Мисли първо за малкия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мисли първо за малкия

Мисли първо за малкия

Три независими компании хвърлят ръкавица на Google и Apple на пазара на смартфони

Юлиян Арнаудов
10832 прочитания

© shutterstock


Шансът да попаднете на смартфон, който да не е с Android или iOS, в момента е минимален. От всеки десет умни телефона девет ползват мобилните платформи на Google и Apple. Това поне показват данните на изследователската компания Gartner за последното тримесечие на 2012 г.

Конкурирането с двата мастодонта на пазара за смартфони е едно от най-големите предизвикателства в технологичната индустрия в момента. Дори корпорации с традиции в разработването на мобилни операционни системи и раздути бюджети като Microsoft и BlackBerry не успяват да разбият тази бързо оформила се хегемония. Платформите на двете компании - Windows Phone и BlackBerry OS, имат сумарен пазарен дял от 6.7% срещу 90.6% на Android и iOS.

Какви тогава са шансовете на по-малки играчи като Mozilla, Canonical (разработчикът на компютърната платформа Ubuntu) и Jolla? За лидерство на пазара – засега почти никакви. Битката обаче е за третото място, където все още няма ясно изразен фаворит. Въпросните независими разработчици обаче разполагат със силен коз – отворената платформа. Именно този факт провокира Mozilla, Canonical и Jolla да се пробват в този вече труден за пробиване сегмент.

По време на Световният мобилен конгрес в Барселона (WMC) трите независими компании представиха своята визия и сравнително готови продукти, с които се надяват да спечелят сърцата на потребителите. И не само. 

Различната огнена лисица

Едно от най-любопитните неща, обявени в Барселона, беше платформата Firefox OS на Mozilla. Операционната система използва една непопулярна концепция – тя е изцяло базирана на едноименния браузър. По-голямата част от действията минават през или използват кода на Firefox, което дава някои предимства. На първо място всички приложения ще са базирани на HTML5 стандарта, тоест ще се използват отворените ресурси на интернет пространството, а няма да се разчита на затворена екосистема. Това елиминира нуждата от създаването на собствен онлайн магазин, в който разработчиците да споделят част от приходите си, както е при Apple и Google. Двата технологични гиганта прибират 30% от цената на софтуера само заради това, че предоставят тази платформа за разпространение. По този начин например Facebook и Twitter моментално ще бъдат интегрирани в системата, без да се налага да се създават отделни приложения, твърдят от Mozilla.

90.6

процента от пазара е притежание на Android на Google и iOS на Apple.

 

Отвореността на Firefox OS дава и повече свобода на операторите да модифицират интерфейса или да добавят собствени локализирани услуги към смартфона. Доскоро такива възможности имаха само производителите на Android устройства. Samsung и HTC например се възползват от тази опция, за да интегрират свои услуги като TouchWiz и Sense, съответно и по този начин да придадат "индивидуалност" на своите смартфони. Сега подобна възможност ще получат и операторите, в случай че решат да използват апарати с Firefox OS. Поради интернет базирания характер на операционната система подобни модификации няма да бавят и оказват влияние върху работата на телефона. В момента например TouchWiz и Sense изяждат допълнителни ресурси, за да могат да функционират и като цяло устройствата с тях работят по-бавно, отколкото чистия Android. Същият принцип важи и при обновяването на платформата – новите версии ще могат да се пускат, без да се налага голямо съгласуване с производителите, каквато е ситуацията при Samsung и HTC.

Отворената платформа има и своите недостатъци – липсата на връзка с глобалната мрежа може да блокира голяма част от функционалния софтуер на телефона. За разлика от Firefox OS, доста от приложенията за другите операционни системи могат да работят и офлайн. Отделно HMTL5 апликациите все още не могат да достигнат пълните възможности на специално написаните такива, характерни за Android и iOS. Макар и да не изяждат от приходите на разработчиците, все още няма яснота как и с какви темпове програмистите ще могат да монетизират продуктите си.

По време на MWC 2013

На заден план

останаха Ubuntu Mobile на Canonical и Sailfish на Jolla. Първият разчита на лоялност от страна на фенската общност на едноименната версия на Linux дистрибуцията за настолни компютри и лаптопи. Специфичното на Ubuntu Mobile е, че той ще може да се инсталира върху вече закупено устройство с Android. Бета-версията е съвместима с фамилията Nexus на Google – смартфони и таблети.

Интересното при Ubuntu е, че той може да се използва без проблеми на различни по размери екрани. Според създателите на платформата устройствата могат да варират от 6-инчови хибриди до 20-инчови компютърни екрани. На Apple и Google им отне повече от година, докато оптимизират своите смартфон операционни си системи, така че да работят без проблеми и за таблети. Благодарение на това свое качество Ubuntu Mobile може да се създаде условия за истинска мултиплатформеност, твърдят от Canonical.

Другият силен коз на новата платформа е, че е напълно отворена. На теория Android също е такава, на практика това не е така. Именно възможността на потребителя да премине към изцяло отворен код ще бъде основният стимул той да предпочете операционната система на Canonical, или поне такива са надеждите на създателите. Компанията обаче още не е обявила дали и с кои производители на телефони ще работи. Възможно е тя да направи така, че и крайната версия да се инсталира върху смартфони с Android, тъй като основата е еднаква – Linux.

Последният независим играч е Jolla. Това е малък екип от бивши директори и инженери на Nokia, формиран, след като финландския гигант изостави своята платформа MeeGo. Целта на Jolla е да даде втори живот на въпросната операционна система. Nokia пусна само едно устройство с MeeGo – смартфона N9, но компанията го уби от маркетингова гледна точка. По време на презентацията на новото устройство изпълнителният директор Стивън Елоп показа уж под секрет прототип на умен телефон на компанията с Windows Phone на Microsoft. Това се оказва ранен прототип от серията Lumia. След този ход феновете на Nokia минаха в режим на изчакване и не бяха много склонни да си купуват устройство със софтуерна платформа, чието бъдеще е неясно. Така N9 с MeeGo се оказа практически непродаваем.

Jolla обаче е твърдо решена да даде нов живот на MeeGo. Компанията си поставя амбициозната цел да изгради цяла работеща екосистема около операционната система. За разлика от Mozilla и Canonical малката финландска фирма планира сама да произвежда смартфоните, базирани на платформата. Засега и двата продукта, които я използват, носят името Sailfish. Това само по себе си е голям риск, особено когато не разполагаш със солидни ресурси зад гърба си. Основният коз освен сравнително отворения код на платформата е, че тя вече може да се похвали с известно количество готови приложения. За подобряване на софтуерното разнообразие Jolla разчита и на онлайн магазина на Android. Или казано с други думи: приложенията, написани за платформата на Google, би трябвало да работят и с устройствата Sailfish.

Всички срещу Android

Трите нови операционни системи влизат в сблъсък най-вече с Android на Google. Техният евентуален успех най-вероятно ще означава, че са отхапали част от огромния му пазарен дял, който в момента се оценява на 69.7%. Доминацията на малкия зелен робот е за сметка на всички останалите играчи с изключение на гиганта Apple, който успява да генерира растеж.

Друг фактор, от който зависи успеха на новите платформи, е, че те ще разчитат на  пробив на развиващите се пазари. В региони като Китай, Индия и други се търсят именно по-евтини модели. Там обаче Android отчита най-силен ръст, като покрива целия ценови сегмент. Apple засега пуска нови модели единствено във високия клас и много по-трудно се налага на подобни пазари.

Най-големи шансове за успешна реализация има за момента има проектът на Mozilla. Компанията "с идеална цел" вече има подкрепата на 18 оператори в целия свят, както и от производители като ZTE, Sony, Huawei и LG. Първите устройства би трябвало да се появяват на развиващите се пазари към средата на годината. Едва през 2014 г. се очаква смартфони с Firefox OS да дебютират в САЩ.

Това, което не може да се предвиди, е дали потребителите ще реагират положително на операционна система, базирана на браузър. Експериментът на Google с Chrome OS, който е насочен в тази посока, засега не е толкова обнадеждаващ. Има и един друг момент – ако Firefox OS се окаже успешен и започне да оказва влияние на пазарната позиция на Android, не се знае как ще реагира интернет гигантът. Причината е, че Google сключи сделка за 300 млн. долара с Mozilla, на базата на която нейната търсачка ще бъде сложена по подразбиране в браузъра Firefox. Евентуален успех на платформата на "Огнената лисица" обаче може да има ефект върху евентуалното продължаване или прекратяване на тези взаимоотношения. Предвид, че Mozilla е компания с идеална цел и без гарантирани приходи, това може да се окаже фатално за нея.

Плановете на другите претенденти за момента не са толкова ясно очертани. Jolla и Canonical възнамеряват да пуснат устройства с пълните версии в неопределен момент през тази година. Двете компании не могат да се похвалят и с ясно изразена подкрепа от производители и оператори. Идеята на Jolla сама да си произвежда смартфоните може да й коства много ресурси, което да затрудни поддръжката на платформата, и следователно поставя под съмнение крайния резултат.

Ако обаче някоя от въпросните независими компании успее да се наложи като трети или дори като четвърти играч на пазара (измествайки BlackBerry или Microsoft), това ще означава, че състезанието вече няма да е с "два коня" и конкуренцията на пазара ще възроди. От което можем само да спечелим.

Шансът да попаднете на смартфон, който да не е с Android или iOS, в момента е минимален. От всеки десет умни телефона девет ползват мобилните платформи на Google и Apple. Това поне показват данните на изследователската компания Gartner за последното тримесечие на 2012 г.

Конкурирането с двата мастодонта на пазара за смартфони е едно от най-големите предизвикателства в технологичната индустрия в момента. Дори корпорации с традиции в разработването на мобилни операционни системи и раздути бюджети като Microsoft и BlackBerry не успяват да разбият тази бързо оформила се хегемония. Платформите на двете компании - Windows Phone и BlackBerry OS, имат сумарен пазарен дял от 6.7% срещу 90.6% на Android и iOS.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Това елиминира нуждата от създаването на собствен онлайн магазин, в който разработчиците да споделят част от приходите си, както е при Apple и Google. Двата технологични гиганта прибират 30% от цената на софтуера само заради това, че предоставят тази платформа за разпространение.

  Не е врат а е шия.

 • 2
  sql_dude avatar :-?
  PMK

  Би ми било интересно да пробвам Ubuntu Mobile. Ползвам Ubuntu на основния ми компютър като основна операционна система, макар че имам и Windows 7 и Windows 8, и много повече ми допада Ubuntu.

 • 3
  big19695814 avatar :-?
  kurkumichka

  "Първият разчита на лоялност от страна на фенската общност на едноименната версия на Linux дистрибуцията за настолни компютри и лаптопи." (Това за Canonical).
  Защо точно на френската общност?

  "Възможно е тя да направи така, че и крайната версия да се инсталира върху смартфони с Android, тъй като основата е еднаква – Linux." (Пак за Canonical).
  Вече са го направили: http://www.ubuntu.com/devices/android , но сякаш търсят и за устройства без Android: http://www.ubuntu.com/devices/phone/operators-and-oems

 • 4
  big19695814 avatar :-|
  kurkumichka

  [quote#3:"bebopper"]Първият разчита на лоялност от страна на фенската общност [/quote]
  Олеле, то било фенска, не фРенска... :)
  Разбрах сега.

 • 5
  42 avatar :-|
  42

  Назначаването на Елоп в Нокия беше най-голямата глупост която можаха да сътворят. Н9 с Мегоу е чудесна платформа и работи отлично, мога да го потвърдя от личен опит.

 • 6
  epoc avatar :-|
  epoc

  [quote#5:"42"]Назначаването на Елоп в Нокия беше най-голямата глупост която можаха да сътворят. [/quote]

  Подкрепям, трябваше да го нарита и пребият с камъни, в момента Нокия от иновативна фирма се превърна във фирма за еФтини телефони по .99 лв на месец.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.