Особености на руския GPS
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Особености на руския GPS

На 2 юли ракетата-носител "Протон-М" се разби секунди след старта с три спътника на борда.

Особености на руския GPS

Историята на навигационната система ГЛОНАСС е белязана с аварии, корупция и спорадични успехи

Юлиян Арнаудов
18310 прочитания

На 2 юли ракетата-носител "Протон-М" се разби секунди след старта с три спътника на борда.

© Reuters


"Сутрешно кафе – 70 рубли, кроасан с мармалад – 100 рубли. Да гледаш на живо как 200 млн. долара избухват във въздуха – безценно!"

Това пише руски потребител в Twitter малко след като миналата седмица ракетата-носител "Протон-М" се забива в земята няколко секунди след старта. Заедно с нея в огнената феерия изгарят и три сателита, които трябваше да бъдат изведени в орбита и да подсилят навигационната система ГЛОНАСС – амбициозната програма на Русия, чиято цел е да конкурира аналогичната и популярна в цял свят американска GPS (Global Positioning System). За капак на всичко цялата картина се предава на живо по руските телевизии. За щастие инцидентът не взима човешки жертви, но коства на Москва близо 135 млн. долара.

Русия обаче далеч не е единствената държава, която инвестира милиарди в подобни системи. Освен действащата от десетилетия американска GPS, ЕС разработва Galileo, китайците – Beidou (позната и като Compass), а индийците – локалната IRNSS. Причината за силния интерес е двойната употреба на подобни системи – те могат да бъдат използвани както за граждански, така и за военни цели. Технологията позволява не само да се определи точната позиция на даден обект (приятелски или чужд), но също така се използва от насочващите системи на някои ракети и бомби. Това подтиква държавите със силни и технологични армии да търсят самостоятелни решения за сателитна навигация. Макар масово да се използва американската GPS, Русия се стреми да не бъде зависима от САЩ, които в случай на война може да блокират услугата за граждански цели.

Руска рулетка

Историята на програмата за сателитна навигация на Русия е най-драматична в сравнение с останалите подобни проекти и е белязана с успехи, зрелищни провали, корупция и протекционизъм. Концепцията за ГЛОНАСС е формулирана за пръв път през 1976 г. по времето на Съветския съюз и първоначално е чисто военен проект. Първите три спътника са изведени в орбита през 1982 г., а до разпадането на Съветския съюз (1991 г.) техният брой достига 43. Падането на желязната завеса заварва Русия с едва 12 активни сателита, което прави системата частично функционираща (за да обхванат цялата територия на СССР, са необходими 18 спътника). Пълно покритие на земното кълбо е постигнато чак през декември 1995 г., когато в орбита се намират общо 24 сателита.

Първоначално САЩ и Русия вървят ръка за ръка в тази област, като американците пускат в експлоатация своята GPS мрежа година по-рано. Тази тенденция обаче продължава за кратко поради краткия живот на сателитите - Москва трябва да изстрелва поне по два на година, за да поддържа пълната изправност на системата. През 90-те години обаче страната изпада в тежка икономическа криза, бюджетът за системата е намален с 80% и от 1995 г. до 1999 г. не са изстрелвани нови навигационни спътници. Така в първите месеци на новия век ГЛОНАСС реално не функционира, като разполага с едва шест апарата в орбита.

Ситуацията се променя, когато на власт идва Владимир Путин, който поставя програмата като национален приоритет. Резултатът е, че Русия изхарчва за нея близо 140 млрд. рубли (4.7 млрд. долара) в периода 2001 - 2011 г., като това е една трета от бюджета на космическата агенция "Роскосмос". През 2003 г. изстрелването на нови сателити е подновено, като за пет години те успяват да покрият територията на страната. Плановете за глобалното възстановяване на ГЛОНАСС през 2010 г. обаче пропадат, след като ракета-носител "Протон-М" пада в океана при отделянето на първата степен и погребва със себе си три сателита.

Въпреки това през октомври 2011 г. е достигнат броят от 24 спътника, които са необходими, за да се покрие цялото земно кълбо. За да поддържат такава оперативна готовност обаче, руснаците периодично трябва да изпращат в орбита нови сателити, които да заменят тези с изтичащ експлоатационен срок. В зависимост от средствата и нуждите "Роскосмос" изстрелва единични сателити с ракети-носител "Съюз" или по три наведнъж с "Протон-М". С аварията от миналата седмица обаче в Русия броят на загубените спътници вече набъбна на шест. Затова оттук нататък руската космическа агенция ще пуска само по един на ракета-носител. Страната е твърдо решена да продължи развитието на ГЛОНАСС, като за целта е заделила близо 10 млрд. долара до края на 2020 г., и да изстреля нови седем апарата до края на 2014 г. Всъщност Москва няма избор, защото съвсем скоро шест от намиращите се в орбита сателити скоро ще излязат от строя поради изтичане на експлоатационната им годност.

Бездънната яма

Ресурсите, които Русия влага в поддържането на собствена навигационна система, са съпоставими със средствата, които САЩ инвестират в своята GPS мрежа. Вашингтон заделя средно по 1 млрд. долара годишно, но постига по-добра ефективност. За разлика от руснаците американците нямат инцидент при извеждането на свои навигационни сателити в орбита от 1997 г. насам и губят общо два апарата в цялата история на програмата си.

Обяснението за това всъщност е просто - не всички пари, отделени от правителството в Москва, отиват по предназначение. В края на миналата година ръководството на "Роскосмос" е обект на разследване за парични злоупотреби. Руската полиция твърди, че по различни начини са откраднати 6.5 млрд. рубли (200 млн. долара), вследствие на което главният директор на програмата Юрий Урличич се разделя с поста си. Директорът на президентската администрация Сергей Иванов обяви през ноември 2012 г., че за корупционните практики в ГЛОНАСС се знае от 2010 г., но всичко е пазено в тайна, за да не се попречи на разследването. Някои руски блогъри и експерти твърдят, че именно нелегалното изтичане на средства е причина за неуспешните стартове на ракетите "Протон-М". Усилията на властите в Москва през последните месеци все пак дават надежда, че ще успеят да сложат край на злоупотребите и евентуално на авариите.

Протекционизъм и ползи

Корупцията, финансовите и техническите проблеми не изчерпват списъка с предизвикателствата, които ГЛОНАСС трябва да реши. Независимо че системата успя да постигне пълно покритие, се оказа, че няма достатъчно съвместими устройства с нея. Поради тази причина от 2010 г. руското правителство предприема няколко стъпки, включително и крайни решения за популяризирането на стандарта в страната. Първата от тях е налагането на 25% мито на всички внесени продукти, които използват само GPS и не са съвместими с руската система. Освен това Русия планира да задължи всички автомобили в страната да имат инсталирана автоматизирана система eCall, съвместима с ГЛОНАСС, която автоматично се свързва с кризисен център при бедствие или аварии.

Проблемът с недостига на съвместими устройства обаче постепенно започва да се решава. Повечето нови смартфони или таблети разполагат с комбинирани чипове, които приемат сигнал както от руските навигационни сателити, така и от тези от GPS мрежата. Оказа се, че комбинирането на двете системи подобрява значително прецизното позициониране и намалява шанса за загуба на сигнал, особено в пресечени или градски терени. Така че усилията на Русия за създаването на собствена навигационна система се оказват по-скоро ползотворни за потребителите по света.

"Сутрешно кафе – 70 рубли, кроасан с мармалад – 100 рубли. Да гледаш на живо как 200 млн. долара избухват във въздуха – безценно!"

Това пише руски потребител в Twitter малко след като миналата седмица ракетата-носител "Протон-М" се забива в земята няколко секунди след старта. Заедно с нея в огнената феерия изгарят и три сателита, които трябваше да бъдат изведени в орбита и да подсилят навигационната система ГЛОНАСС – амбициозната програма на Русия, чиято цел е да конкурира аналогичната и популярна в цял свят американска GPS (Global Positioning System). За капак на всичко цялата картина се предава на живо по руските телевизии. За щастие инцидентът не взима човешки жертви, но коства на Москва близо 135 млн. долара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  reckless avatar :-P
  Consumer

  " ГЛОНАСС – амбициозната програма на Русия, чиято цел е да конкурира аналогичната и популярна в цял свят американска GPS"

  Няколко пъти го прочетох, това на земята ли се случва?

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  За сетен път - невероятни в теорията и трагични в практиката :-)

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Само ще напиша няколко факта.

  1. Последният проблем не е със спътниците, а с ракетата носител Протон-М.

  2. В момента ГЛОНАСС има 29 спътника в орбита като за стабилна работа са необходими 24 работещи плюс 6 резервни.

  3. Неуспешно изстреляните три спътника е трябвало да заменят част от деветте спътника на орбита изведени през 2007 - 2008г.

 • 5
  mamarinov avatar :-|
  Marinov Martin

  Благодаря на американците, че са създали GPS и са я направили достъпна за всички. Спестили са ми хиляди км, а на земята тонове въглеродни емисии.Рашъните да ме прощават, но след генетическото им осакатяване от Сталин има много още време да мине, докато почнат да правят нещо полезно.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Обяснението за това всъщност е просто - не всички пари, отделени от правителството в Москва, отиват по предназначение."

  Не знам защо се сетих за "Особености на руския национален риболов"...

 • 7
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  "Вашингтон заделя средно по 1 млрд. долара годишно, но постига по-добра ефективност."

  това му е хубавото на капитализма. стреми се към ефективност и не прощава пазарните грешки. докато при нас царства азиатския комунизъм. който възнаграждава най-гнусните и некадърни апаратчици, които са се заобиколили с комсомолци...

 • 8
  slon avatar :-P
  slon

  До коментар [#7] от "Rage Against":

  Не бе, те и в капитализма крадат, но така го правят, че после всички изкарват пари :)

 • 9
  juliano95 avatar :-?
  Julian Mall

  Европейската навигационна система Галилео нали се прави от доказани капиталисти и защо тогава още няма видими практически ползи от нея?

 • 10
  nogica avatar :-P
  nogica

  До коментар [#3] от "michigan":е добре обясни на нас по глупавите.Това ние можем ли да го ползвам на телефона си или и той трябва да е руски


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK