Конкуренцията при смартфоните е тежка, но така е по-добре
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Конкуренцията при смартфоните е тежка, но така е по-добре

Конкуренцията при смартфоните е тежка, но така е по-добре

Веса Ютила, глобалент продуктов маркетинг директор на Nokia и лектор на конференцията DigitalK, пред "Капитал Daily"

Юлиян Арнаудов
5135 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Какви действия ще предприеме Nokia, за да се адаптира към променящата се среда и да обърне негативната финансова тенденция?

Всички знаем, че Nokia преминава през голяма трансформация в бизнеса си със смартфони. В момента ние прехвърляме целия си сегмент на умните телефони към платформата Windows Phone. По този параграф очакваме да има положителни реакции от страната на потребителите. С новите устройства Lumia ние наблягаме както на възможностите, които разкрива операционната система на Microsoft, така и на иновациите, с които надграждаме платформата. Например това може да са новите възможности на камерата чрез PureView или навигационните услуги. Цялата идея е именно да сме сигурни, че продуктите ни са наистина конкурентоспособни, като същевременно се фокусираме върху определен тип технологични иновации. Конкуренцията на смартфон пазара е тежка, но е по-добре да е така. Защото тя те кара да вървиш напред и да бъдеш фокусиран.

Мислите ли, че само иновациите ще могат да привлекат потребителския интерес към продуктите?

Според мен Lumia 920 е най-иновативният смартфон на пазара и смятам, че има позитивни отзиви за него, след като беше представен – било то от потребителите или от технологичните медии. Хората, изглежда, оценяват стойността на иновациите, които Nokia вкарва в устройствата, базирани на Windows Phone. Например оптичната стабилизация на камерата определено ще привлече доста хора. Правенето на снимки с добро качество при лоши условия също ще е важен фактор при избора на нов телефон за много потребители.

Това са само част от примерите. Друго например е безжичното зареждане – това е наистина иновативна сфера и за пръв път се интегрира подобна система вътре в мобилното устройство. Сега е много лесно да сложиш телефона си да се зарежда – просто го поставяш на поставката и той започва да получава ток. Ако получиш обаждане, просто го взимаш, говориш и го оставяш обратно да се дозареди.

Също така работим с различни партньори по нови аксесоари. Например има слушалки Monster, които са с NFC връзка – потребителят само трябва да допре смартфона до нея и тя се връзва с устройството. NFC се използва за първоначалното свързване и разпознаване, а трансферът на звук и глас става през Bluetooth. През тях мога да приемам разговори чрез гласова команда, както и да слушам музика или да гледам видео.

Nokia в момента предприема голямо преструктуриране, намалява разходи, премества заводи, съкращава хора. Всичко това няма ли да окаже негативно влияние на иновациите?

Не мога да коментирам процедурата по преструктуриране, но в момента е тежко време за Nokia и нейните служители. Преустройваме компанията така, че да е в правилния формат, за да продължим да правим иновации и да инвестираме в тези области, които имат значение. Това е идеята на целия процес – да фокусираме хората, парите и ресурсите в тези сфери, които ще могат да ни направят по-различни от конкуренцията. Пример за това са фотографските и  навигационните технологии. Ние инвестираме доста и в музикалния и развлекателния бизнес. Друга важна област е дизайнът – ние продължаваме да влагаме пари там, защото ни трябва дизайн, който да ни отличава от останалите и същевременно да е привлекателен за потребителите. Това са сферите, в които инвестираме и ще продължим да го правим в бъдеще.

Как се стигна до заблуждаващата реклама за възможностите на камерата на Lumia 920? Няма ли да повлияе негативно на продажбите на устройството?

Конкретно в този случай Nokia искаше да покаже как стабилизацията на камерата работи, преди Lumia 920 да бъде напълно готова. Проблемът беше, че видеото беше пуснато в YouTube, без да има уточнение, че става въпрос за симулация. Това е нещо, за което ние се извинихме на потребителите и ще се погрижим да не се случва отново.

В цялата тази история нямаше умисъл да се подведат потребителите или пазарите. Просто в случая бяхме забравили да уточним тази подробност. Всички правят подобни симулации и това е нормална практика в технологичната индустрия. Когато искаш да разкажеш какво планираш да направиш и не можеш да го демонстрираш с готов продукт, тогава прибягваш до симулация на технологията. Вече има доста тестове на новия смартфон и показват възможностите на камерата му. Поканихме доста ИТ медии да видят и тестват технологията. Дори миналата седмица представители от технологичният блог Engadget бяха в оптичната ни лаборатория в Тампере, Финландия, и имаха възможността да изпробват възможностите на Lumia 920 спрямо другите смартфони на конкуренцията. Отзивите бяха много позитивни и е просто лошо стечение на обстоятелствата, че видеото беше пуснато без уточнението, че става дума за симулация. Знаем, че доста хора може да се почувствали засегнати от случката, но това не беше нашето намерение. Мисля, че като продуктът достигне до потребителите и технологичните медии, хората ще се убедят и ще оценят неговите истински възможности, както и технологията, която го поставя пред останалите на пазара.

Какво мислите за българския мобилен пазар?

Българският пазар е много интересен за Nokia, особено като се има предвид, че имаме доста силни позиции в страната. Хората тук все още оценяват бранда на компанията. Освен това потребителите усилено преминават към смартфони и в този сегмент има голям растеж, въпреки че обикновените мобилни телефони продължават да доминират пазара. Но това, което видях на конференцията DigitalK, са доста хора, които гледат напред към бъдещите тенденции и иновации, и те ще движат пазара напред. Точно такива потребители може да спечели Nokia с техническите нововъведения на своите смартфони.

Как се стигна до ситуацията, в която Nokia позагуби връзката с потребителите през последните няколко години?

Не мисля, че Nokia е загубила връзката с потребителите. Само да напомня, че бизнесът на компанията не се простира само до смартфоните. Ние имаме голям бизнес, който е в отлично здраве, при обикновени мобилни телефони. В момента се стремим да достигнем 1 млрд. потребители, които да свържем към мобилния интернет. Така че от тази гледна точка не сме губили връзката с клиентите. Освен това все още Nokia е сред една от най-разпознатите и ценени марки на редица пазари. Мисля че връзката с потребителите все още съществува.

Това, което правим сега чрез новата ни стратегия за смартфоните, базирани на Windows Phone, е да върнем вълнението и желанието на потребителите към марката. Тоест хората, които са преминали от Nokia към други конкуренти, да получат аргументи да се преориентират към нашите продукти при следващата си покупка на смартфон.

Обявяването на новите устройства от серията Lumia през септември е само началото от новата ера за Nokia при смартфоните, базирани на Windows Phone. Подготвяме още иновации, които ще интегрираме в следващите ни продукти. Допълнително доста от новите възможности на Lumia 920 ще бъдат достъпни и за старите модели. Например повечето софтуерни функции за камерата и редактирането на снимки ще бъдат налични и за потребителите на предходните модели Lumia. Така ние гарантираме на хората, които вече са си купили подобни продукти, че ще получат част от нововъведенията, които залагаме в новите модели.

Nokia ще излезе ли и на други актуални пазари за потребителска електроника, като например този за таблетите?

Това е една от сферите, която е много близка и свързана с бизнеса с мобилни телефони. Тя е много интересна и с нарастваща потребителска база. Nokia обаче не е обявила никакви официални планове по въпроса. Таблетите са интересен пазар, който ние следим отблизо.

Визитка

Веса Ютила и неговият екип отговарят за дейностите по продуктовия маркетинг за широк спектър от смартфони, които Nokia продава на различните пазари. Наскоро той лансира революционния 41-мегапикселов камерафон 808 PureView, показан за пръв път на конференцията Mobile World по-рано тази година. В момента екипът на Веса се е фокусирал основно върху стимулирането на продажбите на смартфоните Nokia Lumia.

Ютила работи в Nokia от 2001 г., като заема различни позиции в областта на маркетинга, по разработването на нови бизнеси и по стратегията на компанията за развитие. Преди да се присъедини към Nokia, е работил в McKinsey & Company, специализирайки се в областта на телекомуникациите и сливанията и придобиванията.

Веса има магистърска степен по инженерство от Helsinki University of Technology и магистърска степен по финанси от Helsinki School of Economics. Той беше един от лекторите на конференцията DigitalK 2012, която се проведе в понеделник в Народния театър "Иван Вазов".

Какви действия ще предприеме Nokia, за да се адаптира към променящата се среда и да обърне негативната финансова тенденция?

Всички знаем, че Nokia преминава през голяма трансформация в бизнеса си със смартфони. В момента ние прехвърляме целия си сегмент на умните телефони към платформата Windows Phone. По този параграф очакваме да има положителни реакции от страната на потребителите. С новите устройства Lumia ние наблягаме както на възможностите, които разкрива операционната система на Microsoft, така и на иновациите, с които надграждаме платформата. Например това може да са новите възможности на камерата чрез PureView или навигационните услуги. Цялата идея е именно да сме сигурни, че продуктите ни са наистина конкурентоспособни, като същевременно се фокусираме върху определен тип технологични иновации. Конкуренцията на смартфон пазара е тежка, но е по-добре да е така. Защото тя те кара да вървиш напред и да бъдеш фокусиран.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  john_law avatar :-|
  john_law

  Потребителите моментално ще припознаят Nokia отново, стига да им се предложи алтернатива на дръгливият Windows Phone. Масово не се харесва и това се вижда, не знам защо упорстват и се опитват да фалират. Да пробват с Android и ще се оправят нещата, ама не....

 • 2
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  Хм, странно е наистина, че не вкарват поне за проба едно андроид-че, при положение особено, че андроид държат 60% от пазара, а нокиа не могат да си позволят да правят експерименти повече с непечеливши хендсети.

 • 3
  siolen avatar :-|
  siolen

  Ако вкара Андроид ще стане поредната компания, която произвежда Андроид-ски телефони. Няма да спре пропадането, вече са модерни други компании.
  Андроид-а е за масовата публика, Нокия иска да предложи уникални интегрирани решения и услуги с висока принадена стойност.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "siolen":

  [quote#3:"siolen"]Нокия иска да предложи уникални интегрирани решения и услуги с висока принадена стойност.[/quote]

  Със платформа с под 5% пазарен дял ли? И кое е елитарното на HTC например? Няма никаква разлика дали ще ползваш ОС от Редмънд или Гугъл, при положение че не е твоя, както е Apple и както БЕШЕ Nokia със Symbian. Nokia за толкова години така и не изкараха читава синхронизация с Outlook, и парадокса е че дори сега, с Win 8 няма да я имат, защото самите Microsoft го нямат това нещо. Пример - няма възможност за синхронизация само по група или папака с контакти - синкваш всичко или нищо. SonyEricsson и преди и сега са No 1 в тази конкретна функция. Мисълта ми е че MS (вече и Nokia) няма фокус - нито са бизнес ориентирани, нито тийнейджърски - нищо. С две думи - още едно Win HTC но с по-добра камера. И жълто или червено - БАСИ! Няма сила на света, която да ме накара дори да помисля, че човек който въобще ходи на работа ще се яви с жълт телефон?!?!? Страшен дизайн, голЕма работа, мани! 4ти килемтър... По-добре да ида в офиса с изкуствени ци..и, отколкото с жълт или яркочервен телефон. И поредния номер с новото зарядно. Тъкмо във всеки офис вече има по едно Nokia зарядно и сега - ново 5, ще мъкнем жълти трансформатори. Откачена работа, отчаяна. Да не говорим за простотията да ми набутват Facebook навсякъде. Аман от тая малоумщина, не ща да споделям как ми правят фр. любов, благодаря за бутона! Не съм сигурен дали ще ми е мъчно за тази компания. Тъпото е че е последната европейска. А дано, ама надали ....

 • 5
  peho avatar :-|
  peho

  [quote#4:"misho73"]Няма сила на света, която да ме накара дори да помисля, че човек който въобще ходи на работа ще се яви с жълт телефон?!?!? [/quote]
  В затвор ли работиш? Като гледам колегите мога да ти кажа, че доста голяма част от жените биха си взели жълт/червен. Пък и никой не те задължава да си го вземеш в такъв цвят. Просто това се налага в рекламите защото е различно и запомнящо. А 920 си е много добър телефон. Само зависи ОС-то как ще се "усеща", за 95% от потребителите не им пука за синхронизацията с Outlook, както казваш това не е бизнес телефон.

  П.С. Иначе ти харесвам пост-овете и ти давам плюсове, но този път не съм съгласен. Натиснах минус.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#5] от "peho":

  [quote#5:"peho"]В затвор ли работиш?[/quote]

  За щастие - не :-) поне все още не :-)

  Виж, 920 засега е мит, точно както и прословутия филм за който се наложи Nokia да се извинява. Нооо, мисълта ми е че Nokia заложи на куция кон с Win. За да не ставам твърде многословен тук - ето в резюме - http://blogs.computerworld.com/windows-phone/20982/new-market-share-figures-show-windows-phone-still-cant-gain-traction Има и коментари, някои от които интересни и неповлияни от рекламата. Ако ти е интересно, виж и другите постове на този автор, има интересни неща за Win8 като десктоп ... с които аз поне съм съгласен. Основната идея е че Nokia-MS загубиха "модерност" в консуматорския сегмент, без да предлагат нещо на бизнеса. А третия сегмент продължава да върти телефони за 30-200лв. и хич не ги е еня за смарт-нещата. Да речем майка ми или жена ми, които никак не се притесняват да ми съобщят че не могат да "вдигнат" вместо мен (примерно докато се къпя) защото на "това не му разбирам" (това-то е Android) :-) Не е майтап :-) Аз лично все още въртя една Omnia с Win 6.5 и хич не съм очарован, лошото е че и от Win 7 не съм, та добива една системност ... Важното е че MS се опитва да прелее десктоп клиенти към фона и таблета (т.е. бизнеса), но по-скоро ще загуби декстоп клиенти, вместо да да ги накара да ползва това ... нещо. А Nokia в случая ще са просто странична жертва и накрая ще си продадат патентите (имат доста) за да може последния мениджър (Елоп) да си вземе коледните бонуси. И именно защото харесвах Nokia, ме е яд че Балмър в упорството да се прави на cool guy на стари години, ще завлече симпатичните финландци. Всъщност, добрата новина ще е ако на Балмър му вземат главата скоро и вземат да изкарат един option pack за Win8 преди да е нанесъл непоправими щети. За Nokia е ясно - бързо към Android, и ако им останат сили - обратно изкупуване на Symbian, а след много пот и сълзи - може и награда. Win 8 е мъртъв във всичките му варианти. Това е сигурно. Не че аз го казвам, просто с това си изкарвам "хляба и хайвера" и гледам какво става около мен. Няма шанс някой да инвестира стотици часове да учи бабите как да стартират метро-сексуалните приложения :-) Всички ВЕЧЕ чакат Win 9 ... Поредната Vista но този път и при телефоните, които поне, за щастие са си все същите 3%. Целия зор е че операторите плащат много на Apple за royalty, говори се за $600 на калпак, там е причината всички да стискат палци, ама то със стискане не става ... Пък Елоп си гледа заплатата и при липса на идеи, отлага неизбежното (уволджака си) с година-две. Nokia се проваля и при клетките, което трябва да ти говори нещо, там имаше доста бизнес ... провери. Те Сименс не устискаха там, дето са с големия портфейл ... Било, история.

  [quote#5:"peho"]този път не съм съгласен. Натиснах минус.[/quote]

  :-) Карай, важното е да върви лафа :-)

 • 7
  mickey1 avatar :-|
  Mickey

  До коментар [#1] от "john_law":

  Не съм запознат с WP8 и не знам защо го наричаш дръглив?
  Знам само че ако е това за което го представят ще отнесе останалите мобилни системи.
  Защото неговата сила е в съвместимоста с W8 която просто няма как да не успее. Всички производители на хардуеър се надпреварват да произвеждат хибридни ПиСита и те ще измесят сегашните лаптопи и таблети-играчки.
  Проблема на Нокия си е в самата Нокия. Ако бяха произвели само една серия от три размера екрани( 4"/4.5"/5"), с подменяща батерия, кард подръжка и не 180грама за 4.5 инча а за 5 инча- сега бъдещето им щеше да е друго. Защото останалото си го могат.

 • 8
  mickey1 avatar :-|
  Mickey

  Още не съм видял смартфон на WP8 , който да е трепач. И Нокия не успяха да призведат такъв, подведени от епълския стриотип,- и забравили че нямат безумните верни зомбита Епъл дето купуват каквото и да е логото на сектата си.

 • 9
  john_law avatar :-|
  john_law

  До коментар [#3] от "siolen":

  И поради тази уникалност никой не си ги купува и затриха хубавата компания. Двама познати, купили си по инерция Nokia, не спряха да се оплакват от плочките (интерфейса), от невъзможността да си ползват нормално блутуута, и от задължителният за всичко Zune (за всеки файл). Продадоха ги след месец-два и няма да повторят повече. Много хубаво, че са уникални и силно интегрирани (интересно с какво), но потребителите не ги харесват - end of story. И за да не спорим колко са хубави и харесвани - виж пазарният дял. Потребителите на Symbian, се преляха при Android - точно тези (огромен дял), можеха да останат при Nokia, ако имаха възможност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK