С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 5 окт 2012, 15:21, 4415 прочитания

Тук сме, за да инвестираме "умни пари"

Казва директорът "Регионално бизнес развитие" в Европейски инвестиционен фонд Хюбърт Котони, пред "Капитал".

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил:
Хюбърт Котони ръководи екипа за регионално бизнес развитие в областта на дяловите фондове за рискови инвестиции и дълговите продукти на Европейския инвестиционен фонд. Той е действащ изпълнителен директор на JEREMIE Bulgaria, Istanbul Venture Capital Initiative, Portugal Ventura Capital Initiative и Green for Growth Fund.
Преди ЕИФ е работил като M&A директор и ръководител на отдел стратегическо развитие на Telekom Austria и като старши банкер в European Investment Bank и в Credit Anstalt във Виена, Лондон и Ню Йорк. Има магистърска степен по бизнес от University of Innsbruck и от INSEAD. Хюбърт Котони беше модератор на първия панел от конференцията за дигитални технологии Digitalk, проведена на 1 октомври в София.

Как ви се стори дискусията по време на първия панел от конференцията Digitalk, на който вие бяхте модератор?
- Бях позитивно изненадан не само от хората, които участваха в панела, но и от опита, който те имат и са склонни да споделят. Ние сме тук [Европейският инвестиционен фонд - бел. авт], за да инвестираме "умни" пари. Днешната дискусия демонстрира на живо именно идеята за умните пари. Защото това всъщност са хората, които познават пазара, имат добри връзки и аз съм много доволен, че ние успяхме да изберем точно тези хора, тези отбори, с помощта на които да създадем тези фондове [Eleven и Launchub - бел. авт.], които в момента вече работят в София.

Какво точно имате предвид, когато казвате "умни пари"?
- "Умни пари" означава, че най-важното не е самата идея, а именно процесът по превръщането на тази идея в печеливш бизнес, който генерира добри приходи. Като инвеститор ние намираме за много трудно винаги да стоим до даден предприемач и да го питаме: как ще направиш първия си милион? Затова влагаме парите си в бизнес план, в добра стратегия, но тези хора [ментори и съдружници във фондовете - бел. авт] наистина предизвикват на ежедневна база предприемачите и ги притискат да мислят за това как да направят първия си милион. Когато казвам "умни пари", имам предвид предизвикателство и начин на нестандартно мислене, свързване със света, с потребителите и с други потенциални предприемачи. Това е моето виждане. Накратко: докарване на идеята до ниво да получава приходи, които в дългосрочен план ще се превърнат в печалби.


Кои са уроците, които трябва да запомним от днешната дискусия?
- Според мен уроците, които научихме, са, че важни са отделните хора, вярата и доверието в тях, предоставянето на възможности и необходимостта от кураж да се проваляме. И когато провалът се случи, да го приемаме. Да се научим като общество да приемаме провала не като нещо негативно, а като средство за учене и гаранция, че следващия път нещата ще се получат по-добре.
Следващият урок е свързан с важността от фокусиране върху резултатите, върху потребителите. Отговорете си на въпроса: къде е потребителят? Какви са неговите нужди? Не се фокусирайте върху своите светли идеи, съсредоточете се върху нуждите на хората и пазара. Не се опитвайте да стоите в изолация, направете всичко възможно да се свържете с други. Социалните медии дават добра възможност за това.

Проблемът с приемането на провала в България и Европа е сериозен. Мислите ли, че "умните пари" и екосистемата около тях е най-добрият начин да се справим с него?
- Не знам дали е най-добрият начин. Това ще го покаже времето. Но това, в което съм убеден, е, че имаме налични правилните съставки и голям потенциал. Какво имам предвид с това? Българското правителство ни се довери за JEREMIE и създаването на инвестиционна стратегия за България. По този начин то отстъпи крачка назад от крайните инвестиционни решения. Те ни позволиха да застанем по средата и да правим професионални оценки и да взимаме решения. В резултат финансовата помощ от правителството, комбинирана с нашата организация, действаща като световен лидер в тази сфера, ще задвижи нещата в правилната посока. Избирането на точните хора също ще помогне за това да се изправим срещу стигмата на провала. Става въпрос за самото приемане, че една идея може да се провали.

Защо ЕИФ реши да създаде тези фондове в България (Launchub и Eleven)?
- Правителството ни се довери, че ние сме анализирали пазара коректно и че сме разработили правилния продукт. Някои други правителства не са толкова смели. Защото пробойната между капитала за финансиране на начална идея и на такава, която вече е доказана, е очевидна навсякъде. Но това правителство тук беше достатъчно смело и прие риска. А това, което се случва в момента, е, че чрез създаването на фондовете Eleven и Launchub, София има възможността да се превърне в регионален хъб, защото няма други подобни алтернативи в целия регион. Доказателство за това е първият етап за кандидатстване в двата фонда, които са получили много заявки и от предприемачи извън България. Това означава, че като доверява инвестиционната стратегия на нас и като си сътрудничи с правилните хора, София може да се превърне в регионален център за иновационно финансиране.Каква възвращаемост очаквате от двата фонда?
- Бих желал да разделя този въпрос на две, защото според мен трябва да разграничим accelerate от seed фонда. Първият трябва да доказва, че концепции и идеи имат потенциал да бъдат реализирани. Това е бизнес модел, който по всяка вероятност е твърде рисков за частните инвеститори, затова ние от ЕИФ не очакваме да донесе висока възвращаемост. Но той е критичен за лансирането на нови идеи на пазара, в които може да инвестира seed фондът, който има за цел да ги разработи на следващо ниво.

Така че аз виждам accelerate фонда като чудесен инструмент за създаване на бизнес възможности, като след това seed фондът избира тези от тях, които наистина имат добри шансове да успеят и да растат. Така че за seed фонда очаквам позитивна възвращаемост в дългосрочен план, докато за "акселератора" нямам високи очаквания за възвращаемост. При него дори да си възвърнем 50% от инвестирания капитал, ще бъде огромен успех заедно с това, че създаваме добри възможности за seed фонда.

Какво ще се случи с парите, след като фондовете бъдат закрити?
- В България сме създали много стабилна структура. Имаме регистрирано дружество "Джереми България", което е локална компания. Тя е собственост на ЕИФ и се управлява от нас. Целта й е, когато парите дойдат обратно от множеството инвестиции, които тя прави, тя да ги реинвестира отново и отново. Разбира се, и да анализира отново пазарната ситуация и инвестиционната стратегия, но след това да ги инвестира отново за подкрепа на предприемачеството в България. Каква ще бъде точно нашата роля през следващите 5-7 години не съм сигурен, защото парите принадлежат на българското правителство, но при всички положения ние ще ги съветваме да реинвестират средствата отново и отново, защото вярваме, че това е начинът.

Разкажете повече за работата на ЕИФ - каква е вашата дълготрайна цел?
- Централата на ЕИФ се намира в Люксембург. Организацията съществува от около 15 години. Имаме две основни цели. Първата е да подкрепяме европейската индустрия за рисков капитал. Втората е да помагаме на европейските банки и лизингови компании да предлагат достъп до финансиране на компании, които не притежават достатъчни активи, които могат да заложат в замяна. Ние даваме гаранции и стимулираме рисковото финансиране. Вложили сме над 6 млрд. евро в над 400 европейски фонда. Половината от тях са предназначени за компании, които са на ранен етап от своето развитие. Другата половина е за по-напреднали организации, които имат нужда от капитал, за да пораснат.

По отношение на банките: ние им даваме гаранции, за да ги стимулираме да отпускат капитал на компании, които без нашите гаранции не биха получили тези пари. Ние сме основен поддръжник на предприемачеството и иновативното финансиране в Европа и това е нашата цел. Нашата цел е да подкрепяме стратегията на Европейската комисия, която от своя страна има за цел да създава умен, устойчив икономически ръст. "Акселераторите" и seed фондовете са ядрото на това, което ние ще правим в Европа за напред.

Кои са най-големите предизвикателства в момента пред малките и средните компании в България и региона?
- Това, което виждаме към момента, е, че тези компании нямат достатъчно активи, които да заложат пред банките, за да получат кредитиране. За тях банковото кредитиране е ограничено, защото нямат офиси, къщи или каквото и да е, което да е измеримо и да може да се заложи пред кредитните институции. И това е голямо предизвикателство за малкия бизнес в България, но и като цяло в Европа. Причината е, че европейските банки не дават пари, за да финансират т.нар. кешфлоу заеми - да дадеш пари за сметка на качеството на бизнес плана и мениджмънта. С нашата дейност ние се опитваме да променим това.

Интервюто взе Асен Георгиев
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Росен Даскалов: Планираме да излезем на борсата през април Росен Даскалов: Планираме да излезем на борсата през април

Собственикът на "Син карс индъстри" пред "Капитал"

20 фев 2020, 1235 прочитания

Fintech Summit 2020: За развитие на финтех сектора в България е нужна и промяна в мисленето Fintech Summit 2020: За развитие на финтех сектора в България е нужна и промяна в мисленето

Главният изпълнителен директор на "Сирма бизнес консултинг" Цветомир Досков за спирачките и стимулите пред сектора

20 фев 2020, 811 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии" Затваряне
Братя по оръжие

140 държави отделят средства за виртуални атаки

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

За дизайнерите с любов

Българският стартъп Artery Team представя местни и международни дизайнерски марки в Etsy

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10