Компютърът на бъдещето според IBM
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Компютърът на бъдещето според IBM

Reuters

Компютърът на бъдещето според IBM

Следващата вълна на техниката ще усеща мирис и вкус

21559 прочитания

Reuters

© Reuters


Смартфоните, които сега държим в ръцете си, са далеч по-мощни от много от персоналните компютри, на които разчитахме само преди няколко години. След още няколко години обаче днешната най-нова технология би могла да се окаже толкова остаряла, колкото пишещата машина, ако се сбъднат някои от годишните прогнози, направени миналата седмица от екип учени от IBM, пише агенция ДПА.

Всяка година изследователите на технологичния гигант споделят някои от своите прогнози, базирани на проучване, проведено в лабораториите на компанията. Прогнозите са изложени в доклад, наречен "5 след 5", насочващ вниманието към пет водещи напредъка, които до пет години вероятно ще станат всекидневие.

Бърнард Мейърсън, главен директор за иновациите в IBM, заяви, че тази нова ера на компютъризиране ще "произведе машини, които се отличават от днешните компютри толкова, колкото същите тези компютри от предшестващите ги механични табулиращи устройства".

Иматация на човешките сетива

Новите компютри ще "имитират и засилят сетивата", откривайки ерата на познавателните системи", прогнозира Мейерсън. Това ще доведе до компютри, които имитират петте човешки сетива и използват огромния компютърен капацитет, за да създават ценни преживявания и услуги. Компютрите ще могат не само да улавят образи, но и да "разбират" съдържанието на 500-те милиарда снимки, които се правят всяка година, според Джон Смит от IBM.

Компютрите могат да бъдат научени да разпознават симптоми на болести и заболявания в рентгенови и други медицински снимки. Те биха могли да анализират снимки в социалните мрежи, за да предскажат интересите на хората, или пък да помагат на спасителните екипи за бързо реагиране да анализират въздействието на бури и други природни явления.

"След пет години компютрите ще могат да усещат, разбират и реагират в съответствие с тези огромни обеми визуална информация, за да ни помагат да взимаме по-добри решения и да вникваме в свят, който преди това те не можеха да дешифрират", посочва Смит.

Ползите

Дотогава телефоните също ще имат хаптични (осезателни - бел. ред.) свойства или тактилна обратна връзка - технологии, които ще предават физически усещания и различия в консистенцията, смятат от IBM. Това би могло да доведе до революция в начина, по който хората пазаруват, фермерите се грижат за реколтата си, а докторите лекуват пациенти от разстояние.

Компютрите ще имитират човешки слух, анализирайки звукови и честотни модели, за да предсказват, например, слабостта на мост, преди той да поддаде. Да не говорим за подобряването на все още съвсем базовите преводачески услуги, които в момента са достъпни онлайн.

Димитри Каневски, софтуерен експерт в IBM, е на мнение, че до пет години компютрите ще могат да анализират различни бебешки звуци, за да интерпретират как се чувстват бебетата. Телефоните автоматично ще отстраняват смущаващите шумове и биха могли да преобразуват речта в свръхзвукови вълни, което ще позволи гласът да се пренася на по-далечни разстояния от нормалното.

Компютрите също така ще могат да "вкусват" - анализирайки индивидуални  предпочитания и използвайки информация за химични съединения, верижни структури и други данни, за да създават нови здравословни и вкусни рецепти. "Ако можете да оптимизирате вкуса и в същото време да покриете хранителните ограничения, можете да намалите здравословните проблеми", отбелязва научният изследовател д-р Лав Варшни.

Телефоните, които могат да миришат, биха могли да предоставят още по-важни функции. "Скоро сензори ще засичат и различават миризми: химикал, биомаркери, дори молекули в дъха, които влияят върху личното здраве", твърди Хендрик Хаман, мениджър в компанията. "Същата обонятелна технология, съчетана с усъвършенствани обучителни системи, би могла да засича нередности в хигиената в операционната зала, почвените условия за реколтата или санитарната система на един град преди човешкото обоняние да установи, че има проблем", допълва той.

Смартфоните, които сега държим в ръцете си, са далеч по-мощни от много от персоналните компютри, на които разчитахме само преди няколко години. След още няколко години обаче днешната най-нова технология би могла да се окаже толкова остаряла, колкото пишещата машина, ако се сбъднат някои от годишните прогнози, направени миналата седмица от екип учени от IBM, пише агенция ДПА.

Всяка година изследователите на технологичния гигант споделят някои от своите прогнози, базирани на проучване, проведено в лабораториите на компанията. Прогнозите са изложени в доклад, наречен "5 след 5", насочващ вниманието към пет водещи напредъка, които до пет години вероятно ще станат всекидневие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  Да бе, и като прочетем фантастиката от 70-те години, според тогавашните автори, през 2000-та година човечеството вече щеше да се вози в летящи коли, да му прислужват андроиди и да колонизира Марс. Само Гибсън предвиди интернета донякъде, а това беше технологичната революция на последния век.

  Революциите в технологиите затова са революции, защото не можеш да ги предвидиш. Всякакви такива "експерти" само си чешат езиците в подобни статии.

 • 2
  zamen avatar :-P
  Чарли Мишкин

  Боже, боже какъв напредък ни очаква само след 5 години според IBM?

  Дори и да бъдат развити тези технологии ползите им няма да са приложими толкова масово, а когато бъдат развити какво ще правят некадърните доктори, а?

  Ще използваме компютърни програми за самодиагностика и самолечение?

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  След 5 години нищо от това няма да е реалност. Но пък хората ще се чудят как е било възможно да се забавляват със пилета и прасета, така както изглежда доста имбесилно да се играе (пинг-)понг. Социалните мрежи ще деградират и на мода ще дойдат модерирани такива, защото повечето хора не създават, но обичат да консумират. Най-големия пробив би дошъл от анализа на реч и анализа на изображения, което неминуемо ще доведе до все повече проблеми с факта, че компютрите ще обработват гигантски масиви от данни и медия и по този начин ще ни профилират доста успешно. Ще загубим анонимността си напълно, което не е добре, но пък е неизбежно. Това ще роди нова житейска стратегия - отказ от технологии, поне в кръчми и съседски спални. Милиционерщината ще преживее разцвет. Хората ще дават пари за да се предпазят от технологиите. А Windows и Word няма да се различават много, това поне е сигурно.

 • 4
  gligi avatar :-|
  gligi

  И какво - телефоните днес са по-мощни от компютрите преди (само) 5 години, но това не означава, че с тях може да се свърши повече работа... даже напротив - изобщо не можеш да ги използваш за нещо сериозно!

  През 90-те правехме предпечат на машина с 32 МБ памет... Някой да е исталирал Аутокад или Фотошоп на Айфон??? Не, с айфона можеш да си снимаш закуската и я да шернеш на 1 млрд олигофренясващи консуматори...

  "Това би могло да доведе до революция в начина, по който хората пазаруват" - яйде, нямам търпение да си чатя с картофите в плод-зеленчука!!!

  "че до пет години компютрите ще могат да анализират различни бебешки звуци" - през това време майките ще са свободни да си четат фейсбука, а компютъра ще ги подсеща да накърмят...

  Изобщо описваните фукции могат да се изпълняват и от 386, стига да се програмират. Но целта им е да ви накарат да консумирате повече и повече!!!

 • 5
  vesko_dechev avatar :-P
  Веселин Дечев

  Изобретили компютър, който отговаря на всякакви въпроси.
  Отишъл Обама да види чудесията и решил да зададе няколко въпроса.
  -Ще има ли Трета световна война?
  -да-казал компютърът
  Разплакал се Обама, ама...кво да правиш, неизбежно е, ще има война.
  -А колко ще струва кока колата след това?
  -20 копейки!

 • 6
  bz avatar :-|
  bz

  Тези "шамани" от IBM са се пресилили.
  Дори и да има такива технологии вероятността да са масово наложени след 5 години е близка до 0.

 • 7
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " компютрите ще могат да анализират различни бебешки звуци, за да интерпретират как се чувстват бебетата. "

  Подобни неща вече са се случвали . През средновековието светата инквизиция е "интерпретирала" поведението на пет-шест годишните момиченца и "безпогрешно" е разпознавала кои от тях са влизали в сношение с дявола ... Следва првръщане на оловото в злато , предсказания за близкото и далечно бъдеще и ...Ренесанс .

 • 8
  stg avatar :-|
  stg

  без изключение всички прогнози правени 5 или 10 години по рано са източник на забавление, такива ще са и тия след 5 години а тук написаното са си неща които могат да се реализират и сега но не са особено необходими

 • 9
  tamusen avatar :-|
  Бил Тамусен

  Последният ми смарт телефон го върнах на магазина преди 2 години. Защото имам лаптоп за Интернет. Защото искам да си чувам мислите. И си купих Nokia 101 без Интернет, без камера, с 2 SIM карти, с фенерче, радио, mp3. И засега ми е добре. И спокойно.

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Какво са предсказвали от IBM преди пет години за това което е сега:

  IBM Dishes Five Predictions for Future
  By Chris Kanaracus, IDG News ServiceDec 25, 2007 3:00 PM
  http://www.pcworld.com/article/140818/article.html

  1. Транспортните средства и пътищата са свързани в интелигентна мрежа и това е довело до намаляване на трафика, замърсяването и закъсненията.
  2. Всички домашни електроуреди и осветлението са свързани в умна мрежа. Те могат да бъдат управлявани от мобилният ви телефон или по интернет.
  3. Знаем всичко за храните на трапезата ни. Знаем климата, почвите, пестицидите и замърсяванията на които са били изложени. Знаем за температурата и качеството на въздуха в опаковките, в които храната е пътувала до масите ни.
  4. Поради напреднали рентенови и аудио технологии, докторите са продобили "свръхсили". Компютрите могат да сравняват данните от изследванията за нашето здраве с тези на огромно количество други пациенти, което помага в диагностиката и лечението.
  5. Можете с телефон на направите снимка на дреха от статия. Да намерите в интернет марката и къде да си я купите, и да облечете ваше триизмерно изображение с нея.

  Не знам нито едно от тези пет предсказания да е навлязло масово в живота на хората.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK