Има ли място за "огнения смартфон"

Софтуерният разработчик Mozilla, който седи зад браузъра Firefox, ще пусне умни телефони със собствена операционна система

Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал
Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал

Основната мисия на Mozilla е да популяризира уебстандартите и софтуера с отворен код. Именно така се ражда популярният браузър Firefox за настолни и преносими компютри. Разпространението му при мобилните умни устройства като таблети и смартфони обаче се оказа по-трудна задача заради естеството на операционните системи, които доминират този сегмент. Там разработчиците са принудени да правят отделни приложения за всяка платформа и е трудно да се следва принципът за отворен код при създаването на интернет браузъри за платформите iOS на Apple, Android на Google или Windows Phone на Microsoft. Единствено това донякъде е възможно при операционната система на Google, докато другите две компании държат стриктен контрол при разработката на външни приложения. Mozilla обаче се сблъсква и с друг проблем – по-голямата част от потребителите изобщо не си сменят браузъра, който е инсталиран на смартфона по подразбиране.

Поради тези причини единственият начин Mozilla да остане фактор на световната технологична сцена е, като създаде собствена мобилна платформа. Работата по нея е обявена в края на юли 2011 г., като първоначално проектът носи името Boot 2 Gecko (B2G). Преди седмица обаче компанията обяви, че я преименува на Firefox OS, както и че инициативата е получила подкрепата на седем големи телекома по света.

Премахване на ограниченията

Подобно на Android, новата платформа е базирана на операционната система с отворен код Linux. Разликата между разработката на Google и тази на Mozilla е, че са премахнати специално написаните за нея приложения. Те ще бъдат заменени със софтуер, който ще е базиран на новия програмен уебстандарт HTML5. Чрез него разработчиците могат да създават приложения, които на теория да могат да работят на всяка операционна система. Това е основната разлика в сравнение с другите платформи, разчитащи на специално написани за тях апликации, които не са съвместими операционните системи на конкурентите.

Основните притеснения около написаните под HTML5 програми са, че те не разполагат с пълната функционалност, която притежават апликациите за iOS или Android например. При Firefox OS това трябва да се промени, като се даде на HTML5 програмите по-пълен достъп до функциите на телефона.

"Операционната система отключва много от настоящите ограничения, които имаше за интернет приложенията на мобилните платформи", обявяват от Mozilla. И добавят: "Тя предоставя на софтуера, написан под HTML5, достъп до много от функциите на устройството, които преди бяха достъпни само за специално написаните мобилни приложения."

Това ще улесни софтуерните разработчици и ще опрости процеса по създаването на апликации. Все още обаче няма подробности какъв ще бъде бизнес моделът на новата операционна система. Другите водещи платформи разчитат основно на платени приложения, които са специално написани за тях. Microsoft и Apple зорко следят процеса и налагат редица ограничения на софтуерните разработчици. Понякога използват това в своя полза. Например ябълковата компания дават достъп само на своя браузър Safari до по-бързия JavaScript при iOS. По този не много коректен начин Safari става най-бързият браузър за смартфоните iPhone и таблетите iPad независимо от опитите на конкурентите за оптимизация.

Екзотичните дебютанти

Mozilla обяви, че е привлякла като свои партньори седем големи телекома - Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefonica и Telenor. Единствената уловка е, че нито един от тях не е обявил, че ще съдейства за пускането на смартфони с новата операционна система.

Все пак има планове за реално производство на подобни устройства. Първите умни телефони, базирани на Firefox OS, се очакват да се появяват през 2013 г. в Бразилия. Те ще бъдат предлагани от местния телеком Vivo, който е част от Telefonica. Производители ще са TCL Communication Technology, които ще използват своя бранд смартфони Alcatel One Touch, както и китайският ZTE.

Бъдеще неясно...

Основните притеснения около новата платформа са тежката конкуренция. На пазара за смартфони надпреварата все повече се свежда до състезание с два коня. От една страна, е Android и Samsung, а от друга - iOS и Apple. Операционните системи на Apple и Google са задвижвали общо 81% от умните телефони през първото тримесечие на тази година, показват данните на IDC. Опитите на Microsoft да наложи своята платформа Windows Phone 7 засега не дават желания резултат. Софтуерният гигант разполага с едва 2.2% пазарен дял през първите три месеца на годината.

Тенденциите за момента са двете основни платформи да продължат своя растеж, като се възползват от все по-затихващата роля на Symbian и BlackBerry OS. На фона на тази ситуация стои въпросът как би се справила една операционна система, която не разполага с финансовия гръб на Apple или Google. Дори Microsoft, който налива стотици милиони долари за маркетиране на Windows Phone, все още не може да се наложи на пазара.

Суровата реалност е, че Mozilla не разполага с неограничения финансов ресурс, който имат трите технологични гиганта. Компанията отчита приходи от едва 121 млн. долара за 2011 г. Мотивите за опита й за пускането на Firefox OS обаче са ясни – Mozilla губи пазарен дял при браузърите за настолни компютри, при това от основния си бенефициент – Google. Двете организации имат споразумение популярната интернет търсачка да бъде заложена по подразбиране в браузъра Firefox. То ще осигури на Mozilla 900 млн. долара приходи в рамките на три години. Същевременно браузърът Chrome на Google изпревари Firefox като най-популярно приложение за достъп до интернет при персоналните компютри.

При мобилните устройства Mozilla се сблъскват с други проблеми – основните играчи затварят своите операционни системи и правят невъзможна пълната интеграция на Firefox. Именно смартфоните и таблетите в момента се сочат за най-важния сегмент сред потребителската електроника, който се радва на стабилен растеж. Това автоматично поставя Mozilla в неизгодна позиция, защото тя разчита на отворения код и множеството добавки към своя браузър. По този Firefox стана сред лидерите в този сегмент при настолните компютри и лаптопите, но не е ясно как подобна тактика може да сработи при мобилните устройства. Именно този аргумент е в основата на решението на Mozilla да създаде собствената платформа Firefox OS. Въпросът е дали вече не е пренаситен пазарът и има ли място за още един играч, който не може да си позволи финансово да бъде прекалено агресивен, както прави в момента Microsoft.