Alibaba и дигиталните разбойници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Alibaba и дигиталните разбойници

Alibaba и дигиталните разбойници

Китайският конгломерат от сайтове за електронна търговия Alibaba е на път да задмине по оборот всички е-магазини в САЩ, взети заедно

Асен Георгиев
12293 прочитания

© shutterstock


Ако има нещо, което всеки запознат с приказката за "Али Баба и четиридесетте разбойници" е запомнил, то това е тайната пещера, пълна със злато и несметни съкровища. В нейния съвременен китайски вариант тя се намира онлайн и в нея са струпани милиарди долари. 

Без да има нужда от помощта на цели четиридесет разбойници, китайската компания Alibaba Group е успяла да реализира продажби за над 1 трилион юана (над $157 млрд.) през първите десет месеца от годината. Това е повече от продажбите, реализирани от американските гиганти Amazon и eBay, взети заедно. А според основателя и изпълнителен директор на Alibaba Group Джак Ма "има две компании в историята на търговията, които са регистрирали продажби с подобен обем – Alibaba и Wal-Mart".

Впечатляващата сума не се отнася точно до приходите на конгломерата, а за общия обем на транзакциите, направени през всички сайтове на компанията. Те се измерват с показателя Gross Merchandise Volume (GMV), което в общи линии съвпада с оборота, който декларират западните е-търговци. GMV е еквивалентен на всички продукти, продадени от компании или физически лица, използващи инфраструктурата на Alibaba Group, която печели процент от всяка транзакция. 

$3 млрд. за ден

Резултатите и мащабът на Alibaba Group са впечатляващи. В средата на миналия месец компанията обяви, че само в рамките на един-единствен ден през нейните сайтове са продадени стоки за повече от $3 млрд. Всъщност за този резултат са отговорни само два от електронните "разбойници" на конгломерата – Taobao (китайският eBay) и T-mall (който наподобява Amazon).

За да генерират продажби в подобен размер, двата сайта разчитат на огромна потребителска маса. Според информация на технологичния блог Venturebeat.com двата сайта оперират с база от 500 млн. регистрирани потребители. Това е над два пъти и половина повече от всички американски интернет потребители, което е около 30% от китайското население. Според мениджърите на Alibaba Group последното означава, че пред групата има огромен потенциал за развитие, който не изключва възможността за реализирането на $10 млрд. продажби в рамките на един-единствен ден в следващите няколко години.

Разбойниците на Alibaba

Историята на Alibaba Group започва през 1999 г. Тогава учителят по английски език Джак Ма създава компанията, виждайки потенциал в растящата на Запад електронна търговия и липсата на достатъчно добри китайски алтернативи, които да запълнят нишата. През следващите 13 години Ма успява да изгради истинска империя от интернет сайтове, която включва: Alibaba.com – онлайн тържище за малкия и средния бизнес; Taobao Marketplace – онлайн пазар, където крайни потребители са едновременно продавачи и купувачи; eTao – търсачка, предназначена за онлайн търговци; Alibaba Cloud Computing – платформа за предоставяне на "облачни услуги"; China Yahoo! – водещ интернет портал в Китай, еквивалент на едноименния американски сайт; и Alipay – платформа за онлайн разплащания с над 700 млн. (!) регистрирани потребители.

Общото между всички подразделения е, че те предоставят интернет инфраструктураи печелят процент от всяка реализирана транзакция или от абонаментни такси за достъп до въпросната инфраструктура. Хубавото на този модел е, че той изключва необходимостта от огромни складове и наличности, които са неизменна част от логистиката на традиционните интернет магазини.

Подразделенията на Alibaba Group следват добре наложени в Америка и Западна Европа модели, които Джак Мао успява успешно да приложи и адаптира към китайската действителност. А резултатите и мащабите, в които всичко това се случва, са впечатляващи. По данни на Alibaba Group нейните подразделения ще са отговорни за около 60% от всички пратки, доставени в Китай през 2012 г., или 12 млн. всеки ден. Това е с 50% повече от миналата година, когато през сайтовете на Alibaba Group са минавали "едва" 8 млн. пратки дневно.

Китайският Apple?

Изпълнителният директор и създател на азиатския бизнес конгломерат не крие желанието си да организира излизане на борсата в близко бъдеще. Според него е реалистично първичното публично предлагане да се случи в следващите няколко години. Първата стъпка към него вече е направена – през последните месеци Alibaba Group изкупи голяма част от своите акции, включително и малко повече от 20% от Yahoo срещу около $7 млрд. С това конгломератът си осигури 51% от гласовете в борда на директорите и повече свобода за бъдещето си развитие. По различни неофициални сметки, ако Alibaba Group излезе на борсата днес,  нейната пазарна капитализация ще бъде поне $60 млрд., а ако се случи по същото време следващата година, тя ще скочи до $78 млрд. Технологичният журналист Ерик Джаксън от Forbes изчислява, че през 2016 г. оценката на китайската компания ще надмине $150 млрд.

Тази прогноза звучи реалистично, ако се вземе предвид изключителния ръст на конгломерата през последните тримесечия (569% увеличение на печалбата за първото шестмесечие на годината до $490 млн. и 76% на приходите до $1.83 млрд. за същия период), огромния потенциал на местния пазар, бума в е-търговията в Китай и прогнозите, които самата Alibaba Group прави за следващите години. Според тях през 2017 г. продажбите през нейните сайтове ще възлизат на $471 млрд., което е повече от тези на Wal-Mart  за 2012 г., които възлизат на $444 млрд.

Високите очаквания за развитие на китайския е-пазар се подкрепят и от анализаторите на Boston Consulting Group. Те прогнозират, че още през 2015 г. обемът на китайската електронна търговия ще надхвърли 2 трилиона юана, или $314.5 млрд., правейки я най-голямата в света. 

На база на горните прогнози и фактът, че Alibaba Group държи голяма част от е-търговията в Китай, изпълнителният директор на конгломерата Джак Ма коментира, че е "много вероятно през следващата година обемът на транзакциите, осъществени през нашите сайтове, да надмине обема на всички американски компании за е-търговия, взети заедно". Безспорно това е смела заявка. Но когато зад себе си имаш 500 млн. регистрирани потребители, $157 млрд. оборот за 2012 г. и сериозен потенциал за развитие на вътрешния и международния пазар, подобни цели изглеждат съвсем реалистични.

Ако има нещо, което всеки запознат с приказката за "Али Баба и четиридесетте разбойници" е запомнил, то това е тайната пещера, пълна със злато и несметни съкровища. В нейния съвременен китайски вариант тя се намира онлайн и в нея са струпани милиарди долари. 

Без да има нужда от помощта на цели четиридесет разбойници, китайската компания Alibaba Group е успяла да реализира продажби за над 1 трилион юана (над $157 млрд.) през първите десет месеца от годината. Това е повече от продажбите, реализирани от американските гиганти Amazon и eBay, взети заедно. А според основателя и изпълнителен директор на Alibaba Group Джак Ма "има две компании в историята на търговията, които са регистрирали продажби с подобен обем – Alibaba и Wal-Mart".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  gligi avatar :-|
  gligi

  "12 млн. всеки ден. Това е с 40% повече от миналата година, когато през сайтовете на Alibaba Group са минавали "едва" 8 млн. пратки дневно."

  я да си купите калкулатор!

 • 2
  rainbou1 avatar :-P
  rainbou1

  До коментар [#1] от "gligi":

  А от какъв зор - важното е числа да има :)
  Журналистите държат изпит по БеЛ, не по математика.
  Макар че като гледам няма да е лошо да минат един опреснителен курс.

  Друг е въпроса, че има сайтове, където ако са списвани от висшисти, ще трябва по един правописен речник да ги посрещат във ФЖМК.

 • 3
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Смел войник на партията е Джак Ма!

 • 4
  tarna avatar :-|
  tarna

  Много впечатляващо!

 • 5
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#4:"tarna"]Много впечатляващо! [/quote]

  Наистина е впечатляващо! Човекът не е измислил нищо ново - просто прилага измисленото в Америка на най-големия пазар в света. Това по никакъв начин не омаловажава постигнатото! Сетил се е, направил го е! Браво! Сравнението на оборотите с Уол-Март е малко некоректно. Уол-Март е търговец, който формира печалба от препродажба на стоки, а не от комисионна за всяка сделка. Процента на печалба на Уол-Март е по висок от комисионните на Алибаба. Но пък сравнението с Ибей и Амазон е точно!

 • 6
  mapto avatar :-|
  mapto

  [quote#5:"vassilun"]просто прилага измисленото в Америка на най-големия пазар в света[/quote]

  Просто, просто, колко да е просто да адаптираш нещо от един пазар, където електронната търговия съществува от десетилетия към един, където по-голямата част от хората не са виждали интернет.

  Едно просто сравнение с България веднага ще ви покаже, че неща, които са елементарни в англоезичните страни, на напълно непознати в развиващи се икономики. Няколко примера са онлайн разплащанията, куриерските услуги с проследяване на пратките, застраховката на пратки и защита на потребителите.

 • 7
  rainbou1 avatar :-|
  rainbou1

  До коментар [#6] от "mapto":

  Ами малък пазар сме, затова немалко куриери и търговци си спестяват нещата, които в други държави се смята за норматив.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Къде са чиповете

Къде са чиповете

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK