ZTE и Mozilla работят по собствена мобилна операционна система

Завършеният продукт ще бъде представен до края на тази или в началото на следващата година.

Четвъртият по големина производител на мобилни телефони в света ZTE планира да пусне собствена операционна система в партньорство с фондацията Mozilla, която е създател на популярния интернет браузър Firefox.

По всяка вероятност платформата ще бъде официално представена по-късно т.г. или в началото на следващата. Новината е била известена от представител на ZTE в сряда, предава информационната агенция Reuters.

Стъпката е част от стратегията на китайския производител да се пренасочи от Android на Google и Microsoft Windows, към други операционни системи в мобилните си апарати, допълва Reuters.

"Опитваме се да засилим усилията си по създаването на наша операционна система, като същевременно ще продължим да лансираме мобилни устройства, базирани на Android", уточнява пък говорителят на ZTE Дейвид Дай Шу.

"Всичко това е част от по-мащабните ни планове да създадем по-балансиран асортимент от продукти, базирани на разнообразни мобилни платформи. Не възнамеряваме да се ограничим с Android и Windows", добавя той.

За момента по-голямата част от устройствата на компанията използват системата Andoid, а серията Tania е базирана на Windows.

ZTE и Mozilla ще представят завършения продукт в следващите няколко месеца. Паралелно с това, базираната в Шънджън компания, ще разкрие и друг софтуерен продукт, който ще бъде използван в мобилни устройства. Това ще стане по същото време или малко по-късно, допълва Дай.

"В момента работим с регионални телекомуникационни компании извън Китай, които ще лансират продукти, базирани на операционната ни система", допълва представителят на ZTE, отказвайки да назове конкретни имена.

По-рано тази година Mozilla обяви, че мобилните оператори Deutsche Telecom, Sprint, Smart, Telecom Italia, Telenor и Etisalat са подкрепили Firefox платформата им, припомня Reuters.

Още от Капитал