Apple и HTC спряха патентната война

Двете компании подписаха 10-годишен лицензионен договор

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Американската компания Apple и тайванската HTC спряха патентната война, след като подписаха 10-годишен лицензионен договор, предаде Reuters. Така се слага край на първата голяма поредица от събедни спорове между две компании за производство на смартфони. Apple съди HTC от 2010 г. и обвини тайванската компания, че е използвала без разрешение нейни патенти при производството на смартфони. Това беше и първото голямо дело, заведено от производителя на iPhone срещу компания, използваща операционната система на Google - Android.

Двете компании не разкриват конкретните условия по сделката. В съвместно изявление, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че се радва за постигнатото споразумение. "Ние ще продължим да бъдем фокусирани върху нашите продуктови иновации", каза Кук.

Главният изпълнителен директор на HTC Питър Чоу заяви, че компанията му е удовлетворена от разрешаване на спора, така че може "да се съсредоточи върху иновациите, вместо върху съдебните процеси".

След първия спор между Apple и HTC, компанията от Купертино продължи патентата битка с конкурентите си Samsung Electronics и Motorola Mobility, собственост на Google. Производителят на iPhone спечели дело за $ 1.05 млрд. срещу Samsung през август, докато няма голям успех в съдебните спорове срещу Motorola.

Apple постигнаха най-голям успех в патентната война именно срещу HTC, когато САЩ забрани някои от моделите смартфони на тайванската компания да се продават на печелившия американски пазар.

Тайванската компания HTC е силно засегната от конкуренцията на Apple и Samsung. Миналия месец ръководството й прогнозира 14.5% спад на приходите през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното, като отчетените резултати бяха по-лоши от очакванията на анализаторите.

Сделка с швейцарски жп часовник

От друга страна Apple се съгласи да плати на швейцарските железници 21 млн. долара като компенсация за използването на образа на швейцарски жп часовник в мобилните устройства, съобщи швейцарският вестник "Тагесанцайгер".

През септември представители на швейцарския жп оператор SBB обвиниха компанията от Купертино в нарушаване на правата за интелектуална собственост, въвеждайки часовника в новата операционна система iOS6 за iPad.

Циферблатът в устройството на Apple се оказа почти еднакъв с циферблата на жп часовника. През октомври беше постигнато компромисно решение, но тогава сумата на обезщетението не беше съобщена. Засега швейцарските железници нито потвърждават, нито отричат размера на огласената компенсация. Представител на жп компанията заяви, че SBB е горда, че такава голяма марка като Apple използва техен образ.

Часовникът с открояващата се червена секундна стрелка, който и досега се поставя в чакалните и по гарите в Швейцари, е създаден през 1944 г. от служителя на жп компанията Ханс Хилфикер. Циферблатът на Хилфикер се превърна в един от символите на Швейцария.