Apple харчи най-малко пари за проучване и развитие

Конкурентите й отделят значително по-големи средства за тази дейност

Apple отделя най-малко средства за проучване и развитие. Това става ясно от годишната декларация на компанията, която тя е подала в американската комисия по ценните книжа и борсите, съобщи онлайн изданието The Next Web.

В нея Apple разкрива, че отделя за проучвания и развитие едва 2.2% от годишните си приходи. Това възлиза на $3.4 млрд. годишно. Увеличението е с $1 млрд. на фона на приходите, които са се покачили до $156 млрд.

Компанията обяснява в декларацията, че повишените разходи са заради назначаването на по-голям брой специалисти. Така общият брой служители на Apple се е увеличил до 72 800 души за тази година. През 2011 г. компанията от Купертино е имала 60 400 служители на пълен работен ден.

Бюджетът на Apple изглежда впечатляващ, но той е значително по-малък от този на най-големите конкуренти на компанията. Microsoft например е отделил $10 млрд. за проучване и развитие, което са около 15% от годишните приходи на софтуерния гигант.

Също такъв процент отделя и интернет компанията Google. За 2011 г. това са били около $5.7 млрд.

Корейската компания Samsung пък използва за проучване и развитие 6% от постъпленията си, допълва онлайн изданието The Verge. През 2011 г. това е възлизало на около $9 млрд.

Най-големият производител на процесори в света - Intel, е вложил $8.4 млрд. за тази дейност през 2011 г. съобщи USA Today. За същия период IBM са заделили $6.3 млрд., а Cisco - $5.6 млрд.