Мултимедиа: Най-иновативните компании

Някои от фирмите в Tоп 10 работят на загуба, въпреки големия брой на патентите си

Размерът на компютърните чипове става все по-малък.
Размерът на компютърните чипове става все по-малък.    ©  Chip East;chip East
Размерът на компютърните чипове става все по-малък.
Размерът на компютърните чипове става все по-малък.    ©  Chip East;chip East

Американската компания IBM продължава да бъде най-иновативната, след като за 20-та поредна година е получила най-много патенти на територията на САЩ - 6487, или 5 на сто повече от 2011 г. Втора е южнокорейската Samsung с 5081, трета - Canon, с 3174. Това показва класацията на Патентната служба на САЩ за 50-те компании, получили най-голям брой патенти. При изработването й са използвани и финансовите резултати на компаниите за последната фискална година и промяна в цената на акциите за последните пет години. Така се получава по-точна картина за връзката между иновациите и цялостното представяне на компаниите в сектора и на пазара.

Резултатите на първите 10 в подреждането показват, че някои от тях работят на загуба въпреки големия брой патенти. Такъв е примерът със Sony, която е четвърта в класацията, но за последната година акциите й са поевтинели с близо 40%, а загубата за последната фискална година е била 5.5 млрд. долара.

Въпреки че са технологични лидери, Apple и Google са едва на 22 и 21 място. Патентите на Apple са се увеличили с 68% през 2012 г., а на Google са нараснали с цели 170 на сто и тя за пръв път влиза в първите 50 компании по издадени патенти. Но този огромен ръст е регистриран през последно време, докато IBM, Samsung, Sony и Microsoft инвестират от по-дълго време в патенти, обясняват авторите на класацията. Освен това последните не развиват само портфолиото си от потребителска електроника, но разработват иновации в много други области като алтернативна енергия, медицина и др. Общо 17 са щатските компании в топ 50, а азиатските остават 26.