Парола: Лазерен лъч

Учени от Toshiba и университета в Кембридж разработват нов метод за квантово кодиране, като използват наличната оптична инфраструктура

Непрекъсната връзка с интернет, онлайн базирани услуги (т.нар. облачни технологии), мобилни устройства, които са непрекъснато свързани. Всичко това позволява на хората да поддържат почти непрекъсната комуникация помежду си независимо от своето местоположение, пол и език. Предимствата на глобалната мрежа вече се използват от правителства, големи корпорации, потребители и поради тази причина все повече важна информация се изнася във виртуалното пространство.

Това обаче изобщо не означава, че тя се намира на сигурно място. Причините са най-разнообразни: все по-честите хакерски атаки, изнасянето на бази с лични данни, изтичане на важна корпоративна информация и какво ли още не. Оказа се, че инструменти за осъществяването на подобни киберпрестъпления могат да се закупят дори от обикновени потребители, които могат да ги намерят на руския нелегален пазар за вируси, при това на достъпни цени. Отделно от това авторитетното технологично списание Wired в последния си брой обяви смъртта на дигиталните пароли и ги определи като лесно преодолим и несигурен начин да се предпазва информацията, качена в интернет. Всичко това кара учените да търсят нови начини да защитят трафика на данни в глобалната мрежа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове