IT индустрията: Най-оптимистичният сектор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

IT индустрията: Най-оптимистичният сектор

IT индустрията: Най-оптимистичният сектор

Хроничната липса на специалисти продължава да бъде основният проблем на софтуерните компании

Юлиян Арнаудов
20942 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Един от най-стабилните сектори в България по време на финансовата криза беше IT индустрията – софтуерните разработчици и аутсорсинг услугите. Тя отчиташе и ще продължава да отчита растеж основно защото е експортно ориентирана и продуктите й носят голяма добавена стойност. За новата 2014 г. бизнесът остава оптимистично настроен, като очаква да продължи да върви нагоре покрай силния интерес към IT продукти в световен мащаб. Както през изминалата, така и през новата година основна спирачка на бурното развитие на технологичните компании в България е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. От сектора обаче се опасяват, че евентуалното влошаване на бизнес климата, както политическата и икономическата дестабилизация, на страната може да отклони част от потенциалните нови инвеститори.  

Центрове в развой

Софтуерната индустрия в исторически план отчита около 10% ръст през годините, показват данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Самите компании коментираха, че през 2013 г. секторът е вървял нагоре, но не пожелаха да конкретизират колко точно.  

Поради факта, че по-голямата част от продуктите и услугите се предлагат на външните пазари, IT индустрията очаква да продължи да отчита растеж и през новата година.

"Индикациите, които получаваме от нашите клиенти и партньори, както и от подписаните договори, сочат, че 2014 г. ще бъде силна в световен мащаб", коментира Елена Маринова, президент на "Мусала софт".

"В страната ще влязат няколко големи IT компании, а някои от настоящите инвестиции ще се увеличат значително", Елена Маринова, президент на "Мусала софт".
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Сред добрите новини през 2013 г. бяха откриването на нови развойни центрове на големи имена в IT индустрията, както и плановете им за тяхното разширение в бъдеще, което ще повлияе и през новата година. Пример за това е разработчикът на телеком софтуер Comverse, който откри през лятото своя развоен и експертен център в София. Той вече е наел около 120 души и планира през 2014 г. да удвои персонала си. Подобни намерения има и британската компания за финансови и картови услуги Experian. Тя също обяви, че ще удвои своя персонал на развойния си център в столицата, като заетите в момента са около 270 души, но се очаква до няколко години те да достигнат 460 души. За разлика от Comverse в Experian има много хора по поддръжка и маркетинг дейности, но голяма част от растежа на работни места ще бъде свързан със софтуерните специалисти. 

Разкриването и увеличаването на развойните центрове е показателно, че в България се развива все по-висококвалифицирана IT дейност, и подчертава еволюционното развитие на сектора. Защото преди няколко години основната част от растежа при технологичния бранш беше свързана повече с поддръжката на продукти на големи световни компании и центрове за аутсорсинг.

"В България вече от много години присъстват големи имена на водещи световни IT компании, които тук развиват сериозна по обем дейност, но тя е свързана преди всичко с поддръжка на продуктите и услугите на компанията и центрове за споделени или изнесени услуги", коментира пред "Капитал Daily" Мирослав Младенов, генерален директор на Comverse България. Той добавя, че звената, в които се изгражда техническа експертиза и се извършват развойна и консултантска дейност, все още са по-малко на брой. "А именно те са местата, в които се извършват някои от най-висококвалифицираните IT дейности и които значително допринасят за качеството на IT пазара в България и за неговата добра международна репутация", коментира Младенов.

Тенденцията за разширяване и навлизане на нови играчи се очаква да се запази и през 2014 г.

"В страната ще влязат няколко големи IT компании, а някои от настоящите инвестиции ще се увеличат значително", коментира Маринова.

Добрият аутсорсинг

На подобно светло настояще и бъдеще се радва и аутсорсинг индустрията. През 2013 г. този сектор се предполага, че е регистрирал между 15 и 20% ръст на броя на заетите спрямо предходната година (основен показател, по който браншът определя растежа). Това обяви Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и генерален директор на "Софика". Прогнозите са темповете на растеж да се запазят и през 2014 г. Истински радостната новина е засиленото търсене на нови типове изнасяни услуги, и то такива с по-висока добавена стойност, като например аутсорсване на финансови операции.

"Забелязва се увеличено търсене на различни услуги на фона на предходните две-три години. Това е основание за известен оптимизъм", коментира Бумов.

Неговите думи се потвърждават от Coca-Cola Enterprises, които през 2013 г. откриха център за финансови услуги в София, в който засега работят около 150 души. Така постепенно аутсориснг браншът се ориентира от чиста IT поддръжка и кол-центрове към все по-разнообразни и по-висококвалифицирани изнесени услуги.     

Този сегмент разполага със стабилен потенциал за растеж през следващите години, като един от основните проблеми е липсата на подробна информация, която да направи оценката на чуждестранните инвеститори при избора на България по-лесна. Браншовата организация вече публикува изследване за потенциала на кадри в София и колко са годни те за аутсорсинг индустрията и планира да направи подобни анализи и за другите големи градове в страната.

"Надявам се бизнес средата да остане стабилна и чрез разумни инициативи за популяризиране на България съвместно с държавните институции да привлечем по-сериозен инвеститорски интерес", Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация и генерален изпълнителен директор на "Софика".
Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

"България не е добре позната в Европа и Америка като аутсорсинг дестинация. Много държави от Централна и Източна Европа, Северна Африка и Латинска Америка са изключително активни и успешни в политиката си за привличане на чужди инвеститори в сектора", коментира Бумов. Той допълва, че се надява бизнесът заедно с държавата да привлекат инвеститорския интерес.

Зимният сън на българския пазар

Докато софтуерните компании разчитат основно на външните пазари, за да реализират своите продукти или услуги, вътрешният продължава да разчита на държавни поръчки, големите телекоми и финансови институции. Подобряване на ситуацията там не се очаква, като българският пазар е изпаднал в един продължителен зимен сън.

"На вътрешния пазар не се очертава цялостно подобрение на икономиката, което да доведе до увеличаване на бюджетите за IT в индустрията, и отново големите проекти в тази сфера ще са по-скоро изключения и силно концентрирани в телекомуникационния и финансовия сектор", коментира Елена Маринова от "Мусала софт". Според нея основен клиент на IT продукти в България ще продължи да бъде държавата с фокус около развитието на електронното правителство. Сред другите предизвикателства са: в оперативните програми не се отчитат спецификите на софтуерния бранш, като финансовите стимули за бизнеса не са съобразени с ниско капиталоемката ни индустрия, допълва Маринова.

"Политическата и финансовата стабилност и ясната перспектива са сред най-важните фактори за растеж на чуждестранни инвестиции. В този смисъл се надявам, че през 2014 г. ще се намери решение за стабилизиране на страната", Мирослав Младенов генерален директор на Comverse България.
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Макар да не го обявяват директно, несигурната политическа обстановка в страната предизвиква притеснения в IT средите. От една страна, се смята, че тя възпрепятства диалога с правителството по ключови проблеми. От друга, може да доведе до влошаване на бизнес климата в страната, което може да накара компаниите или потенциални нови инвеститори да изчакат или да изберат друго място за разширяване на своя бизнес.

"Надявам се бизнес средата да остане стабилна и чрез разумни инициативи за популяризиране на България съвместно с държавните институции да привлечем по-сериозен инвеститорски интерес", коментира Стефан Бумов.

"Политическата и финансовата стабилност и ясната перспектива са сред най-важните фактори за растеж на чуждестранни инвестиции. В този смисъл, се надявам, че през 2014 г. ще се намери решение за стабилизиране на страната", коментира Мирослав Младенов от "Comverse България".

Няма хора

За поредна година IT индустрията смята, че основната спирачка за растеж е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Проблемът ще продължи да се задълбочава през следващите години поради непрекъснатото разширяване на IT индустрията и малкото добре подготвени кадри, които излизат от училищата и университетите. Това води до висока конкуренция между компаниите за кадри и почти нулева безработица в бранша. Поради тази причина се превърна почти в практика всяка голяма компания, която навлезе на българския пазар, да започне под някаква форма да си сътрудничи с висшите учебни заведения. Подобна програма за сътрудничество обяви Comverse веднага след като откри своя развоен център.

"Предизвикателство номер едно остава липсата на достатъчно като брой и подготовка кадри за IT индустрията", коментира Елена Маринова от "Мусала софт".

"Основното предизвикателство остава привличането на качествени специалисти за IT индустрията. Пазарът е силно конкурентен, тъй като в страната присъстват вече много компании, които разчитат на потенциала на българските специалисти", коментира Мирослав Младенов от Comverse. Според него едно от решенията на проблема е по-доброто взаимодействие между държавните и образователните институции с бизнеса. БАСКОМ от близо две години се опитва да прокара образователна реформа, която да насърчи подготовката на IT кадри, но за момента не успява да привлече вниманието на управляващите.

Един от най-стабилните сектори в България по време на финансовата криза беше IT индустрията – софтуерните разработчици и аутсорсинг услугите. Тя отчиташе и ще продължава да отчита растеж основно защото е експортно ориентирана и продуктите й носят голяма добавена стойност. За новата 2014 г. бизнесът остава оптимистично настроен, като очаква да продължи да върви нагоре покрай силния интерес към IT продукти в световен мащаб. Както през изминалата, така и през новата година основна спирачка на бурното развитие на технологичните компании в България е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. От сектора обаче се опасяват, че евентуалното влошаване на бизнес климата, както политическата и икономическата дестабилизация, на страната може да отклони част от потенциалните нови инвеститори.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  Хроничната липса на специалисти е именно заради идиоти като БАСКОМ, които на събранията си обсъждат единствено как да държат заплатите ниски и как да предотвратят бягането на служители между членовете-компании. Това е една изключително вредна организация на балкански тарикати-плантатори.

 • 2
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  До коментар [#1] от "Свинчуга":

  така ли правят Баскомаджиите? не познавам никой от техния управителен съвет. но пък невероятно голяма част от висшия мениджмънт на големите български и западни "развойни" и деливъри центрове в София се ръководят от откровени тъпанари, балканджии и недалновидни хора.

  тази индустрия в България би имала доста по-добро бъдеще, ако разполага с няколко талантливи мениджъра (може и да има такива, просто да не ги познавам)... :)

 • 3
  praseta_mezeta avatar :-|
  praseta_mezeta

  Дъвчем проценти а никой не казва няколко забавни неща за великата ИТ индустрия в БГ:

  1-картела на компаниите не само държи заплатите ниски, но и даже ги сваля от 2009 та насам с лафове -- криза е , радвай се че и това го има, няма как да ти дигнем заплатата.

  2-след изтеглянето на чуждия мениджмънт идват местни селяни меринджей който въвеждат успешно практиките на шуробаджанащината.

  3-фирмите контрактори масово са свързани с това/онова правителство и доят кравата на чуждите компании , които са се излъгали от ниското заплащане в БГ.

 • 4
  wizard avatar :-(
  Wizard

  Това "За поредна година IT индустрията смята, че основната спирачка за растеж е липсата на достатъчно квалифицирани кадри." да се чете така: искаме да се пише софтуер на световно ниво за 900 лева бруто! Ееееее, тоя път ударихте греда!
  Ще си плащате като попове за силните хора, защото това не е бизнес като търговийката на боклуци от Китай и държавните хранилки.

 • 5
  raitchev_alex avatar :-|
  raitchev_alex

  От 2009-та насам, заплатата ми като служител в ИТ компания е нарастнала с 94%, незнам за какви намаления говорите в бранша. Верно е, че процентът на годишния ръст в заплащането намаля като цяло, но човек трябва да инвестира в квалификацията си и да мърда нагоре в техническо естество и в позиции, за да има ръст, който си заслужава.
  Пожелавам успешна година на всички в бранша, а всякаквите им там организации и виртуални представители на гилдията да не се опитват да подценяват нашите таланти!

 • 6
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  Радвам се, че има поне един стабилен сектор на българската икономика.

 • 7
  mcphisto38 avatar :-|
  Димитър Димитров

  Само не бъркайте кол центровете и business process outsourcing-а с ИТ-то.

 • 8
  registrirann avatar :-|
  registrirann

  Ха дано.

 • 9
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Айде, споменете за какви заплати става въпрос все пак.. Например колко за Уеб Програмист - ASP/,NET , колко за специалист бази данни - SQL/ MS Studio Reports , колко ма мениджер , за директор.. и пр..

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#5] от "raitchev_alex":

  Всичко зависи от какво заплащане и позиция се започва.. Едно е да се започне от 1000, друго от 2000.. и така нататък. Растежът не е вечен. Рано или късно се стига до достигане или надхвърляне на собствената компетентност. Колкото по-рано, толкова по-малко след това е увеличаването на заплатата :) Просто всяка професия си има таван на заплащането. Е може да се смени професията, но тогава се започва от по-ниско стъпало и всичко започва отначало.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Къде са чиповете

Къде са чиповете

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK