До 5 години конферентната видеовръзка ще е масова
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

До 5 години конферентната видеовръзка ще е масова

Капитал

До 5 години конферентната видеовръзка ще е масова

Юлиян Арнаудов, Паулина Михайлова
4840 прочитания

Капитал

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Разбрах, че никога не сте идвали в София. Защо е сегашното ви посещение? - Siemens Enterprise се занимава с корпоративни комуникации. В този сегмент услугите играят все по-голяма роля, особено дистанционните. Българското звено отговаря за операциите в Централна и Източна Европа. То е най-големият ни хъб в световен мащаб. Затова искам да подсиля екипа тук.

Нека поясним - корпоративни комуникации, но какви точно?

- Siemens Enterprise предлага изграждане на мрежи за пренос на глас, данни и видео, и сигурност. Ние инсталираме комуникационната инфраструктура в компанията, а после поемаме и поддръжката й. Силата на българското звено е именно в това, че обслужва клиенти, които се намират далеч: в Индия, Германия, САЩ. Процесът по поддръжка включва съобщаването за проблем, намирането на източника и отстраняването му навреме.

Какъв е потенциалът на този пазар?

- Нашият бизнес се ориентира все повече към предлагането на услуги. Потребителите вече не се интересуват толкова от технологията, те искат да плащат за даден тип обслужване. Като цяло компаниите купуват комбинирани комуникационни услуги за определен период от време напред. С други думи - преориентирахме се от изграждането на чиста инфраструктура към поддръжката на определени изисквания. Този процес е характерен за телекомуникационния и ИТ отрасъла като цяло.

Какъв тип компании са клиентите ви?

- Решенията, които предлагаме, покриват целия пазар. Клиентите ни варират от предприятия с 20 служители до големи корпорации с по 300 хил. души персонал. Като цяло обаче Siemens Enterprise се фокусира върху високотехнологичните решения. По-малките клиенти се покриват от нашите партньори.

Бихте ли разказали малко повече за клиентите си в България?

- В общия случай това са местни дружества на наши глобални клиенти - например обслужваме IBM, които имат собствено звено в България и сме поели и него. Наши глобални клиенти са и Daimler, Volkswagen, Komerzbank, Siemens, BMW и др. Един от клиентите ни тук е Coca-Cola, които имат изграден кол-център и офис за ИТ поддръжка в София.

Откога работи българското звено на Siemens Enterprise и какви са плановете ви за него?

- Звеното работи от пет години и е ключов център за обслужване на глобални клиенти. Имаме общо пет такива в света, но в София е най-големият. Крайната ни цел е да следим все по-добре състоянието на изградената инфраструктура, така че да виждаме проблемите преди клиента и да ги оправим, без той да усети, че са съществували. Поради тази причина инвестираме и в обучението на служителите ни. В момента тук работят 165 души. И миналата, и тази година наехме нови хора и мисля, че перспективата за още разширения е голяма, защото дружеството в България е от стратегическо значение. Със сигурност ще наемем още персонал. Страната има много предимства като добре обучени кадри. Имате много добри инженери, които излизат от университетите. Има и отлично развит пазар на труда предвид наличието на компании като Hewlett-Packard. А и нивото на заплатите е такова, че можеш да намериш много кадърни и образовани хора, които да работят срещу приемливо за нас заплащане. В момента работим по тренировъчна програма, при която тук се обучават кадри от други центрове на Siemens Enterprise. Тази дейност се контролира централизирано оттук и е важен аспект от работата на софийския офис. По тази програма работим в сътрудничество с Техническия университет и Нов български университет. По този начин помагаме да се създадат нови програми и едновременно с това отваряме врати към младите в тези училища, за да могат те да научат за нашите решения.

Каква е позицията на Siemens Enterprise в този бизнес?

- В Европа сме лидер в този сегмент с дял от около 20%. В Германия делът ни е 30-35%. Най-големи сме на пазара в Латинска Америка. В САЩ сме на четвърто или пето място, но там са и най-големите ни конкуренти в лицето на Nortel и Cisco.

Криза е. Това кара ли клиентите ви да пестят именно от технологични решения?

- Има сегменти, които отчитат ръст, и такива, които се свиват. Тези с растеж са например VoIP технологиите. В световен мащаб те отчитат годишно повишение от 10%. Видеорешенията за настолни компютри нарастват с около 20%. В същото време спад има в приходите от традиционната техническа поддръжка - което е нормално, защото при обновяването на технологиите разходите за поддръжка намаляват.

Но какъв е делът на VoIP-технологиите? Достатъчно големи ли са, за да движат пазара нагоре?

- В момента те съставляват около 30% от пазара, а ние сме втори в предлагането на подобни решения в света, като лидер е Nortel. Siemens е пред Cisco, Alcatel и др. Така че този растеж определено помага на компанията ни да върви напред.

Подобна ли е ситуацията в България?

- Общо взето, да. В България в последно време има голяма активност по аутсорсване на различни дейности – ИТ поддръжка, кол-центрове и др. По-изгодно е за компаниите, които извършват подобен тип бизнес, да използват VoIP, отколкото традиционните наземни мрежи за пренос на глас. Затова тенденциите в глобален мащаб се проявяват дори по-силно тук.

Каква е тенденцията при видеоконферентните връзки?

- Те тепърва започват да се налагат. В момента повечето компании имат една конферентна зала с видеовръзка, обикновено на етажа с висшето ръководство. Да кажем, до пет години ще имаме подобна свързаност на настолните си компютри. Защото съвременните зали за видеоконферентна връзка не са добре оптимизирани и са сложни за експлоатация. Често директорът не може да набере своите събеседници просто защото технологията е сложна. И е скъпа - цената на една такава система варира от няколко хиляди до няколкостотин хиляди евро. Този тип решения ще продължат да съществуват, но видеото на настолните компютри е по-просто. Вярвам, че както в момента имаме конферентни разговори по телефона или чрез VoIP, то съвсем скоро тази концепция ще бъде приложима за подобни видеовръзки, като всичко ще бъде интегрирано и достъпно през глобалната мрежа. Защото бизнес пътуванията струват скъпо и е нормално компаниите да се опитат да оптимизират тези разходи.

Ако трябваше днес да вземете решението да създадете бизнес в България, бихте ли го взели пак?

- Да, още по-решително. Имаме подобен център в Латинска Америка - в Бразилия. Но там разходите за труд започнаха да се повишават значително. С такова звено разполагаме и в Индия, но там имаме трудности заради езиковата бариера.

Какви са основните предимства на страната ни?

- Имате много добре подготвени и образовани кадри, приемливи нива на заплатите и се намирате в Европа. Това са трите ключови причини. Също така имате и атрактивна данъчна политика.

Визитка

Джералд Кромер е член на борда на директорите и ръководи отдел "Глобални услуги" в Siemens Enterprise Communications. Той отговаря за предоставянето на услуги и решения за бизнес комуникациите – от консултиране, дизайн, изграждане и интегриране на услугите, до поддръжката и управлението им. Кромер започва своята кариера през 1997 г. в консултантската компания AT Kearney Management Consultants. През 2003 г. отива да работи в Siemens. Две години по-късно се присъединява към Siemens Enterprise Communications. През 2006 г. става вицепрезидент и отговаря за стратегията на компанията, а през изминалата 2011 г. поема поста главен вицепрезидент.

Кромер има докторска степен от университета в Карлсруе, Германия, както и две магистърски степени – едната за мениджмънт, икономика и политика от университета в Сейнт Андрюс, Шотландия, а другата - за бизнес администрация и компютърни науки от университета в Дармщад, Германия. Женен е, с две деца. Живее в Мюнхен.

 

Разбрах, че никога не сте идвали в София. Защо е сегашното ви посещение? - Siemens Enterprise се занимава с корпоративни комуникации. В този сегмент услугите играят все по-голяма роля, особено дистанционните. Българското звено отговаря за операциите в Централна и Източна Европа. То е най-големият ни хъб в световен мащаб. Затова искам да подсиля екипа тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  Тези хора не знаят ли, че вече и през http с малко actionscript 3 и можеш да имаш видеоконферентна връзка с 500 човека?!

 • 2
  1024 avatar :-|
  1024

  До коментар [#1] от "nedyalkodonev":
  Знаят, но трябва да се вземат едни пари за проектиране, изграждане и "гаранционна" поддръжка.
  Един познат го зарибиха да инсталира в офиса си (около 50 човека персонал ) IP телефони на Cisco. Изсипа една торба пари, техниката не e лоша, но в 99% от случаите се полза само "ало-ало" функционалността, чиято работа може да се свърши от една централа Panasonic + крайни апарати за няколко пъти по-малко пари.

 • 3
  vadin avatar :-P
  Novakov

  Че какво му е на Skype?

 • 4
  ivaylo.simeonov2 avatar :-?
  Ивайло Симеонов

  ПАК НЯКОЙ ПИшЕ НЕПОДГОТВЕН!

  HiPath Cordless V1 IP DECT през
  IP решение за чистите IP платформи - тоест да може да говориш за малко пари чрез видео - разговор по ГСМ (със 5 човека едновременно), и да се гледаш с другите на малки прозорчета.

  Използва в HiPath Cordless решение IP, радио технология е в съответствие със стандарта DECT (Digital Enhanced Cordless Телекомуникации). HiPath Cordless IP решение сега прави DECT стандарт, вече е създаден за мобилни гласови комуникации, налична и глас през IP инфраструктури.

  Гъвкавостта в броя на потребителите, плътност на потребителя, покритие, разтегливост и предоставянето на характеристики за комфорт на съвременен Gigaset професионални слушалки
  характеризират системата архитектура на HiPath Cordless IP. Връзката на глас по IP инфраструктура на съобщението на сървъра се прави с помощта на протокола SIP. Това означава, че радио-DECT клетки са перфектният начин за допълване на SIP-способни Глас през IP системи като мобилни комуникационни решения.

 • 5
  epoc avatar :-P
  epoc

  Сименс, като сте толкова велики, защо продадохте подразделението SBS на АТОС интернешънъл?

  И как изведнъж телефонните ви централи станаха Enterorise services? Решихте да яхнете влака на услугите? Нека да не ви поеярвам, че сте прес Циско, с нагласяне на презентациите винаги може да се намери ниша, където да сте продали малко повече от конкуренцията.

  А за видеоконференциите просто нямам думи - на който му е трябвало, вече ги ползва. Още преди 10 години се разбра, че по телефона може да се излъже, но с видеоконференция е доста по-трудно...Та оттам и липсата на интерес....

 • 6
  ugi avatar :-|
  ugi

  До коментар [#3] от "Novakov":

  Не е достатъчно сигурен и надежден. А тези неща са доста важни бизнеса - да знаеш, че винаги работи и че имаш сигурност на преноса на данни.

 • 7
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  От всичко казано до тук , става ясно , че се открива прекрасна възможност в световен мащаб , рязко да се намалят разходите на фирмите за командировки , бизнес пътувания и прочее конгресен туризъм , които разходи сигурно не са по-малко от $100 милиарда годишно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK