Треска за битове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Треска за битове

Треска за битове

Генерирането на виртуалната валута Bitcoin се превръща в доходоносен бизнес

Мартин Дешев
11989 прочитания

© Shutterstock


Виртуалната валута Bitcoin постепенно се превърна във финансов феномен. През последните седмици стойността й спрямо долара достигна рекордни нива, покачваше се с невероятни темпове, след което се срина. Множество анализатори алармираха за оформянето на своеобразен пазарен балон. Техните прогнози се оправдаха и от рекордните $264 за един Bitcoin стойността им спадна до около $40.

След кратък период на нестабилност нивата на виртуалната валута отново постепенно започват да се покачват. През последните дни те варират в рамките $120 - 140 за един Bitcoin. Купуването на дигитални монети с реални пари обаче не е единственият начин да се сдобием с тях. Виртуалната валута може да се генерира практически от нищото благодарение на процес, наречен миньорство. Именно той в момента може да се окаже доходоносен бизнес, особено ако обменните курсове и интересът към Bitcoin се запазят високи. Печалбата обаче не е гарантирана.

На лов за виртуални монети

Процесът по "изкопаване" на дигиталната валута на пръв поглед изглежда изненадващо лесен. Необходим е компютър, който да извършва определени изчисления и ако успее да ги направи преди останалите, потребителят получава 25 Bitcoin монети. В действителност обаче процедурата е доста по-сложна и практически тя "крепи" цялата платформа, отговорна за съществуването на виртуалната валута.

На първо място трябва да се отбележи, че трансферите на Bitcoin не се регулират от банка или човек. Те се записват и следят от компютри, които опресняват информацията на всеки 10 минути. Целта на компютрите или мрежите от множество машини е първи да генерират т.нар. хаш номер, който представлява информация в криптиран вид и трябва да следва конкретни правила. Въпросният хаш код съдържа част от данните на трансферите на Bitcoin по света. Съвкупността от тези кодове де факто съхраняват данните за всички транзакции на Bitcoin. Колкото повече хашове се генерират, толкова повече пакети от по 25 Bitcoin-а се пускат в обращение и се превеждат по сметката на създалия кодовете. На всеки четири години стойността на пакета се намалява наполовина, за да поддържа баланс в системата. Когато общият брой на Bitcoin достигне 21 млн. единици, генерирането на валутата ще бъде преустановено. Или поне такива са плановете на този етап.

При примерна цена от $140 за един Bitcoin наградата от 25 виртуални монети практически ще възлиза на $3500. Това е добра сума, ако приемем, че работата е била извършена изцяло от компютъра и по-важно - че стойността на Bitcoin ще се запази на тези или по-високи нива. Но както може да се очаква, реалността е доста по-различна от теорията. В момента генерирането на цифровите пари е значително по-сложно и скъпо, отколкото преди няколко години. И точно както в Клондайк, мнозина остават без никакви ресурси в опитите да уцелят скъпоценната златна жилка.

Разбира се, всеки с малко повече познания може сам да си сглоби компютър и да го програмира да се състезава за Bitcoin пакети. Но има и други проблеми. Постепенно генерирането на хаш кодовете става все по-сложно и изисква все повече ресурси. Това означава, че компютърът трябва постоянно да бъде обновяван с нов, по-мощен хардуер. А това изисква реални пари. В цената трябва да бъдат калкулирани и разходите за електричество, които не са за подценяване.

Има вариант компютърът може да остане и непроменен. Според изчисленията на Скот Нович, един от хората, които искат да печелят пари чрез подобни компютри, постепенно идва момент, в който разходите по поддръжката на машината ще са по-големи от печалбите, които генерира. В крайна сметка единствените варианти са постоянно обновяване на хардуера или организиране в общи мрежи с други хора и поделяне на печалбите. Не трябва да се подценява и фактът, че е трудно да се предвиди колко Bitcoin-а може да бъдат генерирани за ден. Специализирана за целта мощна машина може да успее да генерира средно по 15 виртуални монети за 24 часа, но това зависи и от други фактори, като например изчислителната мощ на компютрите и броя на конкурентите.

Да превърнем оловото в злато

Bitcoin се появи за пръв път през 2009 г. От тогава до сега генерирането на един пакет е станало много по-сложно. В момента е необходима 9 млн. пъти повече процесорна мощ в сравнение с момента, когато виртуалната валута се появява за пръв път, съобщава сп. Wired. Това прави генерирането на Bitcoin непосилна задача за обикновените компютри. Затова много хора се съюзяват в общи виртуални мини, но след подялбата на наградата приходите отново са минимални.

Атрактивността на Bitcoin обаче ражда нов бизнес. Някои компании специализират в разработката и производството на специални компютърни конфигурации, чиято единствена задача и функция е да генерират въпросните хашове, за да трупат реални печалби. Една от тези компании е Avalon, която скоро ще започне доставките на своя ASIC Bitcoin Miner. Това е специализирана конфигурация, която може да генерира около $13 000 на месец при сегашните цени на Bitcoin.

При положение че Avalon продава устройството за $1500, това изглежда като сделката на века. Компанията обаче планира да произведе ограничени бройки от своята машина и съвсем естествено всички те вече са предварително изкупени. Отделни бройки от тях може да се намерят в онлайн аукционите като eBay, където предвидливи хора продават мястото си в списъка на чакащите доставка срещу солена сума. Един от тези търгове вече е достигнал миза от $30 000.

Има и трети начин за сравнително лесно генериране на Bitcoin, и то с минимални разходи. Той обаче е незаконен. Става дума за "троянски кон", който се разпространяваше чрез чат програмата Skype като съобщение, което уж трябва да покаже любимата снимка на потребителя. В крайна сметка троянският кон присъединява заразения компютър към т.нар. ботмрежа. Така той е ставал част от значително по-голяма система от компютри, чиято задача е да... генерира Bitcoin. Спечелените монети обаче отиват в сметките на хакерите, а не на притежателите на компютрите.

През март т.г., точно когато започваше сериозният бум на Bitcoin, хакерска група направи и един от първите мащабни виртуални обири. Нейни представители са преодолели защитите на акаунтите на компанията Bitinstant, която се занимава с управление на транзакциите на Bitcoin. В крайна сметка са били откраднати виртуални монети на обща стойност малко над $12 000. От компанията побързаха да уточнят, че са били засегнати само техните резерви, докато клиентските акаунти са останали непокътнати.

Една от основните характеристики на Bitcoin е гарантирането на анонимността. Виртуалните портфейли, които съхраняват състоянието на потребителя, представляват стрингове от букви и цифри. Има специален код, който се споделя в интернет и на който се изпращат монетите. Втори код, който остава за дадения човек, дава достъп до сметката му и позволява нейното управление. Никъде не се изискват или пазят имена и лични данни. Така откриването на хората, които са генерирали Bitcoin по някакъв начин или са ги откраднали, става много трудно.

Основният проблем на Bitcoin остава непредвидимостта. По принцип виртуалната валутата е замислена да бъде предвидима и стабилна. Самата тя действително може да е такава, но обменът й спрямо реалните пари се оценява по изключително ирационален начин. Това създава голям риск независимо дали даден човек ще генерира Bitcoin легално или незаконно. Ако днес обменът е $140, утре може да се срине до $30. А за генерирането на виртуалните пари са необходими инвестиции в истински и това може да доведе до сериозни загуби.

Виртуалната валута Bitcoin постепенно се превърна във финансов феномен. През последните седмици стойността й спрямо долара достигна рекордни нива, покачваше се с невероятни темпове, след което се срина. Множество анализатори алармираха за оформянето на своеобразен пазарен балон. Техните прогнози се оправдаха и от рекордните $264 за един Bitcoin стойността им спадна до около $40.

След кратък период на нестабилност нивата на виртуалната валута отново постепенно започват да се покачват. През последните дни те варират в рамките $120 - 140 за един Bitcoin. Купуването на дигитални монети с реални пари обаче не е единственият начин да се сдобием с тях. Виртуалната валута може да се генерира практически от нищото благодарение на процес, наречен миньорство. Именно той в момента може да се окаже доходоносен бизнес, особено ако обменните курсове и интересът към Bitcoin се запазят високи. Печалбата обаче не е гарантирана.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  До къде ли ще стигне биткойна ?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#1] от "Trollfest":
  До никъде. След като се появат други подобни да зарибят гийковете тия залязват.

 • 3
  t_ avatar :-|
  t_

  Хахахаха, спекулата достигна и виртуалната валута. Мани, който може, ще спечели много, не от миньорство, а от търговия на биткоини с реална валута.

 • 4
  makc avatar :-|
  Makc

  Биткойна е сбъдната мечта за справедливост и независимост, математиката и отворен код, няма печатане на пари... Криптовалутите ще конкурират монопола на банките при разплащания, както и при съхранение на стойност...

  Мъдростта на мрежата с/у алчността на банкстерите

 • 5
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#4] от "Makc":
  И ти май си влязал в едноименния филм.
  Онова е само филм - художествена измислица и нищо повече.

 • 6
  makc avatar :-|
  Makc

  До коментар [#5] от "k_":

  А ти предполагам че харесваш филма "Количествени Улеснения", след
  успеха на първа част, последва втора и накрая стана сериал по 40 млрд месечно....

  Ха-ха-ха ФЕД печати, ама няма инфлация! Защо ли? Ами отписват се кредити, национализация на макс-въпреки новото значение на тази дума... Активи, бизнеси сменят собствениците... Не ти ли писна от смяна на правилата...

  Единственото с което съм съгласен с теб е че БТК е игра за Батковци

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#6] от "Makc":
  Гийка като му влезе мухата в главата, няма оправия.
  Сред ИТ тата са най-големите балъци и е най-лесно да им изпразниш джобовете, защото са склонни да фантазират, че и си вярват на фантазиите.

 • 8
  rewind avatar :-|
  Todor Tanev

  Единственото по което се формира цената на биткойн валутата е каква част от биткойн икономиката е в движение или с други думи какво количество биткойн единици са в обръщение. А при първоначална цена от порядъка на няколко цента и при настояща цена флуктуираща от 30 до 260$ смятам не е учудващо, че над 90% от валутата стои по биткойн "сметките" на притежателите й.

  За момента единствените подходящи приложения са преводи и дарения. Ако се опитам да изпратя 100$ на някого в Европа посредством компания за парични преводи, ще трябва да се простя с голяма част от личните си данни и вероятно ще платя от порядъка на 10-20$ за самия превод. С биткойн ще излезе от порядъка на 0.05% от стойността на транзакцията. Естествено на цената на добавената сложност при извършването на въпросната транзакция, въпреки че е малко спорно с оглед работното време на компаниите за парични преводи ;) С даренията е още по-сладко - ако искам да даря 10$ на Уикипедия или Мозила, просто откривам биткойн адреса на официалната им страница и изпращам 10$ по курса на биткойн валутата в момента - в случая 0.0862 биткойн цента. Ако някой вече не го е подменил умишлено, разбира се, което е една не лоша идея за съвременните виртуални мафиоти :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK