Игра на тролове

Как т.нар. патентни тролове пречат на конкуренцията и печелят милиарди с минимални усилия

Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал

Патентните войни са неизменна част от света на технологиите. Всяка компания ревностно защитава своите разработки и това е напълно нормално. Но през последните години се забелязва бум на т.нар. патентни тролове. Това са компании и хора, които изкупуват патенти не за да разработят продукти на базата на тях, а само да изнудват или да съдят други фирми за крупни суми. Обикновено те изчакват, докато "нарушителят" на патента реализира успех на пазара, и след това изискват плащането на огромна лицензна такса. Когато получат отказ, завеждат дело.

Доскоро подобни практики бяха част от арсенала предимно на по-малки компании. Сега обаче все по-големи имена се включват в тях. Те дори доразвиват утвърдените вече тактики, за да си осигурят още по-лесни пари.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Патентният трол обаче има и две слаби места:
  - Ограниченото по време действие на даден патент.
  - Все по-ускоряващата се "смяна на годишните времена" в света на индустрията , особено в сферата на НТ- технологиите. Тази смяна до голяма степен обезмисля и обезсилва влиянието върху конкуренцията на патентният трол.

 • 2
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  патентът е закон... и трябва да се спазва... ако нечий патент ви пречи да разработите продукта си - заобиколете го... инвестирайте в RD и намерете по-добър подход... така ще спомогнете техническия прогрес и ще спите спокойно, щото не сте гепили чужда интелектуална собственост... никое патентно ведомство по света нема да издаде патент, дето затваря абсолютно всички пътища за решаване на проблема, който е обект на патента (освен във фармацевтиката, гдето масово се патентоват химически формули (слава богу само за 11 години))... тъй че наместо да плачете, че лошите тролове печелят без да бачкат... насочете RD фондовете от адвокатите към инжинерите... :)

 • 3
  nadia_rumenova avatar :-|
  nadia_rumenova

  Поздравления за материала !

 • 4
  gost22 avatar :-|
  gost22

  А защо просто не си направите фирма, която да "храни" троловете с иновации? Щом има гарантиран пазар, който да изкупува изобретенията "на килограм", значи може да се изобретява "в тонове"...
  ;)

 • 5
  alexalexandrov avatar :-|
  alexalexandrov

  Това става все по-сериозен проблем. Вече има все повече малки разработчици на мобилни приложения, които просто се отказват да продават в САЩ, защото там ги чакат направо юристите на троловете.

  Проблемът е, че тези компании за управление на патенти пускат огромен брой много широки заявки за патенти - т.нар. "подводници". Те са прекалено общо формулирани и когато някой реален играч на технологичния пазар измисли някаква технология, "подводницата" изплува и той получава призовка.

  Ставаме свидетели, как САЩ се превръщат от държава на иновациите, в такава на правните кантори.

  (бтв, много хубава статия - поздравления за автора)

 • 6
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Многото пари винаги се печелят с далавери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал