Финансовите резултати на Apple са под прогнозните

Проблемите в икономиката и очакването на iPhone 5 са намалили печалбите на компанията

Финансовите резултати на Apple за третото тримесечие на фискаланата година на компанията (април-юни) не отговориха на прогнозите на инвеститорите.

Общите приходи за този период възлизат на $35 млрд., от които печалбата е $8.8 млрд., обяви ябълковата компания в своя официален сайт.

Това е вторият път, когато това се случва за последната година, предава агенция Reuters.

Въпреки стабилните печалби, отчетени от Apple, очакванията на Уол Стрийт бяха далеч по-големи.

Инвеститорите прогнозираха приходи на стойност $37.1 млрд. за този период и $38 млрд. за следващото тримесечие, което приключва в края на септември.

Новините за финансовите резултати се отразиха зле върху акциите на Apple, които се понижиха с над 5.5% преди затварянето на борсите. 

От Apple са още по-умерени в прогнозите си.

Компанията очаква приходите за следващата четвърт да са $34 млрд.

"Прогнозите за следващото тримесечие са много ниски. Ще ми е много интересно да разбера дали е заради промените в продуктовия календар или проблемите с икономиката", коментира Дейвид Ролфи, директор на отдела за инвестиции на Wedgewood Partners, пред агенция Reuters. 

Apple традиционно занижава прогнозите си, но този път занижението е прекалено голямо, коментира онлайн изданието Business Insider.

Въпреки това резултатите са по-добри спрямо същия период миналата година.

Тогава Apple обяви приходи от $28.6 млрд. и $7.3 млрд. печалба.

Американският призводител, който наскоро официално бе обявен за най-скъпата компания в света, не сбъдна и прогнозите за броя продадени iPhone. Компанията е пласирала 26 млн. устройства, а очакванията са били за 29 млн.

Все пак не всички цифри са разочароващи за борсовите играчи. За отчетения период са продадени 17 млн. iPad-а, което е с 1 млн. броя повече от прогнозираните резултати. 

По-сериозният въпрос в момента е: защо Apple не отговори на очакванията? Според анализаторите има няколко причини.

Най-големият проблем е забавянето на iPhone 5. Apple иска да промени продуктовия си календар и да пуска новите модели на смартфона през есента. Затова много потенциални клиенти в момента отлагат покупката на iPhone 4S и чакат новия модел.

"Ключов момент е съотношението между продадените iPhone и iPad. iPhone има по-голям марж на печалба. Продажбите му бяха по-малки от очакваното и то осезаемо. Това е голям удар върху крайния резултат", допълва  Дейвид Ролфи.

"Компанията Apple би трябвало да се прекръсти на iPhone. Когато говорим в цифри, iPad просто не е достатъчно силен. iPhone 5 пък е устройството, около което се вдига най-много шум и ще е много трудно то да да отговори на свръхочакванията", смята Клин Жилис, анализатор от BGC Partners. 

Проблемите на световната икономика също не се отразяват добре на финансовите резултати на Apple.

"Икономиката в Европа не върви добре. Мислим, че това влияе на резултатите", признава изпълнителният финансов директор на Apple Питър Опенхаймър.

Приходите на компанията в Азия пък са се понижили с 22% спрямо предишното тримесечие. Спадът в Северна Америка и Европа е съответно с 3% и 6%.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  classicc avatar :-|
  classicc

  Малка поправка, която очевидно всички технологични журналисти правят.
  Новия модел на iphone ще е 6ти. Затова неформално (най-вероятно) ще се нарича iphone 6. Няма нищо пето в него. Ако броенето е проблем следете версията на ios.

 • 2
  peho avatar :-|
  peho

  Какво прави тази статия в Технологии и наука а не в Компании или Стоки и продажби?

 • 3
  b52 avatar :-|
  B52

  [quote#1:"classicc"]Малка поправка, която очевидно всички технологични журналисти правят.
  Новия модел на iphone ще е 6ти. Затова неформално (най-вероятно) ще се нарича iphone 6. Няма нищо пето в него. [/quote]
  Може да е 6-ти, но ВСИЧКИ журналисти го наричат iPhone 5; няма смисъл да се спори, това са фактите.
  По статията - Епъл не изпълнили "очакванията" на разни анализатори... Голяма работа. Продължават да продават "неприлично" много стока с определено "неприлично" голяма печалба. Докато продължават да правят продукти които потребителите искат да купуват - прогнозите не са от особено значение. Никой на времето не прогнозира нито айФонн нито айПад, пък...

 • 4
  kkk_20 avatar :-P
  kkk_20

  Ах, горките, само 25 % печалба, живи да ги оплачеш...

  Iphone 4S си беше разочарование, така че да внимават с 5.

 • 5
  hue avatar :-|
  Николов

  samsung няма нищо общо, нали

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  townboy avatar :-|
  townboy

  Самсунг е* мамата на епъл. Само в САЩ купуват айпад щото е с едно копче а самсунга с три, но на тях им е простено.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  classicc avatar :-|
  classicc

  До коментар [#3] от "B52":

  Истината не се определя от масите, а аз говоря за истината. "Фактите" за това какво мислят разни журналисти откога значат нещо?

  Това, че повечето оитребители неграмотници не могат да броят и търсят основно за iphone 5 в търсачките е основната причина журналистите да го пишат за пети. Честно казано това си е възможност да изпъкнеш като покажеш, че си медия която мисли самостоятелно, не преписва на 99%.

 • 8
  fonche avatar :-|
  Иван

  "Общите приходи за този период възлизат на $35 млрд., от които печалбата е $8.8 млрд., обяви ябълковата компания в своя официален сайт.
  Инвеститорите прогнозираха приходи на стойност $37.1 млрд. за този период и $38 млрд. за следващото тримесечие, което приключва в края на септември."

  $35 млрд. продажби при положение че най-печелившия им продукт iphone който е с дизайн от 2 години, а и се очаква нов в Октомври. УолСтрит лакомията няма край.

 • 9
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Снимката е много хубава!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели