Лазерна революция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лазерна революция

Оптичните дискове отстъпват позициите си в сегмента на масовия потребител.

Лазерна революция

Sony и Panasonic разработват заедно 300GB оптични дискове

Мартин Дешев
5278 прочитания

Оптичните дискове отстъпват позициите си в сегмента на масовия потребител.

© Reuters


Популярността на оптичните дискове като DVD и Blu-ray намалява бавно, но необратимо. Повечето потребители все по-рядко разчитат на услугите на дисковете и вместо това използват USB флаш памет, онлайн трансфери на данни или облачни услуги. Според Sony и Panasonic обаче в бъдещето все още има място за оптични дискове.

Двете компании обявиха, че са подписали споразумение, по силата на което заедно ще разработват следващото поколение на тази технология. Основното й предназначение ще е за професионална употреба и за дългосрочно съхранение на данни. Разбира се, технологията ще е достъпна и за обикновени потребители, макар че в началото ще е доста скъпа за голяма част от тях. Въпреки това е сигурно, че оптичните дискове се подготвят за своя нов бъдещ формат.

Уверени в успеха

Миналата година изпълнителният директор на стрийминг компанията Roku Антъни Ууд обяви, че според него Blu-ray технологията, която в момента е върхът в този сегмент, ще бъде старомодна и дори излязла от употреба най-късно до 2016 г. Той смята, че хората няма да използват Blu-ray плеъри и прогнозира, че ще се насочат към други варианти като интернет свързани телевизори например.

Sony и Panasonic са два от моторите, които водеха разработката на Blu-ray. Те успяха да го развият и наложат вместо конкурентния HD-DVD на Toshiba, който се ползваше с минимална подкрепа и в крайна сметка напълно отстъпи позициите си на пазара. Сега двете компании искат да поведат и разработката на наследника на "синия" стандарт. Според тях най-късно до края на 2015 г. те ще са готови с диск с "капацитет минимум 300GB".

"Оптичните дискове имат отлични свойства, които ги защитават срещу околната среда като прах и вода и могат да устояват на промени в температурата и влагата, когато са се съхраняват добре", коментират от Sony в официалното си изявление. От компанията изтъкват и предимствата на дисковете при възможностите за прочитане на данните им и от по-стари устройства. Не е особено ясно обаче дали Sony има предвид конкретната бъдеща разработка, или говори общо за технологията. Във всеки случай е редно да уточним, че това е невинаги вярно, защото Blu-ray дисковете например не могат да се четат от DVD и CD плеъри, точно както и DVD дисковете не могат да се ползват от класически CD плеъри.

Все пак основният фокус на новата технология ще бъдат сторидж устройствата (масиви за съхранение на голям обем информация). Според Sony и Panasonic съхранението на данни на оптични дискове има множество предимства, включително това, че може да се използват от телевизионни канали, мрежови услуги и др. Двете компании смятат, че подобни сторидж масиви могат да се използват и за центрове за данни, архиви на облачни услуги или при създаването на резервни копия на данни.

Поглед към миналото

Увереността им в успеха на новата разработка идва най-вече от досегашната история на оптичните дискове. Първите се повяват още през 1958 г. и са дело предимно на независими инженери. Следват няколко години на различни разработки и патенти, включително и от по-големи компании като Pioneer. Първият оптичен диск за комерсиална употреба се казва Laserdisc и се появява чак през 1978 г., като съвместна разработка на MCA и Philips. Партньорството между двете компании обаче се разпада и година по-късно Philips и Sony заедно създават аудиокомпакт диска. Той навлиза в масова употреба едва през 1982 г. Преди това Sony работи самостоятелно по тази технология, но все пак двете компании решават, че ще е по-добре да обединят усилията си за по-бързи резултати.

През 90-те години на ХХ век Philips, Toshiba, Sony и Panasonic заедно с други компании участват в разработката и на т.нар. второ поколение оптични дискове - DVD. Основният им фокус е към съхранението на видео, но постепенно функциите им се разширяват и практически се превръщат в универсални носители на информация. Първите прототипи на третото поколение на технологията - Blu-ray дисковете, се показват публично още през 2000 г., но първите плеъри и дискове излизат в продажба през 2006 г., като Sony отново е сред водещите вълната компании. През 2010 г. тя сключва и поредното си партньорство с Panasonic, като основната цел е да се увеличи капацитетът на Blu-ray дисковете от 25GB до 33.4GB. Blu-ray дисковете също имат основен фокус за съхранението на видео, но постепенно функционалността им се разширява. 

Освен тези основни формати съществуват и още множество допълнителни, които се възползват от наличните технологии или пък ги конкурират. Сред тях са многослойните оптични дискове, дискове с по-висока плътност, HD-DVD на Toshiba и др. Съществуват и някои доста по-екстремни разработки, например Holographic Versatile Disc (HVD), който е със стандартни размери, но с теоретичен капацитет от 5TB. Технологията бе разработена между 2004 г. и 2008 г. от консорциум от компании, сред които попадат LiteOn, Hitachi, Mitsubishi, Nintendo и др. Технологията обаче се оказа твърде скъпа и поне до този момент нито един подобен продукт не се е появил на пазара, въпреки че няколко пъти имаше обявени дати за това.

В близко бъдеще

Оптичните дискове може да бъдат полезни за професионална употреба и действително да намерят приложение в сторидж устройства. Това е валидно, особено ако се гарантира техният дългосрочен живот, защото всеки от нас има поне един-два диска, които, макар и записани сравнително скоро, постоянно дават грешки или изобщо не могат да се прочетат от което и да било устройство. Обаче именно тези рискове заедно със сравнително големите им и неудобни размери в сравнение с една USB флаш памет например най-вероятно ще се окажат в основата на края на тази технология поне в сегмента на масовия потребител.

Днес тя е "прикована" предимно в домашните компютри и плеъри, като все повече лаптопи също се сбогуват с оптичните си устройства за сметка на повече дисков капацитет, втора видеокарта или просто за да се възползват от пространството за по-тънък и компактен дизайн. Практически никой не разчита на оптичните дискове, за да пренася информация между устройствата си. Тази роля съвсем успешно се пое от компактните и практични USB памети, които в дългосрочен план излизат и значително по-евтини. Може би и затова Sony и Panasonic обявяват новата си разработка предимно за професионална употреба. Вероятно постепенно тя ще намери път и в масовия сегмент, но едва ли нейните създатели очакват сериозни постижения в него.

Популярността на оптичните дискове като DVD и Blu-ray намалява бавно, но необратимо. Повечето потребители все по-рядко разчитат на услугите на дисковете и вместо това използват USB флаш памет, онлайн трансфери на данни или облачни услуги. Според Sony и Panasonic обаче в бъдещето все още има място за оптични дискове.

Двете компании обявиха, че са подписали споразумение, по силата на което заедно ще разработват следващото поколение на тази технология. Основното й предназначение ще е за професионална употреба и за дългосрочно съхранение на данни. Разбира се, технологията ще е достъпна и за обикновени потребители, макар че в началото ще е доста скъпа за голяма част от тях. Въпреки това е сигурно, че оптичните дискове се подготвят за своя нов бъдещ формат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  pkolev avatar :-|
  Dalt

  Трудно ще наложат 300 гиги дискове в бизнеса предвид на това, че там от години се ползват ленти за тази работа. Текущото поколение ленти събира 3 терабайта и може да ги съхранява до 30 години, така че имат да поработят върху дисковете още... :)

  Все пак за домашна употреба (например бекъпи) тези дискове може би ще влязат в употреба. Може би не си спомням от кога не съм писал дискове. Нещо повече, текущата ми конфигурация не включва ДВД/БР устройство, а бекъпите си ги правя на външен диск. Предполагам, че при много хора е така...

 • 2
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Голяма част от бекъпите ми на дискове от преди 10-15 години, са заминали безвъзвратно. И то при условие, че дисковете са записани и оставени в кутиите. Някои от по-евтините носители направо са с отлепен слой по непонятни причини.

 • 3
  ugi avatar :-|
  ugi

  Дисковете си заминават безвъзвратно и в това май никой не се съмнява. Просто нуждата от едно допълнително устройство в компютъра и нуждата от допълнителен софтуер за запис ги правят много тежки за употреба от обикновен потребител спрямо флаш паметите, а вече и облачните услуги, много от които вече предоставят доста добри пространства безплатно. А да не говорим, че вече и дисковете на компютрите стават доста големи и на практика ДВД и подобни губят смисъл.

 • 4
  townboy avatar :-|
  townboy

  Дори и терабайти да качат на оптичните дискове те нямат шанс. Много са чувствителни на топлина и светлина и имат кратък живот на практика. Дори дискове които съм съхранявал на тъмно и хладно място след 5-6 години не искат да работят. И аз имах случай с отлепен слой и загубих ценни данни, от тогава всичко ми е по хард дискове а по незначителните неща на "флашки".

 • 5
  eurocali avatar :-|
  S.P.Q.R.

  [quote#1:"Dalt"]Нещо повече, текущата ми конфигурация не включва ДВД/БР устройство, а бекъпите си ги правя на външен диск. Предполагам, че при много хора е така...[/quote]
  Аpple спряха първи да конфигурират компютрите си с устройства за оптични дискове. Както спряха навремето да слагат флопидиск устройства.
  Аз лично не съм държал в ръцете си оптичен диск от години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK