Deloitte: Умните устройства ще се увеличават, но и ще поевтиняват

Пазарът за потребителска техника ще достигне 750 млрд. долара през 2014 г., като растежът ще е благодарение основно на смартфоните и таблетите

"Делойт" гласува доверие на очилата с вграден дисплей, като според изследователската компания през 2016 г. от тях ще се продават десетки милиони, а през 2020 г. ще надминат 100 млн
"Делойт" гласува доверие на очилата с вграден дисплей, като според изследователската компания през 2016 г. от тях ще се продават десетки милиони, а през 2020 г. ще надминат 100 млн    ©  Reuters
"Делойт" гласува доверие на очилата с вграден дисплей, като според изследователската компания през 2016 г. от тях ще се продават десетки милиони, а през 2020 г. ще надминат 100 млн
"Делойт" гласува доверие на очилата с вграден дисплей, като според изследователската компания през 2016 г. от тях ще се продават десетки милиони, а през 2020 г. ще надминат 100 млн    ©  Reuters

Интернет устройствата вече диктуват пазара на електроника, а тенденцията е те да стимулират и развитието му през следващите години. Световните продажби на телевизори, РС, видео гейм конзоли, умни телефони и таблети ще достигнат 750 млрд. долара през тази година. Това е с около 50 млрд. долара повече от изминалата година и почти двойно над 2007 г. (виж графиката), пише изследователската фирма Deloitte в своя годишен доклад "Прогнозите за технологиите, медиите и телекомуникациите".

Целият пазар ще продължи да нараства, но вече няма да е с това бурно темпо от последните десет години. Така до 2018 г. той ще се установи в рамките на около 800 млрд. долара годишно. Увеличаването на приходите няма да е гаранция за същия ръст на печалбите от продажбата на потребителска електроника. Това разминаване ще се дължи на факта, че голяма част от новите продажби ще става в развиващите се държави, където ще се търсят по-евтини устройства, на които маржът на печалбата е по-малък.

На едно око разстояние

Очакванията на индустрията са, че умните аксесоари ще са новата златна мина на потребителската електроника. Прогнозите на Deloitte са, че този пазарен сегмент ще продължи да бъде нишов и през настоящата година. Продажбите на подобни устройства се очаква да достигнат 10 млн. броя, а целият пазар ще възлиза на 3 млрд. долара. Противно на очакванията и надеждите на някои големи технологични гиганти, най-популярни продукти ще бъдат умните гривни и очилата с вграден дисплей – с по 4 млн. продажби. Докато продажбите на умните часовници ще са наполовина – 2 млн. броя.

Deloitte гласува доверие на очилата с вграден дисплей, като според изследователската компания през 2016 г. от тях ще се продават десетки милиони, а през 2020 г. ще надминат 100 млн. Това ще стане независимо от недостатъците на тези джаджи – те са скъпи (цената им варира между 400 и 600 долара), екранът е много малък и се намира точно пред окото, информацията няма да се вижда при силна светлина и др. Търсенето на подобни устройства през 2014 г. ще дойде от запалените технологични фенове (т.нар. early adopters), заможни потребители и професионалисти в областта на IT сферата, които ще трябва да тестват техните възможности.

Везните накланят към очилата с вграден дисплей най-вече покрай недостатъците на другите две устройства. Умните гривни ще отчитат стабилни продажби, но трудно ще станат привлекателни за масовия потребител в средносрочен план. Хората, които ще предпочетат подобни джаджи, са най-вече запалените по спорта и здравословния начин на живот, които ще искат да следят биологичните си показатели. Не се знае обаче дали обикновеният потребител ще бъде съгласен на подобен мониторинг.

Умните часовници са два пъти по-евтини от очилата с вграден дисплей, като цената им варира между 150 и 300 долара. Deloitte прогнозира, че търсенето към тях ще е доста по-слабо, защото не са толкова интуитивни за използване, както са очилата. Допълнително малките екрани затрудняват показването на достатъчно информация и затова ще е необходим смартфон, с който да се осъществяват по-сложните операции. Друг съществен недостатък е фактът, че на обикновените часовници не се налага всеки ден да им се зарежда батерията.

Ефектът на масовото производство

Високото търсене на свързани устройства ще окаже влияние върху производството на компоненти и тяхната цена. В рамките на едно десетилетие вече всеки смартфон, таблет, РС и телевизор използват плоски екрани, което доведе до бум в разработката на LED и LCD дисплеи. Това накара основните производители да отворят заводи, които да могат да правят по 400 млн. кв. метра екрани на година.

Подобна става ситуацията с флаш паметите, макар, че при сегмента на SSD дисковете тази тенденция е още в начален стадий. Масовото производство води съвсем закономерно до падане на цените на тези компоненти и пускането на модели с всякакъв размер. Така всеки смартфон вече може да разполага с екран с висока разделителна способност, без това да окаже голямо влияние на крайната цена. Така на пазара може да се предложи умен телефон със сравнително високи параметри на цена около 100 долара.

От тези тенденции най-много печелят смартфоните и таблетите. Прогнозата е, че умните телефони ще увеличат продажбите си до 375 млрд. долара през 2014 г., или 12% ръст на годишна база, а през 2018 г. ще достигнат обем от 430 млрд. долара. Таблетите ще надминат за първи път общи продажби от 100 млрд. долара, но независимо че продадените бройки ще се увеличават, поради падането на цените се очаква стойността на този пазарен сегмент да се запази през 2018 г.

РС пазарът се е свил с 12% и премина под 200 млрд. долара през изминалата година, след като от 2006 до 2012 г. обемът му се е движил в рамките на 210-240 млрд. долара, допълват от Deloitte. При телевизорите има светлина в тунела, който се явяват 4К тв приемниците или устройства с много висока разделителна способност от 3840x2610. Те трябва да забавят понижението на пазара през следващите пет години и дори да генерират малък растеж от около 10 млрд. долара през 2018 г. над очакваните 105 млрд. долара за настоящата година.

Учи онлайн

Макар още да не е масова практика, дистанционните курсове по интернет ще се радват на все по-голям интерес. През тази година се очаква регистрациите за подобно онлайн обучение да достигнат 10 млн., което е двоен ръст спрямо 2012 г., се посочва в доклада на Deloitte. В краткосрочен план подобни дистанционни курсове не се очаква да променят драстично концепцията на традиционното обучение, което изисква физическо присъствие. Някои университети експериментират с подобни методи, но най-бързо подобен метод се прилага сред големите корпорации, които търсят най-ефективния начин за обучение на служителите си. Deloitte прогнозира, че през 2020 г. преподаване чрез онлайн курсове ще заема 10% от общия брой курсове за придобиване на допълнителна квалификация, където подобен подход придобива все по-голяма популярност.