Nokia се извини за заблуждаваща реклама на новата Lumia 920

Финландската компания обяви, че започва вътрешно разследване, за да уточни причините за появата на некоректната реклама

Reuters
Reuters    ©  Brendan Mcdermid
Reuters
Reuters    ©  Brendan Mcdermid

Миналата седмица Nokia показа първия си смартфон, базиран на обновената версия на платформата Windows 8. Това е моделът Lumia 920. Освен с новата операционна система и различните цветове за корпуса, устройството се отличава от другите модели с високотехнологичната камера създадена по технологията PureView.

Премиерата обаче беше помрачена от сериозна грешка на маркетинговия отдел на финландския гигант. Оказа се, че рекламното видео, в което се изтъкват качествата на камерата PureView и по-точно кадрите, в които се показва технологията за стабилизиране на картината (OIS), не са снимани с Lumia 920, а с други професионални фотоапарати. А Nokia никъде не споменава, че това е само демонстрация на технологията и, че резултатите не са постигнати с новия смартфон.

Lumia 920 разполага с 8.7 мегапикселова камера с разположени на жироскоп подвижни лещи. Тази технология се използва за стабилизиране на картината при снимане в движение.

В рекламното видео са показани двама велосипедисти. Единият снима първо с камера без стабилизация, а след това с такава, която е снабдена с OIS. Двете картини се наслагат една до друга, за да се забележи разликата. Накрая се показват и нощни снимки.

Целият материал (както видеото, така и снимките) обаче е заснет не с Lumia 920, а с друга техника. След като блогъри откриват несъответствия първо във видеото, а после и в отделните снимки, показани в рекламата, финландската компания призна днес за грешката и обяви, че ще проведе вътрешно разследване.

Маркетинг отдела на компанията е бил принуден да симулира възможностите на новата камера на Lumia 920, защото смартфонът е бил още във фаза разработка.

"Nokia се извинява за видеото, в което показва предимствата на технологията за стабилизиране на картината (OIS), но не се уточнява, че това е само симулация, а не реални снимки с камерата PureView на Lumia 920", обявяват от Nokia.

"Това видео е направено, преди смартфонът да влезе в производство. Рекламата нямаше за цел да заблуди потребителите, но наша грешка е, че няма никъде уточнение, че всичко е само симулация на технологията. Извиняваме се за получилото се объркване", добавя от Nokia.