Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
25 1 яну 2014, 15:36, 19606 прочитания

IT индустрията: Най-оптимистичният сектор

Хроничната липса на специалисти продължава да бъде основният проблем на софтуерните компании

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Прогнози за 2014 г.

Икономиката през 2014 г.: Между Европа и местната политическа несигурност

Външните пазари могат да влияят позитивно, но има вътрешен риск за публичните финанси

Прогнозите за 2014 г: Отново ръст в продажбите на лекарства

Здравеопазването като цяло ще изпадне в още по-дълбока криза, прогнозират експерти

Тежка индустрия: Надеждите са повече от реалните очаквания

Компаниите остават предпазливи заради високите енергийни цени, неубедителното възстановяване в Европа и политическите рискове в страната

Прогнози 2014: Сиво, или розово бъдеще

Най-оптимистичният и най-песимистичният сценарий за развитието на икономиката през 2014 г.

Храни и лека индустрия – в очакване на нови пазари

Потрeблението е свито, надеждата е в продажби зад граница

Застой в търговията с малки изключения

Веригите ще отварят нови обекти и пазарният им дял ще продължи да расте

Транспорт на кръстопът

За пръв път от началото на кризата опимизмът при превозвачите е по-голям от негативните очаквания

Банките се надяват на Европа да съживи кредитирането

След петилетка криза необходимостта от активизиране на бизнеса и банките е сериозно предизвикателство

Прогнозите за 2014 г: Оптимизмът при животозастраховането расте

Представителите на сектора прогнозират двуцифрен ръст на пазара през 2014 г.

Прогнозите за 2014 г: Застрахователите се надяват на ръст в икономиката

Раздвижване в кредитирането и повишен интерес към здравни полици може да помогнат на пазара

Накъде ще върви борсата

Прогнози за нови IPO-та и доходност до 20%

Прогнози 2014: Строителството в капана на спада

Надеждите за леко раздвижване на пазара са свързани с търговете за пътна поддръжка и интегрираните планове на големите градове

Селското стопанство влиза в година на изчакване

Много от компаниите в сектора свързват бъдещата си активност с новите европейски субсидии

Енергетика: година на ръба на фалита

При гигантска задлъжнялост в сектора се предвиждат нови мега проекти, срутване на ВЕИ сектора и липса на смислени реформи

Един от най-стабилните сектори в България по време на финансовата криза беше IT индустрията – софтуерните разработчици и аутсорсинг услугите. Тя отчиташе и ще продължава да отчита растеж основно защото е експортно ориентирана и продуктите й носят голяма добавена стойност. За новата 2014 г. бизнесът остава оптимистично настроен, като очаква да продължи да върви нагоре покрай силния интерес към IT продукти в световен мащаб. Както през изминалата, така и през новата година основна спирачка на бурното развитие на технологичните компании в България е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. От сектора обаче се опасяват, че евентуалното влошаване на бизнес климата, както политическата и икономическата дестабилизация, на страната може да отклони част от потенциалните нови инвеститори.  
 
Центрове в развой

Софтуерната индустрия в исторически план отчита около 10% ръст през годините, показват данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Самите компании коментираха, че през 2013 г. секторът е вървял нагоре, но не пожелаха да конкретизират колко точно.  
Поради факта, че по-голямата част от продуктите и услугите се предлагат на външните пазари, IT индустрията очаква да продължи да отчита растеж и през новата година.


"Индикациите, които получаваме от нашите клиенти и партньори, както и от подписаните договори, сочат, че 2014 г. ще бъде силна в световен мащаб", коментира Елена Маринова, президент на "Мусала софт".

"В страната ще влязат няколко големи IT компании, а някои от настоящите инвестиции ще се увеличат значително", Елена Маринова, президент на "Мусала софт".

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Сред добрите новини през 2013 г. бяха откриването на нови развойни центрове на големи имена в IT индустрията, както и плановете им за тяхното разширение в бъдеще, което ще повлияе и през новата година. Пример за това е разработчикът на телеком софтуер Comverse, който откри през лятото своя развоен и експертен център в София. Той вече е наел около 120 души и планира през 2014 г. да удвои персонала си. Подобни намерения има и британската компания за финансови и картови услуги Experian. Тя също обяви, че ще удвои своя персонал на развойния си център в столицата, като заетите в момента са около 270 души, но се очаква до няколко години те да достигнат 460 души. За разлика от Comverse в Experian има много хора по поддръжка и маркетинг дейности, но голяма част от растежа на работни места ще бъде свързан със софтуерните специалисти. 

Разкриването и увеличаването на развойните центрове е показателно, че в България се развива все по-висококвалифицирана IT дейност, и подчертава еволюционното развитие на сектора. Защото преди няколко години основната част от растежа при технологичния бранш беше свързана повече с поддръжката на продукти на големи световни компании и центрове за аутсорсинг."В България вече от много години присъстват големи имена на водещи световни IT компании, които тук развиват сериозна по обем дейност, но тя е свързана преди всичко с поддръжка на продуктите и услугите на компанията и центрове за споделени или изнесени услуги", коментира пред "Капитал Daily" Мирослав Младенов, генерален директор на Comverse България. Той добавя, че звената, в които се изгражда техническа експертиза и се извършват развойна и консултантска дейност, все още са по-малко на брой. "А именно те са местата, в които се извършват някои от най-висококвалифицираните IT дейности и които значително допринасят за качеството на IT пазара в България и за неговата добра международна репутация", коментира Младенов.

Тенденцията за разширяване и навлизане на нови играчи се очаква да се запази и през 2014 г.
"В страната ще влязат няколко големи IT компании, а някои от настоящите инвестиции ще се увеличат значително", коментира Маринова.
 
Добрият аутсорсинг

 
На подобно светло настояще и бъдеще се радва и аутсорсинг индустрията. През 2013 г. този сектор се предполага, че е регистрирал между 15 и 20% ръст на броя на заетите спрямо предходната година (основен показател, по който браншът определя растежа). Това обяви Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и генерален директор на "Софика". Прогнозите са темповете на растеж да се запазят и през 2014 г. Истински радостната новина е засиленото търсене на нови типове изнасяни услуги, и то такива с по-висока добавена стойност, като например аутсорсване на финансови операции.
"Забелязва се увеличено търсене на различни услуги на фона на предходните две-три години. Това е основание за известен оптимизъм", коментира Бумов.

Неговите думи се потвърждават от Coca-Cola Enterprises, които през 2013 г. откриха център за финансови услуги в София, в който засега работят около 150 души. Така постепенно аутсориснг браншът се ориентира от чиста IT поддръжка и кол-центрове към все по-разнообразни и по-висококвалифицирани изнесени услуги.     

Този сегмент разполага със стабилен потенциал за растеж през следващите години, като един от основните проблеми е липсата на подробна информация, която да направи оценката на чуждестранните инвеститори при избора на България по-лесна. Браншовата организация вече публикува изследване за потенциала на кадри в София и колко са годни те за аутсорсинг индустрията и планира да направи подобни анализи и за другите големи градове в страната.

"Надявам се бизнес средата да остане стабилна и чрез разумни инициативи за популяризиране на България съвместно с държавните институции да привлечем по-сериозен инвеститорски интерес", Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация и генерален изпълнителен директор на "Софика".

Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
"България не е добре позната в Европа и Америка като аутсорсинг дестинация. Много държави от Централна и Източна Европа, Северна Африка и Латинска Америка са изключително активни и успешни в политиката си за привличане на чужди инвеститори в сектора", коментира Бумов. Той допълва, че се надява бизнесът заедно с държавата да привлекат инвеститорския интерес.
 
Зимният сън на българския пазар
 
Докато софтуерните компании разчитат основно на външните пазари, за да реализират своите продукти или услуги, вътрешният продължава да разчита на държавни поръчки, големите телекоми и финансови институции. Подобряване на ситуацията там не се очаква, като българският пазар е изпаднал в един продължителен зимен сън.

"На вътрешния пазар не се очертава цялостно подобрение на икономиката, което да доведе до увеличаване на бюджетите за IT в индустрията, и отново големите проекти в тази сфера ще са по-скоро изключения и силно концентрирани в телекомуникационния и финансовия сектор", коментира Елена Маринова от "Мусала софт". Според нея основен клиент на IT продукти в България ще продължи да бъде държавата с фокус около развитието на електронното правителство. Сред другите предизвикателства са: в оперативните програми не се отчитат спецификите на софтуерния бранш, като финансовите стимули за бизнеса не са съобразени с ниско капиталоемката ни индустрия, допълва Маринова.

"Политическата и финансовата стабилност и ясната перспектива са сред най-важните фактори за растеж на чуждестранни инвестиции. В този смисъл се надявам, че през 2014 г. ще се намери решение за стабилизиране на страната", Мирослав Младенов генерален директор на Comverse България.

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Макар да не го обявяват директно, несигурната политическа обстановка в страната предизвиква притеснения в IT средите. От една страна, се смята, че тя възпрепятства диалога с правителството по ключови проблеми. От друга, може да доведе до влошаване на бизнес климата в страната, което може да накара компаниите или потенциални нови инвеститори да изчакат или да изберат друго място за разширяване на своя бизнес.

"Надявам се бизнес средата да остане стабилна и чрез разумни инициативи за популяризиране на България съвместно с държавните институции да привлечем по-сериозен инвеститорски интерес", коментира Стефан Бумов.

"Политическата и финансовата стабилност и ясната перспектива са сред най-важните фактори за растеж на чуждестранни инвестиции. В този смисъл, се надявам, че през 2014 г. ще се намери решение за стабилизиране на страната", коментира Мирослав Младенов от "Comverse България".
 
Няма хора
 
За поредна година IT индустрията смята, че основната спирачка за растеж е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Проблемът ще продължи да се задълбочава през следващите години поради непрекъснатото разширяване на IT индустрията и малкото добре подготвени кадри, които излизат от училищата и университетите. Това води до висока конкуренция между компаниите за кадри и почти нулева безработица в бранша. Поради тази причина се превърна почти в практика всяка голяма компания, която навлезе на българския пазар, да започне под някаква форма да си сътрудничи с висшите учебни заведения. Подобна програма за сътрудничество обяви Comverse веднага след като откри своя развоен център.

"Предизвикателство номер едно остава липсата на достатъчно като брой и подготовка кадри за IT индустрията", коментира Елена Маринова от "Мусала софт".

"Основното предизвикателство остава привличането на качествени специалисти за IT индустрията. Пазарът е силно конкурентен, тъй като в страната присъстват вече много компании, които разчитат на потенциала на българските специалисти", коментира Мирослав Младенов от Comverse. Според него едно от решенията на проблема е по-доброто взаимодействие между държавните и образователните институции с бизнеса. БАСКОМ от близо две години се опитва да прокара образователна реформа, която да насърчи подготовката на IT кадри, но за момента не успява да привлече вниманието на управляващите.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Компанията за лесни онлайн разплащания Stripe влиза в България 9 Компанията за лесни онлайн разплащания Stripe влиза в България

Технологичният стартъп се разширява към Централна и Източна Европа

30 май 2020, 2596 прочитания

Дигитални модели Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

29 май 2020, 1547 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии" Затваряне
Онлайн пазаруването изгрява от Изток

Китай и Япония са водещи като потенциални пазари в интернет търговията

Още от Капитал
Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10