Двигателят на "Академията на Телерик" напуска "Телерик"

Мениджърът "Технологично обучение" Светлин Наков се разделя с компанията заради "принципни различия с ръководството"

Светлин Наков
Светлин Наков    ©  Цветелина Белутова
Светлин Наков
Светлин Наков    ©  Цветелина Белутова

Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" и водеща фигура в създаването и развитието на софтуерната "Академия на "Телерик" е напуснал компанията. Това съобщи самият Наков в своя Facebook профил.

"Колеги, напуснах "Телерик", софтуерната Академия и това, което съм градил през последните 5 години по моя инициатива, заради проекта "Софтуерен университет", за който имахме принципни различия с ръководството на "Телерик", гласи статусът на Наков.

"За сега не мога да разкривам детайли, защото всичко може да се промени", коментира Наков за "Капитал", разяснявайки, че тепърва има да се уточняват много детайли около проекта му за Софтуерен университет.

От своя страна, по-рано днес "Телерик" разпространи съобщение, според което "Телерик" АД се разделя със Светлин Наков, който беше мениджър "Технологично обучение" в компанията. За ръководството на "Академията на Телерик" ще продължи да отговаря Бойко Яръмов, съосновател на "Телерик" и главен директор "Процеси" в компанията" .

Заедно с това от българският доставчик на софтуерни инструменти и решения обявиха, че имат нова визия за инициативата "Академията на Телерик". "Новата стратегия включва разширяване на фокуса на "Академията на Телерик" от стриктно образователна програма в България към инициатива за развитие на ИТ общността както в страната, така и в Европа", се казва в съобщението.

"Академията на Телерик" е изключително успешен образователен проект на софтуерната компания. Тя съществува от няколко години, като непрекъснато разраства капацитета си за обучение на все по-голям брой деца и студенти. Преобладаваща част от завършилите курсовете след това се реализират успешно на пазара на труда.

Все още не е ясно къде точно са се разминали вижданията на ръководството на "Телерик" и Светлин Наков. Една от възможните точки на конфликт е фокусът – дали да бъде насочен към България или глобално. "Капитал" изпрати разясняващи въпроси до "Телерик", чиито отговор все още не са получени.

"Софтуерният университет за мен е национална кауза, която не мога да изоставя", казва Наков в свой Facebook коментар. "Не мога да оставя без образование десетки хиляди млади хора. Ще направя Софтуерния университет", добавя той. 

В друг свой коментар Наков казва, че Софтуерният университет и Академията могат да съществуват заедно. Според него нуждата за по-добро образование в сферата на ИТ е толкова голяма, а както и необходимостта на ИТ сектора за нови кадри, че има място за "20 Академии".

06.11.2013 г., 12.35 часа: добавяме отговори на "Телерик" на въпросите, зададени от "Капитал":

Какви са причините за по-скоро неочакваната раздяла на "Телерик" със Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" в компанията, съосновател на "Академията на Телерик" и ключова фигура в развитието й?

- Вниманието и усилията ни са изцяло насочени към бъдещето на "Академията на Телерик", което включва развитие на програмата й с актуални нови курсове, както и разширяване на фокуса й и извън България. Изградили сме екип от изключителни експерти, посветени на "Академията на Телерик" и на мисията ни да развиваме образователната инициатива.

Оценяваме труда на Светлин Наков до този момент и му пожелаваме успех в бъдещите му проекти.

- До сега проектът за Софтуерен университет по един или друг начин се свързваше с "Телерик" и усилията на компанията в сферата на технологичното обучение. Това ще се промени ли след напускането на Светлин Наков? Вие ще съдействате ли за реализирането на Софтуерен институт или ще се фокусирате върху разширяване на дейността извън България на Академията?

- С 35 курса, над 19 хил. регистрирани потребители в онлайн системата й и с над 1.1 милиона гледания на видео лекциите й, "Академията на Телерик" в България днес е водеща образователна инициатива, която ще продължим да разрастваме. В момента присъствено в "Академията на Телерик" се обучават близо 750 курсисти, така че нашите усилия за предоставяне на безплатно обучение за най-актуалните технологии за разработка на уеб, десктоп и мобилни приложения остават непроменени. Паралелно, като компания, чиито успехи отдавна излизат извън пределите на страната ни, "Телерик" АД ще разшири фокуса на "Академията на Телерик", като предостави за свободно ползване в цяла Европа видео лекции си на английски език.

 До голяма степен в лицето на широката публика "Академията на Телерик" се свързва персонално със Светлин Наков. Притеснява ли ви фактът, че заедно с него може да напуснат и други преподаватели от Академията и това да се отрази негативно на развитието й?

- Днешният мащаб и успех на "Академията на Телерик" се дължат не на индивидуалните усилия само на една личност, а на огромния труд на повече от 14 души, които работят по този образователен проект на "Телерик" АД. Настоящият лекторски състав в "Академията на Телерик" остава непроменен и е напълно посветен на каузата на компанията, както и ще продължи с пълна сила да предоставя присъствено и онлайн обучение на всички курсисти в "Академията на Телерик".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


124 коментара
 • 1
  istani123 avatar :-|
  Станислав
  • -48
  • +292

  Давай Наков! Дано да намериш финансиране и да реализираш идеята. България има нужда от Софтуерен Университет, в който да се учат съвременни и практични неща.

  Аз съм завършил Информатика и не съм доволен от качеството на обучението. За 4 години не успяха да ме направят програмист, защото целта на БГ Университетите е да те научат от всичко по малко, тоест нищо. В съвременната реалност е по-добре да учиш един предмет за една година и да станеш готов специалист. След 5 години ако искаш промяна в кариерата - записваш и изучаваш нещо ново.

 • 2
  fathersiso avatar :-|
  Отец Сисой

  Ех ... само ако имахме сега един истински фонд за рисков капитал да повярва на думите на Наков, че "нуждата за по-добро образование в сферата на ИТ е толкова голяма", че има място за "20 Академии" ...

 • 3
  zangief avatar :-|
  zangief
  • -127
  • +27

  човека де викаше "цялата паплач де кандидатстваше в телерик" ...
  да питам ли каква диплома ще издава този "университет" или е просто сертификат?

 • 4
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина
  • -171
  • +47

  Интересно Наков къде е учил - в гората ли, или в СУ? :)

 • 5
  ariman_info avatar :-?
  Ariman
  • -13
  • +126

  Явно тежък сблъсък е било, браво, че е устоял, дано да осъществи идеята си, допада ми и просветителското му свето и себеусещане, приятно е да видиш човек с мисия, успех.

 • 6
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина
  • -103
  • +146

  Преди да пляскате минуси погледнете програмата ( http://softuni.bg/programs/practical-software-development/ ) - колко "трайни" са според вас знания за мобилна платформа? Че те всяка година се сменят до неузнаваемост API-тата, че и езиците, на които се пише! Или да се учи HTML 5 - това ще е модерно още няколко години и ще дойде следващото.

  Предмет "Подготовка за интервю за работа"? Ние ще добиваме знания там, или ще се чудим как да "подлъжем" някой работодател да ни вземе?

  Имам опит в обучението на младежи, идващи от университетите, на практиките в бранша. Добрите за нула време научават всичко - системи за контрол на версиите, управление на задачи, общуване с колеги, общуване с клиенти, търсене на документация, писане на автоматизирани тестове, писане на техническа документация, участие в код ревюта. Важното е да знаят как да учат! А това един добър възпитаник на университет го знае.

  И преди съм го твърдяла, и сега ще го повторя - това е "трейнинг", не образование!

 • 7
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#6] от "Izida":

  Браво, много добре им го каза.
  Постоянно излизат някакви сектаджии, завършили подобни "академии" и "университети" с по една тапия за "плетач на една кука" и се сърдят, че никой не ги взема на работа с/у 10 000 лева заплата. Иначе на интервютата са много добри, което безспорно е важно, но не са подплатени със знания.
  И това не се отнася само за тази "академия".

 • 8
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  Не ме разбирайте грешно - инициативата е похвална. Просто смятам, че трябва да се рекламира като допълнение към университетите, не като заместител.

 • 9
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider
  • -21
  • +140

  До коментар [#8] от "Izida":

  Питай който и да е (работещ професията) програмист колко е научил в университета и колко в бачкането.

  Подкрепям идеята на Наков за софтуерен университет, първо защото разработката на софтуер не е прерогатив на висшешките учебни заведения, второ висшешките учебни заведения не предлагат на младите хора достатъчно фундаментални знания в областта на работа с екип, интерпретация на инфомрация и най-вече професионална ориентация.

  Ай със здраве!

 • 10
  nikolov_k avatar :-|
  Краси
  • -14
  • +117

  До коментар [#6] от "Izida":
  Било трейнинг, а всички завършили академията работят....
  При завършилите университети в България за съжаление не е така.
  Наков ще успее, жалко за Телерик.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал