Шпионската мрежа на Посейдон
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шпионската мрежа на Посейдон

Шпионската мрежа на Посейдон

Подводните оптични кабели се оказват лесна мишена за следене на интернет трафика

Юлиян Арнаудов
16090 прочитания

От гледна точка на обикновения потребител пътят на един бит информация от единия край на света до другия се измерва в части от секундата. За самия бит това е едно дълго пътешествие по мрежата от оптични влакна, които се разпростират по цялата планета. Плетеницата от кабели опасва Земята като истинска кръвоносна система, а едни от най-важните артерии са подводните магистрални връзки. Оптичните влакна, които прекосяват необятното синьо царство на древногръцкия бог Посейдон, имат общ капацитет от 7.1 Tbps и свързват всички континенти без Антарктика. По-интересното е, че близо 99% от междуконтиненталния трафик минава през... 265 кабела. Тяхното съществуване щеше да остане енигма за потребителите, ако не бяха разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. Според него американските и британските служби за сигурност ги използват, за да следят по-лесно трафика в глобалната мрежа.

По течението на NSA

Документите, които Сноудън представи на световната преса, изкараха на бял свят програмата PRISM, която щатската Агенция за национална сигурност (NSA) използва за прихващане и съхраняване на информацията от сървърите на големите IT компании, като Facebook, Google и др. Разкритията предизвикаха силен отзвук по света, но вниманието беше приковано основно към PRISM.

В документите, предоставени от Сноудън на американския вестник Washington Post и британското издание Guardian, обаче е спомената и втора програма – Upstream (по течението – бел. ред.). В нейното описание е включено "достъп до комуникацията в оптичните кабели и инфраструктура, докато информацията преминава през нея". С други думи, идеята на агенцията е да следи целия интернет трафик, който преминава през магистралните кабели. Предоставените материали от бившия служител на ЦРУ не уточняват точно кои части на оптичната инфраструктура са обект на подобно "подслушване", нито пък е спомената технологията, а е показана единствено карта на подводните връзки на САЩ.

Скандалът обаче се разраства, след като британският вестник Independent публикува нова порция информация, представена от Сноудън. В нея се посочва, че британската Централа за правителствени комуникации (GCHQ) шпионира интернет трафика от подводните кабели, като препраща данните първо към централата й в Челтнъм, Англия, а след това и към NSA. По този начин Великобритания и САЩ следят целия трафик, който идва и отива към Близкия изток. Програмата на GCHQ е активна от почти две години и е част от мащабна система на Лондон с кодовото име Tempora.

Море от информация

Защо се следи трафикът, който минава точно по подводните кабели? Първо, защото те са основната част от опорната мрежа на интернет доставчиците от първо ниво (т.нар. Tier 1). Предоставянето на достъп до глобалната мрежа е разпределено на три нива. Компаниите от първо ниво са тези, които реално осигуряват интернет връзка между държавите. Второ и трето ниво (Tier 2 и Tier 3) са съответно местните оператори на едро, които от своя страна преразпределят трафика от и към големите корпорации, държавните институции и на крайните доставчици. За да можеш да следиш най-ефективно онлайн информацията, която се обменя на международно ниво, най-лесният и ефективен начин е, като си осигуриш достъп до сигнала, който минава по опорната мрежа на Tier 1 доставчиците.

Подводните кабели са пъпната връв на междуконтиненталните комуникации и целият международен трафик от и към САЩ и Великобритания минава по тях. Освен това повечето големи интернет компании, които обслужват с милиони международни потребители са американски и независимо, че в повечето случаи разполагат с регионални центрове за данни, голяма част от информацията им се пренася към техните централи в Съединените щати. Великобритания пък е ключов център, който осигурява цялата връзка между Европа и Северна Америка. Поради това, че това са двата региона с най-силно потребление и проникване на интернет сред населението, тези кабели съставляват една значителна част от подводната мрежа (виж инфографиката). От Великобритания също така тръгва магистрален сноп от оптични влакна, разположени по дъното на Атлантическия океан, Средиземно, Арабско и Южнокитайско море, който осигурява връзката с глобалната мрежа на държавите от Персийския залив и голяма част от Азия.

Затова не е изненада, че според изнесените от Сноудън данни британските служби събират по 21 петабайта данни на ден. След това въпросната информация трябва да се анализира около месец. Друг пример, който илюстрира важността на подводната мрежа, е инцидентът от 2008 г. когато котва на кораб разкъсва два кабела близо до бреговете на Александрия в Египет. Резултатът е, че капацитетът на интернет връзката към Азия и Близкия изток спада с около 75%.

Полагането на подводните кабели е скъп и трудоемък процес, затова компаниите, които се занимават и оперират с мрежата, се стремят да сложат оптични влакна с колкото се може по-голям капацитет, за да намалят техния брой. Резултатът е, че подводната оптична мрежа се състои от около 265 кабела, чието местонахождение и маршрут са много добре известни. Това улеснява прехващането на голямо количество информация само като се осигури достъп до тази мрежа.

По жицата

Колко лесно обаче се прехваща информацията от подводните кабели? Краткият отговор е: едновременно лесно и трудно. Самите оптични влакна са труднодостъпни и добре защитени. За да издържат на суровите условия на морските дълбини, подводните кабели са с диаметър средно по 10 см, като снопът оптика е дебел не повече от 1 см. Всичко останало са защитни пластове от стоманени и алуминиеви кабели, поликарбонатна и медна покривка и накрая дебела полиетиенова обвивка. За да улеснят полагането и поддържането им, операторите се стремят да ги разполагат близо до брега. Това увеличава опасността цялостта им да бъде нарушена при съприкосновение с котвите на търговските кораби, рибарските мрежи и дори с по-големи морски животни. Поради тези причини от няколко десетилетия те са закопани плитко и са разположени близо до брега.

Въпреки това физическият достъп до тях е доста труден. Защитните обвивки на кабелите правят мисията да се достигне до оптичната влакно, без да се наруши неговата цялост невъзможен. "Подслушването на самите кабели е невъзможно, прекъсне ли се оптичното влакно,  се спира потокът от информация", коментира Невен Дилков, управител на "Нетера", която е интернет доставчик от второ ниво в България. "Отнема месеци да се ремонтира прекъснат подводен кабел", уточнява и Димитър Ангелов, управител на "Глобал комюникейшън нет" (GCN).

Затова има два технически начина да се достигне до информацията, която тече по подводната оптична мрежа. Първият е през т.нар. възстановителни точки – това са специални устройства, които се връзват към кабелите на определени разстояния. Тяхната цел е да усилват светлинния сигнал, за да може да запазят неговите параметри при големите дистанции, които оптиката трябва да покрие. В зависимост от технологията възстановителните точки може да са на разстояние от 70 до 1000 км една от друга. Устройствата са местата, които дават директен достъп до оптичните кабели, без да създават опасност от нарушаване целостта на оптичните влакна. Проблемите идват от това, че повечето от тези точки се намират под водата и са частично вкопани. Спекулира се, че щатската подводница Jimmy Carter от клас SeaWolf е модифицирана с оборудване, което да достига до тези възстановителни точки. Това няма да е прецедент, защото по време на студената война САЩ са използвали подводници, за да прехващат подводни телефонни кабели на въоръжените сили на СССР, разположени в Охотско море.

По-лесният начин е, като се достигне до тях, когато кабелите излизат на сушата или пък директно в дейта центровете, към които се пренасочват. Това обаче може да се случи само ако те са на територията на страната, която подслушва или пък е в тясно сътрудничество с правителството на държавата, през която минават кабелите. Какъвто явно е случаят с Великобритания. "Единственият възможен начин за следене на трафика е, като службите имат достъп до наземната инфраструктура", коментира Димитър Ангелов.

Разкритията на Сноудън имат шанс да ускорят процеса, при който страните от Персийския залив се опитват да прекъснат зависимостта си от подводните кабели, които им осигуряват почти целия достъп до интернет. Затова те се обръщат към засилени подводни връзки помежду си, както и чрез наземен кабел, който да идва от Русия. Опасения от следене на нейните граждани от страна на САЩ има и Бразилия. Президентът Дилма Русеф обяви няколко мерки, с които да осигури по-голяма независимост на комуникациите й от Съединените щати. Първата е да накара американските интернет гиганти да съхраняват информацията, която се подава от Бразилия, да се съхраняват в местни центрове. Вторият е изграждането на оптични връзка директно с Европа, които да не преминават през САЩ или Великобритания. Основният проблем е именно с информацията, която преминава през оптичните подводни кабели и дали тя може да се следи.  

Доставчиците от първо ниво, които отговарят за тях, са в повечето случаи международни концерни, които са създадени именно с цел да бъдат неутрални. Когато постъпва информация от Катар примерно през Великобритания, се повдига въпросът дали британското правителство може да я прехваща, независимо дали тя ще остане на острова, или преминава транзитно. По този начин няколко държави, през които минава основният трафик, могат да следят какво правят в глобалната мрежа гражданите на повечето държави по света.

От гледна точка на обикновения потребител пътят на един бит информация от единия край на света до другия се измерва в части от секундата. За самия бит това е едно дълго пътешествие по мрежата от оптични влакна, които се разпростират по цялата планета. Плетеницата от кабели опасва Земята като истинска кръвоносна система, а едни от най-важните артерии са подводните магистрални връзки. Оптичните влакна, които прекосяват необятното синьо царство на древногръцкия бог Посейдон, имат общ капацитет от 7.1 Tbps и свързват всички континенти без Антарктика. По-интересното е, че близо 99% от междуконтиненталния трафик минава през... 265 кабела. Тяхното съществуване щеше да остане енигма за потребителите, ако не бяха разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. Според него американските и британските служби за сигурност ги използват, за да следят по-лесно трафика в глобалната мрежа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  svetko avatar :-P
  Svetko

  и от всичко това страда моя пинг на Starcraft и Counter Strike. :)

 • 2
  zo avatar :-|
  zo

  Tbps = терабит в секунда

  в графиката е дадено като „терабайт“, има-нема седем бита разлика.

 • 3
  lili_markova avatar :-|
  lili_markova

  Надземните кабели и безкабелните връзки са по-надеждни, но къде ще ни стигнат американците!?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  Търси се децентрализирана алтернатива на Skype която да не може да се прихваща от никого (освен на клиентския компютър ако е хакнат).

  Предложения?

 • 5
  .com avatar :-|
  Flat Mars Society

  #2 малко в страни от темата, но се сетих за един виц.
  8 битови алкохолика били равни на един байтов алкохолик :)


  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Монархиите от Залива с кабел през Русия................? Какво ли още няма да доживеем.

 • 7
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Да не би да са свършили новините, та предъвквате стари теми?
  Още през юли "Капитал" писа за разкритията на Сноудън относно кабелите, а през август "Дневник" продължи темата за Темпора и тайния британски център в Близкия изток. Даже според информация на "Зюддойче цайтунг" публикувана от други български медии е бил подслушван и вътрешноевропейски кабел.
  Безсмислен е този преразказ без капчица новина в него.

  И е време тия инфографики да ги пускате малко по-големи. То 2/3 от нея не се чете с тия дребни буквички.

 • 8
  izabell avatar :-|
  izabell

  Това са мероприятия с периодични функции на възход и затишие.Шпионажа никога няма да "пресъхне".

 • 9
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  Сноудън ако каже, че американците подслушват извънземните, дали пак ще му повярват.

  Всеки се излепкал в 200 сайта - снимки по бански, снимки без бански - после американците виновни...

 • 10
  aeropostale avatar :-|
  aeropostale

  Занимавам се със системи за пренос на данни, чрез оптични влакна и бих казал, че твърденията в тази статия са доста несериозни. Много по-ефективни методи има на АйПи ниво, където можеш послушваш един или група от клиенти, знаейки адреса му, без да трябва да филтрираш целия интернет. Как се прави туй нещо Интернет:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=a5837LcDHfE
  Карта на всички влакна под водата:
  http://www.submarinecablemap.com/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK