Новият световен виртуален ред
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новият световен виртуален ред

Конференцията премина в атмосферата на напрегнати преговори.

Новият световен виртуален ред

Новоприети споразумения в сферата на телекомуникациите подкопават основната философия на интернет

Мартин Дешев
12607 прочитания

Конференцията премина в атмосферата на напрегнати преговори.

© ©ITU


Интернет е свободен и практически нерегулиран, информацията в него се разпространява неограничено, а всеки може да сподели онова, което иска, както иска. Така накратко може да бъде описана глобалната мрежа в момента. Дните на това райско кътче за свободното слово обаче може и да се окажат преброени. Поне за жителите на държавите, които подписаха новите споразумения, които бяха дискутирани и обсъждани през декември на форума на ITU в Дубай. Тепърва предстои да се види какви ще са практическите ефекти от въпросните договорености, които според едни имат само формален характер, но според други може да създадат нова "желязна завеса", този път във виртуалната реалност.

Всичко започна през първата половина на декември, когато се проведе конференция на Международния съюз по далекосъобщения (ITU). На нея взеха участие взеха повечето страни - членки на ООН, както и множество представители на бизнеса и неправителствени организации. Основната цел на форума беше да се предоговорят спогодбите в областта на далекосъобщенията, които не са променяни от 1988 г. насам.

Някои от предложенията срещнаха яростната съпротива на повечето представители на бизнеса и неправителствените организации, както и на част от представителите на официалните делегации на някои от големите държави. След много преговори и политически интриги накрая бе формулирано споразумение, което бе подписано от половината участващи държави. Българските представители също са сложили подписа си под новите спогодби, но с уговорката, че те ще се прилагат в съответствие с действащите споразумения в рамките на Европейския съюз. Това е интересен ход от страна на делегацията ни, след като България ясно подкрепи позицията на ЕС, която е категорично против новите мерки. Де факто излиза че мерките, макар и подкрепени от нас, няма да се прилагат, защото ще са в противоречие на съгласуваното с европейските ни партньори.

Корекция (08.01.2013): Според зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов страната ни не е поставяла подписа си под настоящото споразумение на ITU. Той твърди, че документите, разпространени от американската делегация, в които страната ни фигурира като подкрепила новите регулации, са неверни. Зам.-министърът се оплака, че е имал кореспонденция по темата и с представители на софтуерния гигант Microsoft, които също са били подведени, че България е подписала спогодбата. За момента не е ясно откъде идва разминаването между българските и американските документи от срещата в Дубай. Ръководител на българската делегация на форума на ITU е бил председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

Според представителя на американската делегация Илай Дорадо, разпространил финалния документ от срещата в Дубай, объркането вероятно е станало, защото някои от държавите първоначално са планирали да поставят подписа си, но с резерви. Впоследствие обаче ЕС излиза с категорична директива никоя страна да не подписва, защото регулацията на ITU може да доведе до нарушаване на човешките права.

Новите правила

Спогодбите в областта на телекомуникациите от 1988 г. не включват интернет и така глобалната мрежа практически остава извън юрисдикцията на ITU. По време на форума в Дубай САЩ, както и Европейският парламент (ЕП) се обявиха против приемането на каквито и да било мерки, които могат да застрашат развитието на виртуалния свят. Според тях интернет се е развил така добре именно заради минималната намеса от страна на правителствата. ЕП дори обяви, че ще подкрепи само и единствено мерки, които ще гарантират свободата на глобалната мрежа. Декларираната от ЕП позиция бе от името на всички страни - членки на ЕС.

Въпреки това спорните текстове бяха приети, тъй като бяха подписани от мнозинството от участниците. Общо 151 държави взеха участие, като около 90 поставиха подписа си под обновеното споразумение. По традиция ITU приема нови спогодби с единодушие. Когато обаче са налице фундаментални различия, се прибягва до гласуване. Така безкомпромисните позиции на САЩ и още няколко държави не бяха достатъчни, за да доведат до отхвърляне на предложенията. В крайна сметка представителите на САЩ дори напуснаха конференцията.

Част от промените са чисто формални и бюрократични. Те бяха свързани с изясняване на значението на някои от думите и термините и др. Те не предизвикаха спорове сред на участниците. Такива обаче не липсваха, когато дойде време за договарянето на правомощията на правителствата по отношение на телекомуникационните мрежи в рамките на съответната територия.

Правителствата ще имат право да спират международните телекомуникационни услуги в своите територии частично или изцяло. Те са задължени да информират генералния секретар на ООН за действията си, както и мотивите си, които трябва да отговарят на конституцията и конвенцията на ООН. Освен това правителствата ще могат да блокират и преноса на данни. В спогодбата е записано, че това ще е позволено само когато става дума за голям обем интернет спам например. Делегацията на САЩ обаче бързо контрира, че така се създават предпоставки и за блокирането на каквато и да било информация.

Одобрено бе и използването на технологията Deep Packet Inspection. Според специалиста по дигитално право Емил Георгиев тази технология позволява предварителното прочитане на електронната кореспонденция на хората, преди те да я получат. В своя блог Георгиев сравнява ситуацията с обикновено хартиено писмо, което бива отворено и прочетено от пощенски служител, преди да го достави до получателя. В случая той дори ще може го доставя само ако то отговаря на конкретни условия.

Политически игри

Основният претекст за организирането на конференцията на ITU беше намирането на начини за популяризирането на интернет и телекомуникационните технологии в развиващите се страни. Според представителите на САЩ обаче това е само параван пред реалната цел на форума – въвеждане на регулация и ограничаване на свободата на интернет. Самите преговори отнеха няколко дни и преминаха в атмосферата на политически интриги. Първоначално коалиция на държави, водена от Русия, предложи правителствата да имат право регулират интернет комуникациите, тъй като това е тяхно суверенно право. След като срещнаха яростната съпротива на САЩ, Канада и страните - членки на ЕС, изведнъж Русия и партньорите й оттеглиха предложението.

Конкретизирането на текстовете е било съпроводено с постоянни ревизии и прехвърляне на предложенията между различните работни групи в търсене на консенсус, твърди Ели Дурадо, член на американската делегация, в своя публикация за онлайн изданието Ars technica. След пет дни преговори делагацията на страната домакин (Обединените арабски емирства) изненадващо изтеглила всички предложения и ги заменила с нови, които определила като компромисни. Впоследствие те бяха подкрепени от коалицията на Русия. В крайна сметка предложението бе изтеглено, а домакините предложиха нов кръг от преговори - този път на регионално ниво и при напълно закрити врати, без право на наблюдатели.

Идеята е била да се постигнат принципни съгласия между близките страни в даден регион и след това те да послужат като основа за компромисен текст. Въпросният текст обаче съдържал гореспоменатите промени плюс част от оттеглените предложения на коалицията на Русия. Ставало дума за неясни формулировки, които позволявали тълкувание, според което интернет компаниите също могат да бъдат обект на регулация или да бъдат принуждавани да плащат на телекомите за това, че те доставят услугите им до потребителите. Делегацията на САЩ протестирала срещу това, след което представителят на Русия отговорил, че ще върне своето оригинално предложения за дискусия, ако страните не се споразумеят по компромисния текст.

Промените влизат в сила от 1 януари 2015 г. Те ще са валидни само за страните, които са положили своя подпис под тях. Въпросните държави ще имат право да ги прилагат, макар и да не са задължени да го правят. Самият факт, че все още има правителства, които са готови на ограничаване и контролиране на достъпа до информация, обаче е достатъчно притеснителен.

Всъщност ITU е спорна организация сама по себе си. В интервю за онлайн изданието CNET Антони Рутковски я определя като "най-провалилата се институция в историята на международните телекомуникации". Рутковски е оглавявал отдела за реглулации на телекомуникациите и отношенията между членовете на ITU в периода ноември 1987 г. - януари 1992 г.

Според него ITU е безполезна международна структура и единствената полза от нея е управлението на радиочестотния спектър. Той изказва съмнения, че какво и да бъде прието по време на конференцията, реално ще бъде приложено. Рутковски смята, че някои държави просто искат да имат оправдание чрез ITU за нещата, които вършат в интернет и в момента.

Спорните мерки

- Правителствата ще имат право да спират телекомуникационните връзки от и до своите територии.

- Държавите ще могат да блокират преноса на данни, ако те са "нежелани и в твърде голям обем". Държавите ще са "мотивирани" да си сътрудничат в ограничаването на нежеланите данни.

- Прието бе използването на технологията Deep Packet Inspection. Чрез нея може да се проверява съдържанието на електронната кореспонденция, преди тя да е достигнала получателя си.

- Интернет компаниите могат да са обект на засилена регулация и дори да бъдат принудени да плащат на телекомите за това, че те осигуряват достъп на потребителите до услугите им.

Интернет е свободен и практически нерегулиран, информацията в него се разпространява неограничено, а всеки може да сподели онова, което иска, както иска. Така накратко може да бъде описана глобалната мрежа в момента. Дните на това райско кътче за свободното слово обаче може и да се окажат преброени. Поне за жителите на държавите, които подписаха новите споразумения, които бяха дискутирани и обсъждани през декември на форума на ITU в Дубай. Тепърва предстои да се види какви ще са практическите ефекти от въпросните договорености, които според едни имат само формален характер, но според други може да създадат нова "желязна завеса", този път във виртуалната реалност.

Всичко започна през първата половина на декември, когато се проведе конференция на Международния съюз по далекосъобщения (ITU). На нея взеха участие взеха повечето страни - членки на ООН, както и множество представители на бизнеса и неправителствени организации. Основната цел на форума беше да се предоговорят спогодбите в областта на далекосъобщенията, които не са променяни от 1988 г. насам.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  twinston_myth avatar :-|
  Рубиконан от Балъкимерия

  Неотдавна се шегувахме, че ако в слушалката пращи, сигурно дежурният офицер хърка... а не след дълго?
  П.П.
  Осъзнатостта на масите винаги е притеснявала върховната власт - от ябълката на Ева насам...

 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  До коментар [#1] от "Twinston Myth": Така е,а информацията в статията е СТРАШНА.

  Може приятели на текущият премиер да купуват издания и електронни медии,но никога не биха могли да купят ЦЯЛАТА мрежа. Докато желанието на държавата да регулира и контролира кореспонденцията и мислите на гражданите е ОПАСНО защото макар и временно е ВЪЗМОЖНО!

 • 3
  hypopotam avatar :-?
  Хипчо

  До коментар [#1] от "Twinston Myth":

  Откъде се пръква властта - от нищото? От ябълката или от маймуната по Дарвин?

 • 4
  hypopotam avatar :-P
  Хипчо

  До коментар [#2] от "kardinalat":

  Страшна е за страхливите!

 • 5
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#4] от "Хипчо": да не бъркаме информацията с реакцията ;-)

 • 6
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  Да не си спомняме след години за днес като за романтичния хипарски период на интернет?
  Помнете, че за свобода се воюва!

 • 7
  pepi71 avatar :-|
  Pepi Kantchev

  Ако това стане просто ще се появи второ поколение глобална мрежа, която няма да може да се регулира. След 20 години ще има и трета. Историята винаги е вървяла на цикли от повтаряще се събития с различни имена.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  Свободата е система базирана на смелостта.

 • 9
  maina100 avatar :-(

  Оруел го е формулирал отдавна...

 • 10
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Е, има и други предимства да си в ЕС!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK