Игра на тролове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Игра на тролове

Shutterstock/Капитал

Игра на тролове

Как т.нар. патентни тролове пречат на конкуренцията и печелят милиарди с минимални усилия

Мартин Дешев
6959 прочитания

Shutterstock/Капитал

© Shutterstock/Капитал


Патентните войни са неизменна част от света на технологиите. Всяка компания ревностно защитава своите разработки и това е напълно нормално. Но през последните години се забелязва бум на т.нар. патентни тролове. Това са компании и хора, които изкупуват патенти не за да разработят продукти на базата на тях, а само да изнудват или да съдят други фирми за крупни суми. Обикновено те изчакват, докато "нарушителят" на патента реализира успех на пазара, и след това изискват плащането на огромна лицензна такса. Когато получат отказ, завеждат дело.

Доскоро подобни практики бяха част от арсенала предимно на по-малки компании. Сега обаче все по-големи имена се включват в тях. Те дори доразвиват утвърдените вече тактики, за да си осигурят още по-лесни пари.

Робин Фелдман, професор по право и специалист в патентните дела в Калифорнийския университет "Хастингс", коментира пред The Wall Street Journal, че практиките на "патентните тролове" имат експлозивен ръст през последните 5 години. Все повече компании забелязват големите възможности за реализиране на сериозни приходи единствено от съдебни дела за нарушени патенти. Някои дори обединяват усилията си с цел максимализиране на печалбите.

Печели милиарди, без да работиш

Една от класическите форми на "патентен трол" е т.нар. непрактикуваща компания. Това е фирма, чиято единствена дейност е изкупуването на патенти. След това това тя търси начини да ги монетизира чрез отдаването на лицензи и съдебни дела.

Най-успешната подобна компания в момента е Acacia. По дани на проф. Фелдман тя е реализирала близо $100 млн. само за първото тримесечие на 2012 г. Но тази сума е миниатюрна на фона на общите приходи от "патентно тролстване". Проучване на Джеймс Бесен и Майкъл Мюрер от Бостънския университет показва, че през 2011 г. непрактикуващите компании са "заработили" общо не по-малко от $29 млрд. В тази сума не са включени индиректните разходи на потърпевшите фирми като преразпределение на ресурси, забавяне на нови продукти, загуба на пазарен дял и т.н. Често тези загуби са още по-големи и с по-траен ефект, отколкото самото плащане на лиценз или съдебно споразумение.

Изследването на Бостънския университет открива и друг притеснителен за бизнеса момент. "Патентните тролове" на практика вече не прощават на никого. Макар над 50% от общата сума действително да е заплатена от големи технологични компании, по-голямата част от подсъдимите вече са малки и средни фирми. Това показва, че "патентните тролове" са проблем за всички сегменти на бизнеса.

Парадоксът е, че непрактикуващите компании възникват предимно като помощници именно на малкия и средния бизнес в защитата на патентите му от посегателство от по-големите имена в бранша. Сега обаче това обаче не е точно така. Над 6000 компании са били дадени под съд от "патентните тролове" само през 2011 г. и естествено по-голямата част са от малкия и средния бизнес.

Консолидиране на патентите

Възможността за милиардни печалби с минимални усилия е особено атрактивна за всяка компания. Затова не е изненада, че този тип тактики вече се използват и от редовните жертви на "патентните тролове". Миналата година например Apple, Microsoft, RIM, Sony и Ericsson похарчиха общо над $4.5 млрд., за да изкупят над 6000 от патентите на Nortel Networks. Компаниите обаче не поделиха патентите помежду си, а ги обединиха в обща фирма, наречена Rockstar Consortium. Тази компания се занимава само със "защитата" на тези патенти и по думите на нейния генерален директор Джон Веши вече е започнала преговори за отдаването на лицензни права. Приходите от тези лицензи ще се поделят между акционерите на компанията. Погледнато в дългосрочен план, това може да се окаже една доста доходоносна инвестиция.

Нов бизнес

Традиционното схващане, че патентът е награда за изобретателя и му осигурява някакви права върху неговото изобретение, вече не се приема от компаниите. Джон Веши ясно формулира новата философия на този бизнес: "Стратегията ти може да е да продаваш или да лицензираш. Но просто да държиш патентите не е отговорно, особено ако имаш акционери и инвеститори."

Тук се появява още един парадокс. Големите компании вече все по-често взимат участие в работата на непрактикуващи фирми или им плащат годишна такса. Така тези организации се заемат със защитата на патентите от нарушения вместо тях, като често това включва превантивни действия. По-големите финансови възможности на консолидираните "патентни тролове" им позволяват воденето на мащабни съдебни спорове, които са непосилни за повечето представители на малкия и средния бизнес. По този начин големите компании помагат на "патентните тролове" и косвено също се превръщат в такива.

Границите между "патентните тролове" и традиционните технологични корпорации се размиват до такава степен, че самите компании вече се обвиняват една друга в "тролско поведение". Последният пример за това е спорът между Google, Nokia и Microsoft за патенти, свързани с проектирането на смартфони. В началото на юни т.г. Google обвини конкурентите си, че умишлено продават част от патентите си на "патентен трол". Целта според интернет гиганта била така да се източат милиарди от производителите на мобилни устройства и да се увеличи пазарната им цена.

В случая Google играе ролята на защитник на производителите на Android устройства от евентуални съдебни дела за нарушени патенти. Притесненията на компанията са, че Nokia и Microsoft са прехвърлили контрола на хиляди патенти за мобилни технологии върху фирмата Mosaid, която ще ги използва, като даде под съд производители на Android джаджи. Microsoft побърза да обяви оплакването на Google за "отчаяна тактика". Nokia също отхвърли обвиненията и увери Google, че не планира подобни действия. Финландската компания отиде по-далеч, като арогантно обяви, че "Nokia е съгласна с Google, че Android устройствата имат значителни проблеми с нарушаването на патентите, и ще приветства конструктивни усилия за преустановяването на неразрешено използване на интелектуалните й права".

Според данни на в. Guardian Mosaid има доста амбициозни планове за своето бъдеще. Компанията очаква да спечели над $1 млрд. за следващите 10 години само от патентите на Nokia и Microsoft. По силата на договора между трите компании Mosaid ще задържи една трета от общите приходи от патентите. Това означава, че Microsoft и Nokia също ще спечелят по $1 млрд. през следващите 10 години само от въпросните лицензи.

Сумата може да не изглежда голяма на фона на общите приходи на Microsoft например, които само за първото тримесечие на 2012 г. възлизат на $17.41 млрд. Но не трябва да се подценява фактът, че това ще са пари, които са спечелени без никакви разходи и усилия. Освен това са само част от всички финансови печалби, които софтуерният гигант може да реализира със своите патенти, които са разпределени и в други компании, като Rockstar Consortium например.

Предимство за "троловете" е, че те не са задължени да публикуват информация за патентите си и какво вършат с тях. Така измерването на потенциалните облаги от дейността им е много трудно особено за външни лица.

Но когато става дума за стотици милиони и дори милиарди долари приходи, само на базата на минималната информация, която е публично достъпна, можем да сме сигурни, че облагите за технологичните гиганти са много големи. Толкова големи, че самите те да се превърнат в "патентни тролове", докато през това време обвиняват конкурентите си в същото.

Смартфонът Galaxy Nexus е една от най-известните жертви на "патентните тролове"
Източник: REUTERS

Патентните войни са неизменна част от света на технологиите. Всяка компания ревностно защитава своите разработки и това е напълно нормално. Но през последните години се забелязва бум на т.нар. патентни тролове. Това са компании и хора, които изкупуват патенти не за да разработят продукти на базата на тях, а само да изнудват или да съдят други фирми за крупни суми. Обикновено те изчакват, докато "нарушителят" на патента реализира успех на пазара, и след това изискват плащането на огромна лицензна такса. Когато получат отказ, завеждат дело.

Доскоро подобни практики бяха част от арсенала предимно на по-малки компании. Сега обаче все по-големи имена се включват в тях. Те дори доразвиват утвърдените вече тактики, за да си осигурят още по-лесни пари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Патентният трол обаче има и две слаби места:
  - Ограниченото по време действие на даден патент.
  - Все по-ускоряващата се "смяна на годишните времена" в света на индустрията , особено в сферата на НТ- технологиите. Тази смяна до голяма степен обезмисля и обезсилва влиянието върху конкуренцията на патентният трол.

 • 2
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  патентът е закон... и трябва да се спазва... ако нечий патент ви пречи да разработите продукта си - заобиколете го... инвестирайте в RD и намерете по-добър подход... така ще спомогнете техническия прогрес и ще спите спокойно, щото не сте гепили чужда интелектуална собственост... никое патентно ведомство по света нема да издаде патент, дето затваря абсолютно всички пътища за решаване на проблема, който е обект на патента (освен във фармацевтиката, гдето масово се патентоват химически формули (слава богу само за 11 години))... тъй че наместо да плачете, че лошите тролове печелят без да бачкат... насочете RD фондовете от адвокатите към инжинерите... :)

 • 3
  nadia_rumenova avatar :-|
  nadia_rumenova

  Поздравления за материала !

 • 4
  gost22 avatar :-|
  gost22

  А защо просто не си направите фирма, която да "храни" троловете с иновации? Щом има гарантиран пазар, който да изкупува изобретенията "на килограм", значи може да се изобретява "в тонове"...
  ;)

 • 5
  alexalexandrov avatar :-|
  alexalexandrov

  Това става все по-сериозен проблем. Вече има все повече малки разработчици на мобилни приложения, които просто се отказват да продават в САЩ, защото там ги чакат направо юристите на троловете.

  Проблемът е, че тези компании за управление на патенти пускат огромен брой много широки заявки за патенти - т.нар. "подводници". Те са прекалено общо формулирани и когато някой реален играч на технологичния пазар измисли някаква технология, "подводницата" изплува и той получава призовка.

  Ставаме свидетели, как САЩ се превръщат от държава на иновациите, в такава на правните кантори.

  (бтв, много хубава статия - поздравления за автора)

 • 6
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Многото пари винаги се печелят с далавери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK