Дилемата на BitCoin
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дилемата на BitCoin

Дилемата на BitCoin

Държавните власти в САЩ се опитват да наложат регулации на виртуалната валута

Юлиян Арнаудов
9809 прочитания

© shutterstock


Почти всяка политическа идеология поне на теория иска да създаде перфектното общество. Този съвършен образ обикновено се обозначава с термина утопия, произлизащ от едноименния трактат на Томас Мор. Когато обаче някоя идеология и визията за постигането й се сблъскат с реалността, почти веднага изпъкват нейните недостатъци. Рано или късно това винаги се случва. Затова "утопия" се използва и като нарицателно за перфектния свят, който няма как да съществува.

Подобна е ситуацията и с виртуалната валута BitCoin. Идеята за създаването й е утопична - да се създаде разплащателно средство, което да бъде лишено от недостатъците на физическите пари. Един саморегулиращ се организъм, при който не е необходимо съществуването и намесата на регулиращи институции, като централни банки. BitCoin е полуанонимна, децентрализирана и подчинена на законите на математиката, а не толкова на икономиката.

Предвид икономическата и дългова криза идеята парите да не са зависими от банките изглежда примамлива. Затова и първоначално тя работеше безупречно. Увеличаването на популярността й, както и на нейната стойност в истински пари, обаче постепенно започна да изкарва на показ нейната тъмна страна. BitCoin могат да се използват както от ентусиасти, които вярват в свободните им възможности, така и от недоброжелатели. Поради факта, че можеш да скриеш самоличността на хората, които притежават виртуалната валута, тя става привлекателна за хора, които искат да перат реални пари от незаконна дейност, за укриване на данъци и за купуване на наркотици, оръжие и други забранени от закона продукти и услуги.

Затова, за да не допуснат духът да излезе от бутилката, властите по света и най-вече в САЩ, започнаха да предприемат действия за регулирането на дейностите, свързани с BitCoin. Първи реагираха финансовите власти в щата Калифорния. През изминалата седмица те изпратиха писмо до BitCoin Foundation, организация с идеална цел, която поддържа виртуалната валута. В него те настояват фондацията да прекрати всички транзакции в цифровата парична единица, докато не получи лиценз за осъществяване на парични преводи. Любопитното е, че самата фондация не се занимава и не осъществява трансфери с виртуалната валута. Властите в Калифорния обаче изпращат още няколко подобни писма до компании, които реално правят такива преводи. Така те поставят фирмите и лицата, които оперират с BitCoin,

Под общ знаменател

заедно с финансовите институции, които правят парични трансфери. Все още не се знае дали американските регулатори са уведомили и дали имат планове да сторят същото и с фирмите, които продават стоки и услуги срещу BitCoin. По този начин обаче властите дават ясен сигнал, че подготвят държавно регулиране. Всъщност те правят това по доста директен начин – вместо да измислят специални правила за BitCoin, те просто я приравняват, макар и частично, към традиционните валути. Външната намеса в търговията с виртуалната валута обаче е нещо, което нейните създатели се опитват да избегнат на всяка цена и е залегнало в основната й идея.

Регулация на компаниите, които осъществяват парични транзакции, има в 48 щата в САЩ. Единствените места без подобни правила са Южна Каролина и Монтана. Законовата рамка варира в различните щати, но в общия случай лицензирането на фирмите, които оперират с BitCoin означава, че те трябва да предоставят подробни финансови данни, бизнес план и информация за ръководството на компанията. Интересно е да се отбележи, че писма за прекратяване на дейността са получили компании, които оперират с виртуалната валута на територията на щатите Ню Йорк и Виржиния.

Ударът в Калифорния обаче е особено тежък за последователите на BitCoin, защото много от стартиращите компании, които оперират с нея, са базирани в този щат. Този факт ще оскъпи или затрудни значително дейността тези фирми, които искат да продължат да разчитат на виртуалната валута. Вариантите са два: въпросната фирма да покрие изискванията за лиценз или да премести дейността си в друг щат.

Виртуалната пералня

Мерките срещу виртуалната валута обаче не идват без предупреждение. Индикации, че американското правителство се притеснява от BitCoin, датират още от април 2012 г. Тогава излиза доклад на Федералното бюро за разследване, в който се обяснява как виртуалната валута се използва от престъпници за парични транзакции, които са анонимни или не се проследяват. През март тази година звеното за борба с прането на пари на щатското финансово министерство FinCEN пък обявява, че фирмите, които използват виртуални валути, трябва да се съобразят с вече съществуващата законодателна и регулаторна рамка, която важи за финансовите институции. Това включва събиране на данни за клиентите и докладване на властите при необичайни транзакции.

Позицията на FinCEN изправи BitCoin общността на нокти.  В средата на май нейни членове проведоха специална конференция, на която трябваше да се запознаят с регулаторната рамка и да се обсъдят варианти как да могат да я спазват. "Смятам, че цялата екосистема се развива много бързо и има стартиращи компании, които тепърва започват да разбират как да се оправят с регулациите", коментира пред Reuters Дейвид Джонстън, съосновател и изпълнителен директор на BitAngels – фирма за дялово финансиране с портфейл от 6.7 млн. долара, която спонсорира млади BitCoin предприемачи. Оказва се, че по-голямата част от хората, които използват виртуалната валута, изобщо не са запознати със законите, които съществуват, за да се избегнат финансови злоупотреби. А нормативна регулация в тази сфера изобщо не липсва.

Виртуалните валути попадат в полезрението и на специалните служби. В края на май, седмица след BitCoin Conference 2013, властите в Испания, Коста Рика и САЩ арестуват петима души от фирмата Liberty Reserve и запорират всички свързани с тях банкови сметки и интернет домейни. Сред задържаните е и основателят на компанията Артур Будовски. Дружеството оперира със своя виртуална валута LR, чиято стойност е обвързана с курсовете на реални парични единици. Това я отличава от BitCoin, която формира своята стойност в реални пари в зависимост от търсенето и предлагането. Властите в трите държави обвиняват Liberty Reserve, че е създала платформа, през която са изпрани над 6 млрд. долара.

Самата BitCoin също попада под огъня на полицията. Властите в САЩ например блокират два акаунта на американски трейдъри на виртуалната валута, като ги обвинява, че извършват дейност по обмен на валута без лиценз. Те са част от базираната в Япония най-голяма обменна мрежа Mt. Gox. Фирмата преобразува  BitCoin монети в реални щатски долари. След това действие японската компания започна да изисква потребителите да се идентифицират с истинските си лични данни, преди да продължат да изпълняват транзакции.

За да избегнат регулациите, други фирми, които се занимават с виртуални валути, просто решават да избягват американския пазар. Такива са руската WebMoney и базираната в Панама Perfect Money. Двете използват сходни на Liberty Reserve виртуални пари. Те забраняват на своите потребители да оперират с лица на територията на САЩ. Двете компании твърдят, че имат специални условия, които да ограничават прането на пари и финансовите измами.

Радикалните действия на калифорнийските власти сварват неподготвени и преобръщат представите на потребителите за BitCoin парите. На теория виртуалната валута е създадена да бъде свободна от регулации, без да е зависима от финансови институции. Когато обаче тя може да се търгува свободно срещу истински пари, това отваря възможността тя да бъде използвана за непозволени от закона действия. Затова сега BitCoin общността е изправена пред ситуацията, в която трябва да намери баланс между финансовите регулации на реалния свят и свободата на виртуалния. Бъдещите действия ще покажат дали виртуалната валута ще успее да запази голяма част от принципите си, или ще заприлича все повече на традиционните парични средства.

Почти всяка политическа идеология поне на теория иска да създаде перфектното общество. Този съвършен образ обикновено се обозначава с термина утопия, произлизащ от едноименния трактат на Томас Мор. Когато обаче някоя идеология и визията за постигането й се сблъскат с реалността, почти веднага изпъкват нейните недостатъци. Рано или късно това винаги се случва. Затова "утопия" се използва и като нарицателно за перфектния свят, който няма как да съществува.

Подобна е ситуацията и с виртуалната валута BitCoin. Идеята за създаването й е утопична - да се създаде разплащателно средство, което да бъде лишено от недостатъците на физическите пари. Един саморегулиращ се организъм, при който не е необходимо съществуването и намесата на регулиращи институции, като централни банки. BitCoin е полуанонимна, децентрализирана и подчинена на законите на математиката, а не толкова на икономиката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  по-скоро - Далаверата на БитКойн

 • 2
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Съгласен. Аз първоначално като научих за "Биткойн" преди около две години - бях много запален, следях какво се случва. Сега, убеден съм, това нещо ще изгърми рано или късно макар че изглежда "кул" и "хип". Не само заради контрола който регулаторите се опитват да наложат, но и поради възможността системата яко да се манипулира от опитни програмисти. Не че традиционната парична система не се манипулира, но все пак е далеч по-питомна.

 • 3
  zumz avatar :-|
  zumz

  За пояснение на чугунените глави дето са наблъскали минуси на горните два коментара: "Биткойн" е сравнително лесно да се удари тъй като при преминаване в реалния (за разлика от биткойновия свят) - даден еквивалент на "Биткойн" се обменя в реална валута по приемлив и за двете страни курс. Т. е. става дума за обикновена финансова операция която подлежи на всички законови регулации и изисквания. Когато навсякъде по света във всички възможни транзакции участниците в тях са готови да приемат "Биткойн" разплащане без обмяна в реална валута по същия начин както сега се приемат, примерно, долари, евра и франкове - тогава и "Биткойн" ще се превърне в равнопоставено разплащателно средство. Това изглежда ли ви да стане скоро?

 • 4
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  До коментар [#3] от "zumz":

  Не се пали толкова. Сложих ти минус заради твърдението, че е "лесно да се манипулира от опитни програмисти", а не заради мнението ти за стойността на самата валутата и това, че може да изгърми. Основният проблем на биткойна го изтъкваш във вторият си коментар и си напълно прав в това отношение. Всички традиционни валути са базирани на пазарната сила на държавата, в която се издава тази валута (долар, евро, йена и т.н.) и най-вече от реалният продукт, който тази държава създава (като БВП). В случая с биткойн реално не съществува продукт, който се произвежда и се разчита единствено на добрата воля на търговци, които решават да приемат плащания в биткойн.

 • 5
  dramaliev avatar :-P
  dramaliev

  До коментар [#2] от "zumz":

  "яко да се манипулира от опитни програмисти", който да "попрограмират" малко и айде...хахаха...глупости.

 • 6
  dramaliev avatar :-|
  dramaliev

  До коментар [#3] от "zumz":

  Не могат да се манипулират или спрат или следят (почти), точно това им е силата. И понеже не е ясно как ще реагират хората ако властите решат да им посегнат, се чудят какво точно да направят.

  И какво лошо има в един свободен пазар без измислени манипулации и регулации с неясни цели. Ако този контрол беше толкова ефикасен и справедлив защо финансовата картина в целия свят е толкова мрачна? А за използването на биткойн за незаконни дейности - те са се вършили пак толкова успешно и преди биткойн.

 • 7
  demolisher avatar :-|
  demolisher

  Банковото лоби в УСА е силно застрашено от биткойните, затова си е наело апарат от агенции и регулировчици, иначе...ще търпи милиарди загуби....

  Лонг лив биткойн !!!

 • 8
  convince avatar :-|
  convince

  Никакви алтернативни валути не са приемливи, нито допустими, освен базираните на икономическата адекватност на основателите им.

  Които се опита, по каквито и да било причини даги създава е обречен на внезапна, но непредизвестена смърт.

 • 9
  epoc avatar :-|
  epoc

  Що се отнася то обвиненията за пране на пари в един сайт бяха написали така:

  "американските долари са банкнотите, по които на-често се намират следи от кокаин, но това не е причина да има искания за забрана на американските долари като валута".

 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc

  [quote#6:"dramaliev"]И какво лошо има в един свободен пазар без измислени манипулации и регулации с неясни цели. [/quote]

  Голямата депресия през 1923-та мисля че показва много ясно какво се случва на един нерегулиран пазар. Скорошния бум от 14$ на 260$ и спад на 100$ показва какво се случва с биткоините на един точно така нерегулиран пазар.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK