В правилната посока

Nokia представи първата облачна платформа за навигационни услуги

Финландската компания Nokia засилва фокуса си върху услугите за карти и навигация. Тя представи ребрандираната си платформа HERE, която ще се опита да бъде директен конкурент на Google Maps. HERE е първата по рода си облачна платформа за геолокационни услуги. Тя ще бъде един от петте ключови бизнеса на компанията, казва нейният изпълнителен директор Стивън Елоп. С това Nokia ще се опита да спечели конкурентно предимство на оспорвания пазар на смартфони, доминиран от платформите Android и iOS.

През изминалата година сегментът на картите и навигациите се превърна в своеобразно бойно поле. Apple се отказа от дългогодишния си договор с Google за използването на Google Maps и реши да разработи своя еквивалентна услуга. Резултатите от нея не бяха особено добри и предизвикаха сериозни критики и подигравки към компанията от Купертино. Те дори принудиха изпълнителният директор Тим Кук да публикува официално извинение към потребителите и им препоръча да използват конкурентните услуги. В същото време Nokia усилено преработваше своята успешна услуга Nokia Maps, спечели Amazon като един от поредните си големи клиенти и сега логично прави следващата стъпка с пускането на HERE.

На правилното място

"Хората искат добри карти. С HERE ние можем да обединим навигационните предложения на Nokia и да дадем на хората по-добър начин да откриват, разглеждат и споделят техния свят", казва Стивън Елоп. Нуждата на потребителите от наистина добри карти пролича най-ясно, след като Apple се отказаха от Google Maps. Дигиталните навигационни услуги, които се приемат за даденост в смартфоните, всъщност се оказаха изключително важна функция за мнозина. Тяхното създаване и най-вече поддържане обаче е много голямо предизвикателство. Особено когато разбирането ни за карти вече не е само картинка с имена на улици, а е своеобразен интерактивен прозорец към света. Прозорец, чрез който можем да откриваме нови дестинации, да намираме правилното място с минимални усилия и да разбираме мненията и на останалите хора за съответните магазини, ресторанти, фирми и т.н.

Чрез HERE Nokia цели да демонстрира своята нова философия как трябва да изглежда един подобен продукт. Компанията не планира да го "изолира" само за своите смартфони или дори само за Windows Phone. Nokia HERE ще се предлага за множество операционни системи и ще е специално оптимизирана за определени мобилни устройства. Само след няколко седмици ще се появи официалното iOS приложение на финландската компания, разбира се, ако Apple го одобри и пусне в App Store. То е изградено на базата на HTML5. Със сигурност ще предлага офлайн карти, гласова навигация и напътствия при използването на градски транспорт. През първото тримесечие на 2013 г. компанията ще пусне софтуерния пакет на HERE и за Android. Той ще позволи на производителите на смартфони с тази мобилна ОС да вграждат функционалността на HERE в продуктите си.

Освен това Nokia обяви, че е сключила ново споразумение за партньорство с Mozilla, създала популярния браузър Firefox. Двете компании ще работят заедно за оптимизирането на уебверсията на HERE за бъдещата Firefox OS, която се очаква през следващата година. Финландците ще придобият и компанията Earthmine, която специализира в разработката на 3D навигация. С нейна помощ Nokia ще подобри събирането на информация и генерирането на по-точни пространствени карти. Именно триизмерната функция на Apple Maps предизвика множеството подигравки заради голямата си неточност при пресъздаването на обектите.

Разбира се, не е нужно да чакате, докато всички допълнителни приложения бъдат готови. Може да използвате HERE и от официалния му уебсайт директно чрез браузъра на смартфона си.

"Nokia най-накрая реализира визията, върху която работи от много време. Те имат може би най-добрите карти на пазара и са много по-напред в предоставянето на информация, която е важна за дадения потребител, в сравнение с останалите", казва Ван Бейкър, анализатор на Gartner пред агенция Bloomberg.

Специални възможности

Като част от реформирането на навигационната си платформа Nokia демонстрира и една нова технология. Тя се казва LiveSight и ще се използва за подобряване на добавената реалност, която ще е основна част от HERE. Първите устройства, които използват технологията, са от серията Lumia на Nokia, но постепенно тя ще бъде налична и за останалите платформи. Чрез LiveSight потребителите ще могат да разглеждат заобикалящия ги свят чрез екрана на своя смартфон и да откриват разнообразна информация за магазините, паметниците и останалите интересни обекти около тях.

От огромно значение за успеха на всяка дигитална навигация е и навременното актуализиране на наличните карти. До момента няма компания, която да може да гарантира абсолютната актуалност на своята услуга поради ограниченост на ресурсите и твърде честите и бързи промени в градските среди. Nokia има интересно решение за увеличаване на точността и намаляването на необходимото време за нейното откриване и въвеждане. Цялата информация на HERE се съхранява на отдалечени сървъри. Облачната услуга ще черпи допълнителна информация от множество източници, за да подобрява качеството на данните си, казва Майкъл Халбхер, вицепрезидент на отдела Location & Commerce, който ще отговаря за HERE.

Освен всичко друго Nokia ще използва автомобилите на Earthmine, за да прави реални снимки на градовете точно както прави Google Maps. Освен това ще използва информация от краудсорсинг бази данни и дори от потребителите на услугите. HERE ще може да се усъвършенства и с помощта на доброволци. Те ще могат да използват специалната програма на Nokia, която позволява редактиране на картите чрез комбиниране на сателитните снимки и данните, с които потребителите разполагат. Халбхер дава за пример жителите на Мианмар, които вече са добавили информация за пътища с обща дължина от над 7000 км. Nokia дори планира да превърне редактирането на картите в своеобразно състезание. Потребителите, които дават най-точна информация, ще получават допълнителни точки и ще имат по-големи права в сравнение с останалите. Техните ъпдейти ще се появяват в общите карти, достъпни от всички, значително по-бързо. От компанията допълват, че ще са необходими само няколко минути, за да може нова информация да се появи в глобалните карти.

Интерактивните възможности на HERE не свършват дотук. Освен добавена реалност и генериране на данни от облака платформата ще предлага още функции. Сред тях ще е възможност за резервиране на хотелски стаи, като това ще е налично само за хотелите, които са сключили договор с Nokia. Други методи за монетизиране на платформата ще са спонсорираните препоръки, резервациите, закупуването на билети, рекламите и др. iOS приложението ще има още функции. Една от тях е показването на 25-те най-популярни места в близост до местоположението на потребителя. Компанията ще работи и по създаването на карти, пресъздаващи вътрешността на популярните сгради. Казано с други думи: Nokia планира да продължи да усъвършенства HERE и дори ще позволява на програмистите да създават собствени приложения, които да използват информационните масиви и технологии на платформата.