Интернет със сгъстен въздух

Google експериментално разработва стратосферни балони, които да предоставят безжичен достъп до глобалната мрежа в най-отдалечените места на планетата

Добре дошли в Джералдийн – малък град във вътрешността на Южния остров на Нова Зеландия. Той е разположен на около 140 км от Крайсчънчърч – най-големият град на острова. На такива места е истинско събитие, ако се появи човек от друго населено място. Представете си как би се почувствал някой жител на Джералдийн, ако телефонът му звънне и анонимен събеседник му предложи да се включи в секретен проект, чиято цел ще бъде разкрита едва когато евентуалният участник подпише споразумение за конфиденциалност. Точно това обаче се случва на семейство Макензи, които са четвърто поколение фермери в Джералдийн. Те решават да приемат странната оферта и още същата вечер пристигат двама души, които, без да дават излишни обяснения, инсталират малка, подобна на волейболна топка, червена сфера на покрива на къщата им.

На следващия ден хората се връщат и разкриват за какво е всичко това. Червената топка е специална антена за безжичен интернет, която е изработена да приема сигнал от разположени в стратосферата балони, намиращи се на височина от 20 км. Зад целият този експеримент стоят служители на Google X – секретната лаборатория на едноименния интернет гигант, която изпробва различни нови, понякога налудничави технологии. Нейно дело са роботизираните коли на компанията, очилата с вграден дисплей Google Glass и др.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал