Windows 8 не успява да стимулира продажбите на компютри

Търсенето на персонални компютри продължава да намалява в световен мащаб

HP продължава да е най-големият производител на персонални компютри с пазарен дял от 16.2%. На второ място се нарежда Lenovo с 15%, а трети е Dell с 10%.
HP продължава да е най-големият производител на персонални компютри с пазарен дял от 16.2%. На второ място се нарежда Lenovo с 15%, а трети е Dell с 10%.    ©  Paul Yeung
HP продължава да е най-големият производител на персонални компютри с пазарен дял от 16.2%. На второ място се нарежда Lenovo с 15%, а трети е Dell с 10%.
HP продължава да е най-големият производител на персонални компютри с пазарен дял от 16.2%. На второ място се нарежда Lenovo с 15%, а трети е Dell с 10%.    ©  Paul Yeung

Продажбите на персонални компютри са намалели с още 5% през последното тримесечие на миналата година, съобщава Theinquirer, позовавайки се на доклад на анализаторската компания Gartner.

Така предварителните данни за цялата година сочат, че реализираните продажби през 2012 г. възлизат на 352 млн. бройки, което е по-малко от 365-те милиона, пласирани през 2011 г. 

Една от основните причини за това е, че все повече хора купуват таблети, вместо да заменят старите си PC-та с нови. 

"Таблетите промениха драматично пейзажа при персоналните компютри не толкова чрез канибализиране на продажбите им, колкото чрез стимулиране на ползвателите им да купуват таблети, вместо да осъвременяват компютърните си конфигурации", коментира Микаго Китагава, анализатор в Gartner.

Според анализаторската компания пазарните данни говорят за нова тенденция, според която потребителите по-скоро ще преминават към преносими устройства като таблетите и ще ползват мощни персонални компютри като споделен ресурс. Което е в сериозен разрез с предположенията от преди година, че досегашните собственици на PC-та и лаптопи просто ще допълнят портфолиото си от джаджи с по един таблет.

"Ще останат и отделни потребители, които ще използват и двата класа устройства, но ние наистина вярваме, че те ще бъдат по-скоро изключение, а не правило", казват от Gartner. И допълват хипотезата си с предположението, че потребителите няма да сменят своите втори компютри, а ще ги оставят да остареят като междувременно използват таблети.

Силната конкуренция при сравнително новия клас мобилни устройства свали значително и техните цени през последните месеци. Това се отрази и на продажбите, които продължават да растат със здравословни темпове през цялата 2012 г.

Според Gartner един от резултатите за производителите на персонални компютри е, че по всяка вероятност ще се повиши средната цена на продадените машини, защото хората ще сменят най-вече мощните си конфигурации, които използват за работа с тежки софтуери, а не евтините компютри, с които сърфират в интернет.

Междувременно дългоочакваният Windows 8 не успя да стимулира търсенето сред потребителите на персонални компютри през миналата година, казват още от Gartner. Според анализаторите от IDC обаче самите производители на персонални компютри са се провалили в извличането на максимални позитиви от пускането на новата операционна система на Microsoft като не са успели да реализират достатъчно добри маркетингови кампании.

"Загубени в желанието си да представят компютри, които могат да се управляват със сензорни екрани, производителите не успяха да акцентират върху другите плюсове на операционната система като по-голямата сигурност, устойчивост и ефективно потребителско усещане", казват от IDC.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Как да ги привлече, като кой знае какъв боклук е. Като се вземе предвид колко е смотана Windows 7-ата си представям какъв ужас е да работиш на Windows 8. То по-скоро ще вземат да се отказват потребителите да купуват.

 • 2
  geo_19 avatar :-|
  Доналд Радев

  Маце, ти сигурно не си прочела този пасаж:

  ..Според анализаторската компания пазарните данни говорят за нова тенденция, според която потребителите по-скоро ще преминават към преносими устройства като таблетите и ще ползват мощни персонални компютри като споделен ресурс. Което е в сериозен разрез с предположенията от преди година, че досегашните собственици на PC-та и лаптопи просто ще допълнят портфолиото си от джаджи с по един таблет.

 • 3
  totevt avatar :-?
  totevt

  "Междувременно дългоочакваният Windows 8 не успя да стимулира търсенето сред потребителите на персонални компютри през миналата година, казват още от Gartner. "

  Е как да успее Windows 8 да стимулира търсенето на персонални компютри след като уж е проектирана за таблети и всякакви други устройства за управление с пръстче?

 • 4
  geoimg avatar :-|
  Geoimg

  Специалист по всичко - специалист по нищо!?
  Опитаха да направят пенкилер хибрид!?
  Windows 8 ще получи съдбата на други неуспешни ОС!?

 • 5
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Уиндоус 8 с тези плочкикато на ръбат телефон вместо иконки направо ме отвращава!

 • 6
  nshopov avatar :-?
  Kobra

  За чий ми е да мъкна 3 кила лаптоп да ми отмъкне рамената, като таблета ми върши същата работа и тежи под кило :)

  Има мегдан във концепцията Ултра Буук, но тя би трявало да се цели главно в професионалисти със висока мобилност, които имат нужда от мобилен пълноценен компютър със сериозен ресурс и малко тегло. Що се отанся до настолните РС-та, там каузата ми се чини обречена, нема к'во да се лъжем :)

 • 7
  2.5 avatar :-|
  2.5

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  Microsoft никога не са имали идея как да направят продуктите си да изглеждат "готино".

 • 8
  peho avatar :-|
  peho

  До коментар [#1] от "Нефертити":

  Ти някога плащала ли си за Уиндоус, че си позволяваш така да плюеш? А като си толкова недоволна каква ОС ползваш?

 • 9
  vedomost avatar :-|
  Ф.В.Езерский

  Хм, интересни хора сте. Мен веднага ме грабна. И сега всичко старо, включително и 7-цата ми се струват "дървени"...
  А иначе за спада, какво се има предвид под PC-та? Лаптопи или стационарни?
  Иначе хич не бих отказал едно от тези:
  http://www.theverge.com/2012/12/20/3787750/best-all-in-one-pc-desktop-windows-8-touchscreen
  особено последното - 27 инчовото... Ама пък искат баба си и дядо си...

 • 10
  siolen avatar :-P
  siolen

  На някой да му е хрумвало че не операционните системи, а игрите движат пазара ?
  В момента на един и същи хардуер могат да работят XP, Vista, Windows 7, Windows 8 - нещо което не беше възможно преди това. Отделно и виртуализацията даде своя дан в това потребителите да разберат че имат много по-мощни машини, отколкото им трябват. Отделно че последното поколение потребители използват минимално количество ресурси, ограничавайки се основно със интернет, скайп, фейсбук и прочие браузерни приложения.
  ЗАЩО да се купуват по-мощни машини ??


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели