Великолепната осморка срещу властта

Осем от най-големите технологични компании в света обединяват усилия, за да предизвикат промени в системата за следене и подслушване на американското правителство

Осем компании, които едва ли сте си представяли, че някога могат да застанат зад една кауза – Google, Apple, Facebook, Twitter, AOL, Microsoft, LinkedIn и Yahoo, се обединяват в Reform Government Surveillance Group. Това стана ясно по-рано днес, когато се появи и специално разработения от тях уебсайт reformgovernmentsurveillance.com, на който вече са публикувани целите на новия технологичен съюз. Те са изпратени до президента на САЩ Барак Обама, както и до Конгреса, алармирайки, че съществуващите в момента практики за "наблюдение" "подкопават свободата" на хората.

"Ние разбираме, че правителството има задължение да защитава своите граждани. Но разкритията от това лято показаха наложителната необходимост от реформиране на начина, по който правителството следи своите граждани", се казва в отвореното писмо, което е качено и на общия сайт на инициативата.

"Балансът в много държави е нарушен в полза на правителствата и е далеч от правата на отделните хора – права, които са заложени в нашата конституция", се казва още в документа. "Всичко това подкопава свободата, която ние ценим високо. Време е за промяна", посочват осемте технологични корпорации.

Действията на компаниите са предизвикани от разкритията на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, който разкри обема на дейности на Националната агенция по сигурността на САЩ (NSA). NSA тайно следи трафика във вътрешните мрежи на интернет гигантите Yahoo и Google. Агенцията е проникнала във връзките между отделните центрове за данни на компаниите, които са разпределени по целия свят, твърдят документите на Сноудън. Още по-скандални бяха разкритията, че американското и британското разузнаване ползват подводната мрежа от кабели, за да следят целия интернет трафик.

Пет принципа

Алиансът Reform Goverment Surveillance се спира на пет принципа, които предлага като най-важни за разглеждане към момента.

Според компаниите на първо място трябва да се ограничат правомощията на правителствата в достъпа им до потребителска информация. Контролът върху това какво се случва с данните също трябва да е по-висок и трябва да е ясно кой точно носи отговорност при злоупотреба.

Самите правителства също трябва да са по-прозрачни и да позволяват на компаниите да публикуват повече подробности за получените искания, се казва още в призива на коалицията. Четвъртият принцип, който тя излага, е уважение на свободния поток на информация и компаниите да не се задължават да разполагат инфраструктура на територията на дадена страна, за да могат да предлагат услугите си в нея.

На пето място, ИТ гигантите предлагат изграждането на единна рамка, която да управлява правителствените искания на потребителска информация. Тя трябва да е призната международно, за да се избягват конфликти на закони между държавите.

Още от Капитал