на апарата, просто изтрийте всички данни от телефона през Find My iPhone. Но помнете, така ще загубите всякаква връзка с него. За да го направите, или трябва наистина да не пука вече, това все пак е само една машина.

При всички случаи е важно от стъпка 1 да не се паникьосвате и да следвате някакъв подобен последователен план. Иначе ще направите грешки. Много лесно е да пропуснете нещо. Особено когато не сте си доспали и това е поредният ден от една изтощителна седмица. А такива имаме всички.

На всеки се случва да е претрупан с работа. Съответно и да не си доспива. Разсеян е. И някоя уж обикновена сутрин се качва в такси с натежали клепачи след 3-4 часа сън, за да стигне по-бързо за работа и… в един момент се оказва, че смартфонът е останал на задната седалка на автомобила.

Това обаче не е текст за неотзивчивите таксиметрови шофьори. Нито пък за това дали органите на реда могат да ви помогнат в случая


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  terko avatar :-|
  Kotarak

  За физическа саморазправа ли става въпрос в изречението, в което се обяснява, че трябва да имаме няколко верни приятели, за да си върнем телефона?

 • 2
  dragoslava avatar :-(
  Dragoslava

  Само това липсваше!

 • 3
  blago72 avatar :-|
  blago72

  А не, бе. За съжаление, най-вероятно авторката е нямала предвид физическа саморазправа.
  На какво друго можеш да разчиташ, на полицията ли?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  kombainera avatar :-|
  kombainera

  До коментар [#1] от "Kotarak":

  Няколко верни приятели, за предпочитане от Люлин, Меден рудник, Аспарухово или друг квартал от тази категория :)

 • 5
  reshuffle avatar :-P
  reshuffle

  " телефон с възможностите на iPhone... " - Тоест смартфон. : )

  В допълнение към статията, за тези с различни компютри от Mac, има и Pray Project | http://preyproject.com/blog/cat/recoveries. Проследява всякакви устройства (нотбукове, таблети и смартфони) с всякакви ОС (Win, Mac, Linux, Android, iOS). Тествал съм го и работи. Единствено има необходимост от интернет връзка и гест-акаунт, в който крадецът да се подлъже и да влезе. При мен си стои на бакграунд повече от година (за всеки случай).

 • 6
  zarpluh avatar :-|
  zarpluh

  За какво се притеснявате? За Ай Фон Ли? Малко сте малоумни!!!!

 • 7
  zarpluh avatar :-|
  zarpluh

  Лично на мен ми дреме на паторанката, ако ми изчезне Ай-Фона

 • 8
  raicho avatar :-P
  Райчо

  А какво е това "самртфон" :) Да си оправите заглавието

 • 9
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Всъщност една от най-големите поразии е ако новият собственик на телефона ви реши да си купи някакви скъпи приложения от айСтор или респективно андроид маркет. Има приложения дето струват колкото един нов телефон...

  Иначе е некво супер гадно да си загубиш телефона, независимо дали е скъп или евтин. За последно ми се случи преди десетина години и от тогава адски много внимавам.

 • 10
  dourmana avatar :-|
  Petko Dourmana

  До коментар [#3] от "blago72":

  За откраднат/изгубен телефон може напълно да се разчита на полицията!
  За по-малко от месец го намират по IMEI чрез мобилните оператори и се свързват с 'новия' собственик за да го приберат от него.
  Малко по-дълго, около половин година отнема окончателното прокурорско решение за връщането.
  Не бива да изпитвате угризения към последния собственик, защото е закупил евтино скъп телефон с ясната идея, че е краден/изгубен ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал