Интернет по оруелски

Политиците ще контролират хората чрез онлайн-наблюдение, кибервойни и феодален модел на сигурността, прогнозира легендарен криптолог

   ©  Инна Павлова, Shutterstock

Годината е 2013. Интернет все по-бързо се превръща в основен източник на информация за голямата част от хората. Дори и за тези, които рядко ползват компютри, но не подозират, че основната част от новините в медиите, които следят, и коментарите на приятелите им всъщност са базирани на информация, получена "с благоволението" на глобалната компютърна мрежа.

На пръв поглед в тази тенденция няма нищо лошо. Но не всички споделят това мнение. Колкото повече хората използват интернет, толкова повече те ще зависят от него. А това са предпоставки за сериозни злоупотреби от страна на хората във властта. Поне така смята социологът, криптолог и специалист по интернет сигурност Брус Шнейер. В дискусия за взаимовръзките между технологиите, сигурността и властта, проведена в Харвардския университет, Шнейер прогнозира едно доста по-мрачно и дори злокобно бъдеще на интернет. Според него вредите, които глобалната мрежа ще нанесе на обществото, ще са изключително големи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове