Има ли пилот в изтребителя

Над 40 държави разработват собствени въоръжени безпилотни самолети.

Има ли пилот в изтребителя

Роботизираните самолети се превръщат във все по-самостоятелни бойни платформи, но могат да бъдат полезни и за по-хуманни цели

Юлиян Арнаудов
8766 прочитания

Над 40 държави разработват собствени въоръжени безпилотни самолети.

© Reuters


Безпилотните летателни апарати (UAV) се превърнаха в символ на войната на САЩ срещу тероризма. Реакциите по повод тяхното присъствие на бойното поле обаче са повече от противоречиви, особено в контекста на случващия се в момента дебат дали да не бъдат използвани и за полицейски цели. Въпреки набиращите сила протести военните продължават с тяхното развитие, като постепенно се опитват да ги превърнат във все по-автономни бойни платформи, които един ден дори може да заменят пилотираните изтребители.

 

Безпилотните машини в сегашния им вид са трудно използваеми при пълномащабен традиционен конфликт.

Въоръжени до зъби

Израел е първата сила в света, оценила възможностите на безпилотните самолети като разузнавачи по време на конфликта Йом-Кипур през 1973 г. Идеята те да се използват като пълноценна бойна платформа обаче се реализира десетилетие по-късно. Парадоксално, но първата въоръжена атака чрез дрони е осъществена от... Иран. По време на войната с Ирак през 80-те години на миналия век използването на химически оръжия принуждава Техеран да оборудва безпилотници с по шест противотанкови гранатомета РПГ-7. Няма подробна информация за ефективността на техните атаки, но те са първите по рода си, за които се знае. До атаките от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център и Пентагона САЩ използват безпилотниците основно за разузнаване. Асиметричната война срещу тероризма обаче кара Щатите да въоръжат своите UAV и да ги използват за изненадващи удари срещу предполагаеми екстремисти в Африка, Близкия изток и Централна Азия.

Дроните в сегашния им вид обаче са трудно използваеми при пълномащабен традиционен конфликт. Официално щатските командири приемат, че безпилотниците ще бъдат свалени почти веднага при хипотетична война с държава, като Китай например. В такава ситуация военните ще трябва да разчитат на добрите стари пилотирани изтребители и бомбардировачи, за да могат да нанасят удари по противника. В момента дроните не разполагат с големи възможности за защита при въздушен бой или зенитен обстрел.

За момента предназначението на дроните е ограничено до това да разузнават и да нанасят прецизни удари в райони със слаба противовъздушна отбрана. Щатските военни вече изпробват UAV машини, които да пренасят товари до предните бази в горещите точки по света. Такъв е случаят с K-Max – дистанционно управляема версия на екзотичния пилотиран синхрокоптер на Kaman. Това е двуроторен хеликоптер с необичайно разположение на витлата, които се въртят едно през друго. Морската пехота на САЩ в момента тестват синхрокоптера в полеви условия в Афганистан.

Проектите за по-големи и пълноценни безпилотни платформи за момента остават на заден план заради сравнително евтините и прости решения като MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper. Подобна е съдбата на проекта за развиване на палубен дрон за нуждите на военноморските сили на САЩ. Въпреки съкращението на бюджета за отбрана обаче американският флот все пак реши да не изоставя своите планове за палубен боен UCAV, като освен вече тестваната конструкция X-47B на Northrop Grumman, даде зелена светлина и на проектите Phantom Ray на Boeing, Sea Avenger на General Atomics и Sea Ghost на Lockheed Martin. X-47B вече преминава палубни изпитания, като през май е планирано да бъде осъществен първият му пуск от самолетоносач.

Излитането и кацането от подобни кораби се смята за едни от най-сложните процедури в бойната авиация (заедно с презареждането във въздуха). Подготовката на безпилотен самолет за подобни действия показва, че тяхната технология напредва значително. Предложените машини притежават повишени бойни възможности в сравнение с досегашните бойни дрони, но все още не могат да се мерят с реалните изтребители като характеристики. Те се явяват нещо като междинно звено и по план трябва да допълват конвенционалните самолети по време на бой.

Освен дрони, базирани на самолетоносачи, агенцията DARPA предлага американските ВМС да използват и по-малки безпилотници от палубите на бойни кораби като разрушители и фрегати. Освен разузнавателни и ударни възможности, тези безпилотници ще се използват като базови станции за пренос на данни между плавателните съдове. Програмата се казва TERN и е част от по-мащабната концепция AirSea Battle, която трябва да засили комуникацията между ВВС и флота на САЩ.

В бъдеще вероятността пилотите да не бъдат в кабината на изтребителите, а в отдалечени контролни центрове, все повече се увеличава. Пример за това е концепцията на Boeing за палубен изтребител от шесто поколение F/A-XX, която бе обявена официално през този месец. Самолетът ще е направен изцяло по "стелт" технология, но е предвидена и възможност да бъде направен както в пилотиран, така и безпилотен вариант. Задачите на новата машина покриват пълния спектър от мисии, които изпълняват традиционните палубни изтребители. Макар и този проект да съществува само под формата на компютърни симулации, показва, че американските авиоконструктори мислят в един момент изцяло да отделят пилота от бойната машина.

Автономни ловци

Разработването на пълноценен UCAV не е единствената цел на военните. Макар че днешните технологии позволява по-голямата част от полета да се случва напълно автономно, сложните маневри и предприемането на ключови действия като обстрелването на цели все още се правят от жив оператор. Пилотите са изместени в контролни центрове, отдалечени на стотици и дори хиляди километри от бойните действия. Тенденцията обаче е в новите модели да се залага на все по-усъвършенстван софтуер за автоматизация на полета. Възможно е съвсем скоро дори дейности, свързани с бойни действия, вече да не се изисква човешка намеса. Последното провокира пет големи организации за защита на човешките права, водени от Human Right Watch, да започнат тази сряда кампания за глобална забрана на роботизираните бойни системи, които могат да убиват самостоятелно.

За момента обаче военните като че ли не се трогват от подобни акции. Изследователската агенция на Пентагона – DARPA например например работи по проект, чиято цел е да кара компютрите сами да се учат или да се адаптират спрямо заобикалящата ги среда и обстановка. Агенцията следва различен подход в сравнение с досегашните опити да се разгадаят функциите на човешкия мозък, след което същите принципи да бъдат използвани в машина. Идеята на DARPA е да позволи на компютрите да развият способности да се учат и еволюират, като използват сложни вероятностни алгоритми, които да  анализират информацията в предоставената им база данни.

За целта развойната агенция организира специални събития, на които събира учени и програмисти, които работят в екипи по разработването на общи решения, базирани на вероятностни алгоритми. Дори и този подход да бъде успешен, пак няма гаранция, че дадена машина ще може да направи разликата между различни обекти, които могат да са свои, чужди, дали представляват военна заплаха или не. Но подобни проекти за разработка на пълноценни вероятностни алгоритми могат да бъдат използвани и за по-безкръвни цели: по-ефективно обработване на разузнавателни данни, както и за цивилни нужди, като например създаването на безпилотни автомобили.

Косвени жертви

Резултатите от първите атаки на безпилотните самолети бяха определяни като "хирургически удари" или пък минаваха незабелязано от медиите. Увеличаването на техния интензитет в Пакистан, Афганистан, Йемен и други подобни държави обаче хвърли повече светлина върху този тип операции и е източник на все по-противоречиви данни. Трудно е да се установи точният брой на жертвите от атаки на UAV, както и каква част от тях са цивилни. Според сенатора от Южна Каролина Линдзи Греъм до началото на 2013 г. САЩ са елиминирали 4700 души вследствие на удари с дрони.

 

17

полицейски управления в САЩ са заявили желание да използват дрони.

"Убихме 4700 души", заяви Греъм, цитиран от списание Wired. "Понякога удряме невинни хора и се мразим за това, но ние сме във война и чрез тези удари елиминирахме някои висши членове на Ал Кайда", допълва сенаторът. Той не уточнява колко точно цивилни граждани, но по данни на Бюрото за разследваща журналистика - британска неправителствена организация, базирана на територията на Пакистан, съотношението между убити цивилни към екстремисти е 1:5. В Йемен и Сомалия този коефициент е съответно 1:4. При използването на традиционни оръжия в съвременните конфликти съотношението е 1:1, без да се имат предвид войни, които имат характер на геноцид, като тези в Руанда (1994 г.) и Камбоджа (1975 - 1979 г.).

Невинаги обаче косвените жертви са единствените последствия за цивилното население в районите, където се използват бойни дрони. Психологическият ефект също е сериозен. Фарай ал Муслими е емигрант от Йемен и в момента живее в Калифорния. Той поддържа контакти с роднини в своята африканска родина и дори постна съобщение в Twitter след атака на безпилотник в неговото родно село. Предполага се, че при нея има загинали цивилни. Тя предизвиква "страх и ужас", заявява Ал Муслими и допълва, че именно дроните са лицето на Америка за много хора. Дори само звукът от витловите двигатели на безпилотните самолети (те не са силни, но са доста специфични) всява паника сред местното население, които се опасяват да не бъдат жертва на нова атака. Ал Муслими беше първият косвен потърпевш от подобни атаки, който е изслушан от американския Сенат по въпроса.

Използването на безпилотни самолети за нанасяне на подобни удари провокира много разгорещен дебат.  Това дори поставя САЩ в полезрението на Съвета за правата на човека на ООН и дори е назначена специална комисия, която да разследва операциите с участието на дрони. Със задачата е натоварен британският адвокат Бен Емерсън, който трябва да проведе щателно разследване на 25 случая на подобни атаки в Пакистан, Йемен, Сомалия, Афганистан и Палестина.

Критиките вече идват не само от потърпевшото население, но и от самите военни среди в САЩ. Подполковник Дъглас Прайър описва цялата ситуация в списание Military Review по следния начин: "Тъй като атаките с дрони са осъществени от основно от ЦРУ, която се подчинява на гражданските, а не на военните правила, това не я прави подвластна на Женевската конвенция и може да се тълкуват, като вид политическо покушение, което е абсолютно забранено от международното право." Някои противници на дроните стигат и по-далеч, като определят атаките като екзекуции без присъда. Отделно от това мишените в повечето случаи (без Афганистан) са на територията на държави, с които САЩ не са във война. Поради тази причина местното население възприема Вашингтон като агресор, а атаките с безпилотници – като на акт на война.

Военното командване на САЩ и ЦРУ вече не отричат, че има загинали цивилни граждани, но твърдят, че са сравнително малко на фона на ликвидираните екстремисти. Това обаче още повече провокира опасения по въпроса какво ще стане, ако зад спусъка не стои човек, а машина. Различаването на опасен екстремист от невинен гражданин е достатъчно трудна задача за хората, а какво остава за компютрите, които има вероятност да объркат дори човек с животно.

Робокоп във въздуха

Възможностите на безпилотните самолети за ефективно наблюдение от въздуха е оценена и от полицейските части в САЩ. В някои щати местните власти замислят внедряването на разузнавателни дрони, които да помагат разследването на по-сложни престъпления. Замисълът е постепенно те да заменят скъпите полицейски хеликоптери. Идеята обаче е посрещната на нож от обществото в страната, което се опасява от евентуалното им въоръжаване и от непрекъснато наблюдение от страна на властите. За момента подобни начинания срещат съпротива от регулаторите на въздушния трафик, като има общо постъпили 81 молби за използването на безпилотници за граждански цели в САЩ. От тях 17 са подадени от полицейски управления.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг пък смята, че използването на безпилотници от полицията в големите градове е "страшно", но неизбежно действие. Той допълва, че до пет години ще има инсталирани камери из целия Ню Йорк. "Каква ще е разликата дали камерата ще бъде на дрон във въздуха или на отсрещната сграда", риторично пита Блумбърг, цитиран от Businessweek.com. Реално той донякъде е прав - в момента полицията също използва хеликоптери, оборудвани с мощна наблюдателна техника. Заподозряният за атентатите в Бостън например беше заловен, след като полицейски въздушен патрул го забеляза през високотехнологичен термовизьор.

Идваме с мир

Страховитите възможности на военните и полицейски безпилотници не означава, че те могат да се използват само за разрушителни цели. Безпилотниците може да са всякакви по размери и да са доста по-малки и компактни от бойните версии Reaper и Predator. Те са сравнително евтини, бързи и могат да преодолеят някои проблеми, които стоят пред управляемите си събратя. Например могат да се използват за бързо картографиране на селски райони. Така, вместо да чакат сателитни снимки, фермерите могат да видят коя част от реколтата им гние, къде има нужда от напояване или да планират по-добре новата сеитба. В момента обаче приложението на дроните за граждански цели е доста ограничено – подобни машини се използват най-вече за метеорологични изследвания. Безпилотните самолети могат да спасяват и животи, като да пренасят бързо и евтино органи за трансплантация или да търсят оцелели при бедствия или аварии. Сред евентуалните приложения е борбата с горски пожари.

Освен това дроните са и сравнително достъпни. Компактни машини с по-проста конструкция и апаратура, както и с малък радиус на действие могат да се направят с части за общо между 200 и 1000 долара. Рисковете са свързани с това как ще бъдат използвани. Не е изобщо изключен сценарият съседи да се шпионират взаимно с безпилотни самолети и да правят компрометиращи записи. Поради тази причина председателят на борда на директорите на Google Ерик Шмит призова да се забрани масовото използване на дрони за граждански цели. "Те трябва да бъдат регулирани. Едно е да се използва от правителството, друго е от обикновения човек", заявява Шмит, цитиран от британския вестник Guardian.

Безпилотните летателни апарати (UAV) се превърнаха в символ на войната на САЩ срещу тероризма. Реакциите по повод тяхното присъствие на бойното поле обаче са повече от противоречиви, особено в контекста на случващия се в момента дебат дали да не бъдат използвани и за полицейски цели. Въпреки набиращите сила протести военните продължават с тяхното развитие, като постепенно се опитват да ги превърнат във все по-автономни бойни платформи, които един ден дори може да заменят пилотираните изтребители.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  лоутек дрон за домашна употреба (особено подходящ за следене на министри и комшийки) - радиоуправляем хеликоптер от хоби магазина, смартфон, малко дъктейп и скайп акаунт... :)

 • 2
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Не виждам голям смисъл в това начинание , но ....

 • 3
  reshuffle avatar :-P
  reshuffle

  " Не е изобщо изключен сценарият съседи да се шпионират взаимно с безпилотни самолети и да правят компрометиращи записи.
  Поради тази причина председателят на борда на директорите на Google Ерик Шмит призова да се забрани масовото използване на дрони за граждански цели... "

  Най-големите шпиони наред с Апъл и Майкрософт точно да го кажат...

 • 4
  siolen avatar :-P
  siolen

  До коментар [#3] от "reshuffle":

  Всъщност в момента чичо Гугъл шпионира най-много ...

 • 5
  georgi960 avatar :-P
  КМЕТ В СЯНКА

  да се закупят за нуждите на СРС

 • 6
  slonsco avatar :-|
  slonsco

  Технически средства,поразяващи без човешка намеса има от стотици и хиляди години.Капанът поразява амостоятелно,мините също.При това без никаква селективност и слаб контрол.Роботизирания дрон не мисли,а изпълнява заложената програма.Намалява се риска някй да взме решение с мотиви,различни от зададените,например да удари несигурно идентифицирана цел,защото е възприел системата от бонуси и санкции така,че да поема такъв риск или обратното,да не порази целта,за да избегне административни и служелни неприятности.Колкото и параокално да звучи на прв поглд,военната технология намалява жертвите и от двете страни на военен конфликт.Жертвите от конфликт с по-добри технологии а по-малко.Една въоръжена с копия и саби армия ,за да се направи небоеспособна,трябва да бъде избита почти до крак.Една съвременна би била направена небоеспособна само с унищожаване на някои ключови за командната инфраструктура единици и личности.Все пак по хуманно е да се убият команващите дадено подразделение,отколкото цялото подразделение.

 • 7
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  Всички технологични проблеми ще бъдат преодолени. Основан трудност е да се преодолее съпротивата на разни левичарски организации.
  Освен това дроновете трябва да се усъвършенстват непрекъснато за да има нещо като технологична надпревара в оръжията. Ако няма такава надпревара всеки хакер ще започне да ги прави. Точно когато започне да ги произвежда всеки на практика ще ги притежават екстремисти и престъпници.

 • 8
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  До коментар [#2] от "Edvard Munch":

  но подслушвачите в България вече си правят планове за сиви крайслер-дронове, които летят ниско над сградите в София и подслушват гражданите :)

 • 9
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  "емигрант от Йемен и в момента живее в Калифорния. Той поддържа контакти с роднини в своята африканска родина"

  Опааа! Йемен не е в Африка, а е на Арабския полуостров (Азия)!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал