Знам къде беше миналия уикенд

Идеята на МВР да следи в реално време посетителите на хотели в България е технологично осъществима, но доста спорна

Повечето налични решения за сканиране на лични документи не успяват директно да превърнат текста в удобен за работа формат.
Повечето налични решения за сканиране на лични документи не успяват директно да превърнат текста в удобен за работа формат.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Повечето налични решения за сканиране на лични документи не успяват директно да превърнат текста в удобен за работа формат.
Повечето налични решения за сканиране на лични документи не успяват директно да превърнат текста в удобен за работа формат.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

"Ало, Кирчо, здрасти. Как я караш? Да, и аз съм добре. Чакай малко. [Поздрави, г-н Цветанов] Кажи сега…" През последните години телефонните разговори, по средата на които един от събеседниците поздравяваше бившия вътрешен министър или дежурния оперативен работник от служба СДОТО, не бяха рядкост. Заедно с тях се зароди мащабен фолклор от вицове и каламбури за това как г-н Цветанов се обажда на случайни граждани да ги подсети, че сутринта жена им ги е помолила да купят кило домати и да не вземат да забравят… Вдъхновението за това народно творчество, разбира се, бе почерпено от драстичното увеличение на бюджета на МВР за подслушване и следене...

Миналата седмица от силовото ведомство излязоха с предложение за нова спорна инициатива в тази посока. Тя предвижда инсталирането на устройства, които да сканират личните документи на всички посетители в хотели и да ги изпращат в реално време директно на сървърите на специалните служби. Както "Дневник" писа веднага след предложението, артикулирано от директора на полицията в Бургас комисар Милен Димитров по време на среща с браншовите организации на собствениците на хотели в началото на този месец, подобна идея е противоречива. За комисар Димитров тя не е нищо повече от "технологична промяна, с която ще се замени "остарялата система за адресна регистрация". Според адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на "Програма Достъп до информация" (ПДИ), има противоречие на новата система със закона за гражданската регистрация, според който данните за българите се дават на властите само при поискване, а не автоматично. "При поискване" е точно обратното на "автоматично" и това ще е категорично нарушение на закона", смята адвокат Кашъмов.

Юридически спорно, технологично интересно

Въпреки спорния от юридическа гледна точка характер на предложената мярка ние се поинтересувахме от възможностите за нейното технологично реализиране.

"Технологичното осъществяване на подобен проект няма да е никакъв проблем", коментираха за "Капитал" съоснователите на технологичния стартъп RETiDoc Мартин Кулов и Михаил Стоянов. Според двамата предприемачи, които през миналата година получиха 30 000 евро финансиране от фонда LAUNCHub, най-големият проблем, свързан с тази идея, е от юридически характер, а също така и относно гарантирането на достатъчно сигурната комуникация между отделните устройства, инсталирани в хотелите и сървърите на МВР.

Идеята на вътрешното ведомство е в съвсем ранен етап, но това, което се знае до момента, е, че тя включва закупуването на технологични устройства (или само софтуер), които да позволяват сканирането на личните карти и изпращането на информацията от тях в централизирана система в реално време. Според Мартин Кулов, който има над 15-годишен опит в ИТ сферата, това предизвиква много въпроси. Например кой ще има достъп до тази система, как самите собственици на хотели или техните служители ще се идентифицират и по какъв начин личните данни ще бъдат защитени така, че да не бъдат "прихванати" от недоброжелатели.

Неочакван ефект

Въпреки множеството неизвестни обаче предложението на силовото ведомство може да има положителен ефект поне в една насока – разработването на нов пазар, фокусиран върху решения за автоматично прехвърляне на данни от лични документи в софтуерни продукти, което да става във формат, удобен за по-нататъшно обработване. Именно това е и основният продукт, който стартиращата компания на Михаил Стоянов и Мартин Кулов разработва.

"Нашето решение позволява на бизнеса да облекчи своите служители и оператори, като им дава възможност да обработват личните документи по-бързо", коментира Михаил Стоянов. "Системата притежава и функционалност за разпознаване на фалшиви лични документи, но за момента интересът към точно този елемент е по-малък", разказва още той и добавя, че бизнесът се интересува най-вече от възможността за скоростно обработване на данните и на минимизирането на възможностите за грешки. Накратко: решението на RETiDoc позволява автоматично сканиране на лични документи, тяхното разчитане в реално време, като цялата информация от тях след това се въвежда автоматично в удобен за ползване софтуер.

"Нашето решение не е толкова хардуер, колкото софутер – може да работи с най-обикновен скенер. Включително и да разчита по няколко документа наведнъж. След това се прави проверка с един поглед дали данните са правилно разчетени от картата", разяснява Стоянов.

Според двамата съдружници въвеждането на подобна система, която може да включва и хардуерен елемент, ако клиентите не разполагат със собствен скенер, ще улесни значително работата на рецепционистите в хотелите, служителите във финансовата сфера, в юридическите кантори, нотариусите и др.

Колко ще струва  

В момента на пазара в България съществуват решения, които донякъде могат да се използват за автоматично сканиране и въвеждане на данните от личните документи в цифров документ. Те обаче са ограничени до разпознаване на определена част от личните документи и операторът трябва да въведе част от информацията на ръка. Според Мартин Кулов цената на тези решения освен това е далеч по-висока от тяхното предложение, стигайки до 2000 евро. Цената на продукта на RETiDoc е 300 евро. Предприемачите в момента довършват първата финална версия, която ще влезе в продажба буквално до няколко седмици, а вече имат и лист с чакащи клиенти от различни сектори на икономиката – нотариални кантори, застрахователни компании, малка банка и други. Очакват да имат около 1000 клиента до края на годината. С приходите от тях, както и с нов рисков капитал, за който преговарят в момента, планират излизане и на европейския пазар.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Е защо е необходимо това ? Да се знае кой къде е отишъл и отседнал. Ми така могат да дойдат и да те ликвидират в стаята, като по филмите.
  Тези хартийки, които сега се попълват, би трябвало след 1 седмица да отиват в коша за боклук.

 • 2
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Значи не можеше такава система за онлайн проверка да е при нотариусите или в банките, за да не стават измами а може в хотелите да знае МВР къде ходя. Стига Биг Брадър и то безсмислен.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  ltoshev avatar :-|
  Lubomir Toshev

  Ако не сте направили нищо лошо какъв ви е проблема? Естествено че няма да може всеки да вижда кой къде е ходил.

  А като се чекира човек през фейсбук да не би да не си казва сам къде е ходил...

  Идеята е много проста и в същото време решава проблем :) Браво на момчетата така се прави бизнес.

 • 4
  ltoshev avatar :-P
  Lubomir Toshev

  И да добавя че БГ е най-назад от всички в надпреварата за БигБрадър.

  Нека вземем например Дания:
  - всеки има жълта здравно осигурителна карта която се прочита от ел. устройство при всяко посещение на личен лекар, болница, лаборатория, спешен кабинет и т.н.
  - до 6м отпада хартиения билет за движение в цялата държава и остава да работи единствено новата система за плащане с чип карти. При нея човек се чекира на качване в превозно средство и преди слизане.

  Е те знаят по-всяко време къде ходите стига да искат да ви следят :)

 • 5
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  До коментар [#2] от "stoiank":

  как ще е безсмислен, избирателното използване на неудобна информация може да бъде убедителен довод при необходимост, това е пример за мислене в перспектива

 • 6
  bst avatar :-|
  Стефан

  До коментар [#3] от "ltoshev":

  Първо нямам Феисбук и не съм направил нищо лошо но въпреки това не искам разни милиционери да знаят в кой хотел съм бил, особено като знаем как тече информацията от МВР към когото трябва. Откъде на къде няккави чиновници, на който им плащам заплатата ще знаят къде ходя и какво правя, това си е моя работа, всичко друго е милиционерщина.

 • 7
  1107a avatar :-|
  1107a

  лтошев, като им трябва да четат фейсбука. Как така ще им се изпраща информация къде съм ходил??? За какво им е?
  Айде първо да направят система дето да показва колко пари има в катаджиите и как се променят във времетто, а след това да мислят за хотелите.

 • 8
  nogica avatar :-|
  nogica

  До коментар [#3] от "ltoshev":когато се чекираш в някоя от мрежите го правиш по собствено желание,а не задължително

 • 9
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Досега се попълваха адресни карти.
  Разликата е, че МВР ще научава това в реално време. Просто още един канал за информация... В глобалното село няма къде да се скриеш.

 • 10
  richardnixon avatar :-|
  richardnixon

  Чудя се защо се коментира изобщо антенофобията на един болен клептоман - Уотъргея и неговите сиви крайслери! Точно бащата на това злочесто създание и неговата компартия са родоначалници на истинско и много зловещо дебнене и подслушване на враговете на народа чиято съдба приключваше в Белене Лове и ще 80 концлагера в Бг! Този тип трябва да се покрие в ДС архивите а избирателите да го пометат завинаги от политическата сцена! Докога злодеите от романа 1984-та ще приписват собствените си заслуги на своите противници


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход