Капан за Android-и

Фрагментацията и бавната реакция на хардуерните производители застрашават най-популярната мобилна операционна система

Операционната система Android на Google за кратко време успя да преобрази пазара на мобилни телефони. Противно на първоначалните очаквания, тя, а не Nokia, се оказа истинският съперник на Apple на пазара на смартфони. Хиляди устройства използват платформата и тя се радва на небивал интерес. Но докато феновете изглеждат все по-доволни от нейното развитие, някои сериозни проблеми започват да стават все по-видими. Проблеми, които сериозно застрашават нейното бъдеще. И изненадващо Apple не е сред тях...

Ако се интересувате от мобилни устройства, със сигурност знаете, че производителите на хардуер могат да персонализират платформата според своите желания. Това е едно от основните предимства на Android, които изтъква Google. Така компаниите имат по-голяма свобода в разработването на устройствата. Това обаче е предпоставка и за първия сериозен проблем, който вече е видим с просто око.

Оказва се, че производителите се нуждаят от впечатляващо много време, за да пригодят новите версии на Android за устройствата си. Докато обновленията на Apple iOS се появяват в един ден за всички съвместими модели, при операционната система на Google картинката е далеч по-различна.

Проблемът

Google представи официално Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) на 19 октомври 2011 г. До април 2012 г. включително едва 8.5% от всички съвместими устройства в света са преминали на тази версия, показват данните от проучване на Open Signal Maps. За сметка на това 55.4% от джаджите, ползващи платформата, все още са на версията Gingerbread.

Официалните данни на Google са още по-интересни. Според тях в началото на юли т.г. около 64% от смартфоните използват Gingerbread, а близо 11% - ICS.

Наистина доста от по-старите смартфони не могат да работят с ICS. Но все пак има и много модели, чиито технически спецификации ще се справят без проблеми. Пример за това е Samsung Galaxy S, чийто хардуер отговаря на изискванията на ICS. Той е почти същият като на Samsung Nexus S, който получи "сладоледа". За Galaxy S обаче няма да има подобна "почерпка" поне официално...

През юни т.г. Google обяви и наследника на ICS – Android 4.1 Jelly Bean. Броят на съвместимите с него телефони е още по-голям, тъй като повечето компании вече представиха новите си модели за тази година. До момента обаче единствено HTC са обявили свои телефони, които ще получат Android 4.1. Въпреки това компанията, както всъщност и всички нейни конкуренти, не се наемат със срок, в който ще направят ъпгрейда.

Всичко това се превръща в много дразнещ проблем за милиони хора по целия свят. Посетете който и да е от форумите за мобилни устройства, включително официалните на съответните производители, и ще видите безброй теми по въпроса. Упоритото мълчание на компаниите изнервя потребителите и темите бързо се превръщат в места за изливане на гняв. И това е нормално. Не е никак приятно да нямаш представа какво ще се случва с практически новия ти смартфон, който е на по-малко от година.

Създателите на платформата Android съзнават този проблем и се опитват да намерят решение. В опит да ускори процеса Google предложи на производителите софтуерен пакет, чрез който те ще получават работните версии на зеленото роботче месеци по-рано.

Защо обаче се стига дотук? Защо, вместо да се радват на най-новите функции на Android, потребителите заливат форумите с гняв, провокиран изключително дългото чакане?

Причината сочи към производителите. Пример за това е японският гигант Sony, чиито мениджъри в началото на годината уверяваха, че цялата продуктова гама смартфони за 2011 г. ще получи ъпдейт до ICS. В края на май обаче компанията призна пред онлайн изданието Engadget, че Xperia Play няма да ползва ICS поради появили се "проблеми със съвместимостта". Собствениците на други модели от гамата Xperia пък все още чакат ICS да се появи "през близките седмици". За Jelly Bean не се и споменава.

Фраг-мен-та-ци-я...

В действителност един от основните проблеми е фрагментацията на хардуера. Анализ на Open Signal Maps показва, че към април т.г. е имало 3997 различни устройства, които използват Android. Това означава огромен брой хардуерни спецификации и изисквания на производителите, с които платформата трябва да се съобрази. Проучванията показват още, че най-големият "любител" на Android е южнокорейският гигант Samsung с 40% дял в устройствата, използващи тази ОС. Общо 599 компании произвеждат джаджи, задвижвани от зеленото роботче.

От статистиката става ясно също така, че устройствата масово използват различни резолюции и размери на екрана. Това допълнително фрагментира екосистемата на Android, защото означава, че трябва да се правят много повече тестове за съвместимост на приложенията. Всичко това ясно показва, защо компаниите се нуждаят от толкова много време, за да пригодят новите версии на платформата за своите устройства. За това се изискват и финансови ресурси, които иначе могат да се използват за разработка на нови джаджи. Оттук изниква и още един проблем, свързан с Android...

Той е свързан по-скоро към разработчиците на приложения. Ако искат апликациите им да са успешни, те трябва да ги тестват на максимално голям брой устройства. На първо място това означава, че първо трябва да отделят финансови ресурси за постоянното закупуване на нови и разнообразни джаджи. На второ, трябва да предвидят и много технологично време, за да тестват приложенията си на всички устройства. Подобен проблем в екосистемата на конкурентите от Apple на практика липсва...

Компанията за приложения Animoca например признава, че тества своите продукти на около 400 различни устройства, преди да ги пусне в продажба. Понякога дори това не е достатъчно. Ят Сиу, изпълнителен директор на Animoca, споделя пред технологичния блог TechCrunch, че компанията дори не е успяла да се снабди с всички модели, които са й необходими. Подобно е положението и при програмистите от Pocket Gems, които даже се оплакват от липса на място за съхранение на всички Android джаджи, необходими им за изпитанията на техните продукти. "Фрагментацията ще затрудни разработчиците на Android, клиентите и бизнеса и ще възпрепятства създаването на споделена екосистема", обобщава Франк Жилет, анализатор от Forrester, пред онлайн изданието Beta News.

В крайна сметка проблемът за повечето програмисти е толкова голям, че те дори започват да мислят за отказ от работа с Android. Интересът към разработка на приложения за платформата е спаднал с 4.7% за първото тримесечие на годината, твърдят от IDC. А ако нямат достъп до нужните им приложения, потребителите едва ли биха си купили смартфони, задвижвани от въпросната платформа...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  Някой всъщност учуден ли е от тези проблеми на Андроид? Че предимствата се оказват и недостатъци?

 • 2
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  И аз съм един от многото недоволни от Андроид. Само преди година си купих устройството и бях на седмото небе от скоростта, с която работеше. Преди 3 седмици си качих сладоледения сандвич и телефончето ми работи в момента по-зле от старата ми боклучава Нокия. Не, няма да се върна никога вече на Нокия, но от Андроид съм страшно разочарован. Благодаря за статията, сега имам малко повече яснота какво се случва, но това не ги оправдава.

 • 3
  marin avatar :-|
  Марин

  Аз съм с един от низвергнатите телефони - Samsung Galaxy S. Нямам намерение да му инсталирам ICS. След 2 месеца ми изтича 2-годишната гаранция и просто ще го unlock-на и ще го разчистя от ненужните неща, "подарени" от Самсунг. В момента телефончето си върви перфектно и очаква след разчистването да стане още по-добре.
  Стига с тия ъпгрейди, в един момент прекалено става.

 • 4
  1con avatar :-|
  1con

  В тази платформа най-много ме дразни абсолютната и непригодност на календар-а и задачи-те.

  Google task не ща изобщо да коментирам - абсолютно неизползваеми.
  Calendar - Може ли да не позволява напомняния за повчече от 21 дни? Супер неудобно при много събития. Типсва вградено индексирано търсене...

  Баси M$ с Outlook + W7 + W Mobile са светлинни години напред в това отношение.

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson

  Flash им пречел... Единствената device independent технология, която рендва векторите си според резолюцията на конкретното устройство бе дружно оплюта. Хайде сега - тествайте на 4000 устройства като си нямате работа, вместо да оставите флаш да се самонастройва според това какъв е екрана на потребителя.

 • 6
  kihano avatar :-|
  kihano

  "Не е никак приятно да нямаш представа какво ще се случва с практически новия ти смартфон, който е на по-малко от година."

  Щастливци :) :)

 • 7
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  До коментар [#2] от "Delta Sigma":

  Не виждам Андроид какво е виновен. Ако трябва да се сърдиш на някой е:

  1. Производителят, който пуска update на устройство, което не може да работи както трябва с новата версия.
  2. Потребителите, които винаги искат най-новото и оказват натиск на производителите да правят простотиите от т. 1
  3. Ако ли пък update-а ти е на "сготвен" ROM, то нито просто не е трябвало да го слагаш.

  Между другото при всеки по-голям update се препоръчва "factory restore". Ако не си пробвал, може да опиташ като предварително си запазиш цялата информация (особено контактите). Доста често проблемът е в това.

 • 8
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  До коментар [#3] от "Марин":

  И аз така направих, макар че HTC като цяло са най-добре с update-ите. Просто ми изтече гаранцията и си сложих сготвен ROM. Като цяло what you get is what you pay for или както там се казваше. Аз нямам оплаквания от телефона и дори и да ме дразнят някои дребни неща, знам че никой не ми е виновен.

 • 9
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Android не е iOS. iOS върви на 5 вида устройства, а Android на стотици. Apple е една компания и пуска update-ите едновременно. Устройства с Andorid имат десетки компании и нормално е да има такива забавяния. Да не си мислите, че с update-ите на Windows Phone картинката ще е по-различна ?

 • 10
  pepix avatar :-|
  PepiX

  [quote#7:"Sinergy"]Между другото при всеки по-голям update се препоръчва "factory restore". Ако не си пробвал, може да опиташ като предварително си запазиш цялата информация (особено контактите). Доста често проблемът е в това.[/quote]

  Така се получава.. хорат не ги интересува кое как се прави, не четат упътванията и после 'ама не става'.. ами няма да става.. (с това искам да кажа, че 99% ключето от палатката е в това, което си споменал)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал