Atlas изправи рамене

Новият хуманоиден робот, разработен от Boston Dynamics, демонстрира впечатляващи способности за движение и съобразителност

Роботите са навсякъде около нас и ако вярваме на повечето научнофантастични филми и книги, те всеки момент ще се вдигнат на бунт срещу потисничеството на човешката раса, ще затъмнят слънцето и ще предизвикат невиждан апокалипсис. Въпреки че шансът за осъществяването на подобен сценарии в обозримо бъдеще е по-скоро никакъв, едва ли има човек, който да не си дава сметка колко силно всъщност са навлезли роботите в нашето ежедневие. Особено в някои строго специализирани области, като индустриалното производство например, където механизираните помощници играят ключова роля от десетилетия насам.

Роботите обаче навлизат във все повече сфери. Само преди около месец в Япония се случи първият концерт на музикална група, предпочитаща да пие машинно масло вместо текила или уиски. Бандата Z-Machines събра стотици посетители по време на първата си публична проява, като си партнира с две млади японски вокалистки. Клиповете с тяхното съвместно изпълнение се радват на голям интерес в сайтовете за споделяне на видеосъдържание.

Освен да опъват струните на китарите и да забавляват азиатските тинейджъри обаче, роботите могат да бъдат и далеч по-полезни. В представите на Американската агенция за перспективни изследвания DARPA те трябва да се използват най-вече по време на извънредни ситуации, при които намесата на хора крие прекомерни риск за тяхното здраве. Това е и основният мотив за провеждането на DARPA Robotics Challenge (DRC) - състезание, имащо за цел да стимулира развитието на роботите и техните способности. То стартира на 24 октомври 2012, ще продължи 2 години, а преди броени дни завърши първият му етап.

Интересното предстои

Първите осем месеца от състезанието се характеризират като най-скучната му част, или т.нар. виртуално състезание по роботика. През това време подбраните отбори разработват софтуер, използвайки специално създадена за целта платформа, в която да се симулират реални ситуации. "Виртуалното състезание даде възможност отборите да докажат своите способности за създаване на софтуер, който контролира робот в различни хипотетични сценарии", коментира програмният ръководител на DRC Гил Прат. "Задачите, които седемте отбора получиха в първата част, бяха доста точни симулации на реални предизвикателства. Отборите обаче не изпитаха същото преживяване като да управляват истински, физически робот. Сега с началото на следващия кръг от надпреварата седемте екипа ще има възможност да изпробват дали разработените от тях алгоритми могат да сработят с истинска машина и в реална околна среда", добавя Прат в свое официално изявление.

На всеки от преминалите в следващия кръг седем отбора от тази група (има и друга група, която няма да получи достъп до Atlas) вече е зачислен по един истински робот Atlas, който беше официално показан публично през миналата седмица. Сега целта ще бъде да използват предоставеният им хардуер и да го подобрят така, че да е в състояние да изпълнява всички заложени от DARPA задачи. Сред тях са управление на превозно средство, изкачване и слизане по стълби, разбиване на стена и други. До окончателното завършване на състезанието и обявяването на печелившия отбор, който ще спечели 2 млн. долара, обаче има повече от 14 месеца. Въпреки това роботът Atlas дори и в момента е достатъчно впечатляващ със своите умения за придвижване и адаптация.

Създаден, за да служи

Ако сте гледали "Терминатор", вече имате бегла представа за това как изглежда Atlas. Той е малко над 180 см висок и тежи скромните за робот 149 кг. Разработен е от Boston Dynamics по поръчка на DARPA и разполага с всичко необходимо за един хуманоиден робот – крака, торс, глава, "въоръжена" с лазерни далекомери и сензори, и подвижни ръце. Всичко това е задвижвано от 28 хидравлични стави. Близо 150-килограмовото тегло на андроида, създаден, за да послужи като основа за разработването на по-евтини и полезни машини, които да се използват за спасителни операции от различен характер, само отчасти се дължи на металната му конструкция. Немалка част от тежестта идва от специалния компютър, хидравличната помпа и охладителната система.

Изненадващо стабилен

На повечето хора може да изглежда съвсем естествено да ходят, тичат, скачат и изкачват стълби. Но дори такива елементарни движения доскоро се явяваха  предизвикателство за хуманоидните роботи. По време на презентацията на Atlas в офиса на Boston Dynamics обаче бяха демонстрирани неговите впечатляващи възможности да пази равновесие и да се съобразява с околната среда, когато се придвижва. Така например, когато роботът върви в права линия и под единия му крак бъде поставена дървена летва, той автоматично прави крачка встрани, за да поеме по маршрут, където няма препятствия. Впечатляващ тест за възможността му да пази равновесие е и страничният сблъсък с тежка торба с пясък, която само леко разклаща 150-килограмовата машина, но не успява да я събори.

Изключително полезен

Учените от DARPA се надяват, че Atlas ще послужи като добра основа, върху която участниците в състезанието ще могат да надграждат, създавайки софтуерни и хардуерни подобрения за него. Целта е най-добрият робот в края на двегодишния период да се използва по време на операции, които застрашават живота и здравето на спасителните екипи - например обезвреждане на бомби, природни бедствия, срутени мини и дори ядрени инциденти.

"Чрез нашето състезание ние повишихме драматично очакванията относно способностите на роботите и едновременно с това събрахме на едно място група от много различни отбори, които да се включат", казва Гил Прат в свое изявление. Голяма част от софтуера, написан по време на двегодишното изпитание, също така ще бъде с отворен код, позволявайки и на други желаещи да се възползват от него. А това са неща, които със сигурност ще се отразят ползотворно на роботиката като цяло.

Още от Капитал