HTC губи $40 млн. от преструктурирането на OnLive

Поне 200 случители на компанията за онлайн-гейминг са били съкратени, а активите са прехвърлени на нов собственик

Tайванският производител на мобилни устройства HTC обяви, че най-вероятно ще отчете $40 млн. загуби от инвестицията си в услугата за cloud гейминг OnLive, съобщава изданието The Wall Street Journal.

Компанията обяви загубите на тайванската стокова борса, заявявайки, че OnLive са извършили преструктуриране на активите си през изминалия уикенд поради "липса на оперативни финанси и невъзможност за набиране на нов капитал", допълва технологичното издание PCWorld.

OnLive започва работа преди две години, като услугата им е основополагаща зa cloud-базирания гейминг. С нейна помощ потребителите получават дистанционен достъп до игри, инсталирани и функциониращи на отдалечени сървъри в центрове за данни. Основното преимущество на OnLive е, че играчите със сравнително скромни от хардуерна гледна точка машини могат да ползват изискващи, значителни по-скъпа и модерна техника. Същевременно те могат да пропуснат свалянето и инсталирането на софтуера, като просто играят дистанционно, Единственото, което им трябва, е бърза и стабилна интернет връзка.

HTC направиха инвестиция на стойност $40 млн. през февруари миналата година, в опит да предоставят възможност за по-голям брой онлайн игри на мобилните си устройства, припомня PCWorld.

В петък основателят на ОnLive Стийв Пърлман обяви, че всички приблизително 200 служителя на компанията са били освободени от длъжности и всичките й активи са били прехвърлени на нов собственик, уточнява изданието Venture Beat.

От OnLive не са разкрили сумата, за която новия собственик е придобил активите и дали Пърлман ще остане в новата компания, допълва медиата.

Въпреки че новият собственик на компанията е все още неизвестен, стана ясно, че филиал на фирмата Lauder Partners най-вероятно е сред първите инвеститори в новата компания, твърди CNET.

Фирмата е инвестирала в OnLive още през 2009 г., допълва изданието.

В изявление, цитирано от CNET, се твърди, че новосформираната компания ще оперира под същото име, както и че ще продължи да предлага съществуващите услуги, без осезаема промяна за потребителите си.

"Всички функции и приложения на OnLive, както и партньорствата на компанията, се очаква да продължат да функционират без прекъсване. Потребителите няма да усетят промени в услугата ни, както и закупеното от тях съдържание ще остане незасегнато. Всички инициативи на OnLive ще продължат по план, включително и известията за нови продукти и услуги, планирани за следващите седмици и месеци", цитира CNET.

Един от основните проблеми на OnLive през годините беше подозрителното отношение на производителите на игри към желанието на компанията да действа като посредник между тях и крайните потребители, коментира Venture Beat.

Голяма част от големите играчи на гейм пазара, като Еlectronic Arts например, предпочетоха да създадат собствени платформи за онлайн дистрибуция на продуктите си или да се насочат към конкурентите от Gaikai, предлагащи white-label cloud услуга (препродаване на чужди онлай услуги под собствен бранд) на всички свои клиенти.

Въпреки че OnLive разшириха предлагането си, те не успяха да сключат ексклузивни сделки с големи компании. Основната причина е, че производителите, разчитащи на продажби на копия на физически носители, намериха за твърде рисковано да се откажат от традиционните разпространители и да отдадат ексклузиви права на OnLive, уточнява Venture Beat.

Проблемите на компанията се задълбочиха, след като Sony закупи конкурентната Gaikai за $380 млн., много по-ниска сума в сравнение с желанията на OnLive.

Още от Капитал