HTC продаде основната част от дела си в компанията Beats

Тайванският производител остава най-големият акционер във фирмата за иновативни аудиосистеми на рапъра Dr. Dre

През 2011 г. HTC закупи 51% от Beats.
През 2011 г. HTC закупи 51% от Beats.    ©  Reuters
През 2011 г. HTC закупи 51% от Beats.
През 2011 г. HTC закупи 51% от Beats.    ©  Reuters

Тайванската компания HTC продаде половината от своя дял в компанията за аудио технологии Beats. Решението идва само година, след като HTC придоби 50.1% от Beats, предаде Reuters. Сега производителят е продал 25% от акциите обратно на американската компания. Сделката е на стойност $150 млн., допълва онлайн изданието CNET. Така HTC губи контролния дял в аудио компанията, но остава нейният най-голям външен акционер.

Останалите 75% от акциите ще са собственост на основателите на Beats, рапърът Dr. Dre и нейният изпълнителен директор Джими Йовин.

Двете компании обявиха, че решението е с цел да увеличат своята гъвкавост на пазара и да улеснят развитието си. Beats ще продължи да предлага своите едноименни слушалки за свободна продажба, което е част от основните цели на компанията.

HTC ще запази своя ексклузивен лиценз за използване на Beats технологии в мобилни продукти. Двете компании ще продължат и съвместната си работа извън производството и разработката на джаджи. Те подготвят обща глобална маркетинг кампания, която ще започне по-късно тази година, става ясно от изявление в официалния сайт на HTC.

Междувременно тайванският производител ще отпусне на Beats и заем на стойност $225 млн., твърди изданието Taipei Times. Парите са за рекапитализиране на американската компания, като срокът му е една година. Ако тя не успее да изпълни задълженията си в договорените рамки, ще стане пълна собственост на HTC, твърди изданието.

Още от Капитал