Цар Android в страната на РС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Цар Android в страната на РС

Цар Android в страната на РС

Операционната система на Google ще се опита да превземе и пазара на персонални компютри

Юлиян Арнаудов
11854 прочитания

© shutterstock


Два свята: единият улегнал, стационарен и функционален, другият бърз, мобилен и опростен. Първият са добрите стари персонални компютри, които през последните две десетилетия се владеят еднолично от операционната система властелин Windows на Microsoft. Вторият са мобилните устройства, които се разпространиха със светкавична скорост през последните няколко години и са предвождани от младия и амбициозен цар Android на Google. Двата свята на пръв поглед изглеждат диаметрално противоположни – в концепцията си на използване, в устройствата,  които ги населяват, интерфейсът и действията, които могат да извършат те. Между тях обаче има директна конкуренция за сърцата и джобовете на обикновените потребители.

Бумът на продажбите на смартфони и таблети е една от причините за хроничния спад при персоналните компютри, който се наблюдава от 2008 г. насам. Втората е бавното адаптиране на Microsoft към реалностите на мобилния свят. Двата фактора водят до все по-силен сблъсък между двете вселени. Първо Microsoft хвърли ръкавицата с обновената си мобилна платформа Windows Phone и макар с малък пазарен дял заема третото място на пазара за смартфони. След това софтуерният гигант се опита да размие границата между стандартния десктоп и интерфейса за сензорни екрани с Windows 8 в стремеж да вземе дял при таблетите и да създаде нов клас устройства, но засега не пожъна голям успех. Android отвръща на удара, и то по доста болезнен начин, като двата най-големи производителя на компютри – Hewlett-Packard и Lenovo, пуснаха в продажба първите РС-та, базирани на операционната система на Google. А това трябва да е притеснително за софтуерния гигант на Бил Гейтс, защото за момента на който и пазар да навлезе Android, той успява да постигне ако не пълна доминация, то поне да стане лидер. Което на пръв поглед е лоша новина за платформата на Microsoft.

Първи стъпки

На тазгодишното изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас двата лидера при доставките на персонални компютри по света – Hewlett-Packard (НР) и Lenovo, показаха първите си модели персонални компютри, базирани на Android версия 4.3 (Jelly Bean). Вариантите и от двете компании са както хибридни (таблет с прикачаща се клавиатура), така и настолни машини тип "всичко в едно" (all in one). И двата типа използват сензорни екрани. Lenovo разчита на 11-инчов хибрид на цена от 699 долара, а 19.5-инчовия десктоп струва едва 450 долара. Устройствата на НР пък са с една идея по-скъпи и включват традиционно РС, all in one компютър (целият хардуер и мониторът са обединени в един корпус), както и хибриден 11.6-инчов таблет.

Двете компании залагат зад концепцията, че пазарите могат да поддържат много операционни системи и не трябва да се ограничават само с Android или Windows.

"Всяко едно допълнително предложение е в полза на потребителите – по отношение на качеството и цената. Като цяло големият избор обогатява пазара", така коментира предлагането на РС-та, базирани на Windows 8 и Android, Иван Бозев, главен регионален директор на Lenovo за Югоизточна Европа, пред "Капитал". За подобна мултиплатформена стратегия загатват и от НР. Така двете компании се опитват да изпробват всички варианти на РС пазара в стремеж да обърнат тенденцията на глобален спад на продажбите в този сегмент.

Добрият зелен робот

Предимствата на Android при навлизането на пазара за персонални компютри са няколко. На първо място, платформата залага на сензорен екран и интерфейсът е много удобен за прости действия като сърфиране в интернет, гледане на филми, четене на книги и др. Устройствата, които НР и Lenovo пускат, са базирани на процесори с ниска консумация на енергия по архитектура на ARM. А те вече започват да достигат по възможности РС чиповете на Intel. Освен това масовото производство на смартфони и таблети свали доста тяхната цена. Поради това могат да бъдат направени машини на цена от 400 долара, което може да се окаже доста приемливо за потребителите. Последното предимство са огромният каталог от приложения, с който разполага Android, и непрекъснатият поток от нови и нови заглавия. Потребителите ще преминават от смартфона, таблета и компютъра, без да се налага да сменят операционната система, ако използват платформата на Google. Предвид все по-масовото разпространение на зеления робот, този вариант изглежда доста примамлив. Тези предимства могат да се използват и от бизнесите, които да инсталират подобни машини в хотели, банки и др. Предвид факта, че бъдещето е в мобилните технологии, като че ли навлизането на Android при персоналните компютри изглежда повече от логичен ход.

Лошият андроид

Парадоксално, но изброените предимства са и основните недостатъци на персоналните компютри, базирани на Android. Платформата разчита задължително на сензорен екран, макар че не изключва използването на клавиатура и мишка, просто интуитивността се губи, ако не се "пипа", както трябва. Това важи с пълна сила за огромния каталог от приложения – всички те са разработени с идеята да се използват на сензорни екрани. При големите машини обаче не е толкова удобно и практично непрекъснатото докосване на масивните монитори. Нож с две остриета е и големият избор от приложения. Всички те са писани за мобилни устройства и са насочени основно към простите видеоигри и други, най-вече развлекателни програми. Малко са тези приложения, които да свършат истинска работа на тесните специалисти в дадена област. Продуктивността не е силна дума във виртуалния магазин на Google. Независимо колко функционален е облачният офис пакет Google Docs, той все още не може да измести Office на Microsoft, с който най-добре се работи под Windows.

Последният недостатък е, че в един момент Android може да се окаже доста сложен и бавен за използване спрямо Windows. Може да звучи парадоксално, но Microsoft положиха големи усилия действията на тяхната операционна система да се осъществяват максимално бързо и лесно, особено когато става въпрос за персонални компютри. На прима виста могат да се отбележат безкрайните комбинации от клавиатурата, които спестяват много време за осъществяване на дадени действия. Мобилният процесор може да е предимство за едни, но недостатък за други. Макар да има модулност за подмяна на голяма част от компонентите, хардкор геймърите, специалистите по видео и други дейности,  изискващи мощен и специфичен хардуер, ще подминат новите устройства.

Пускането на Android за персонални компютри е поредният фронт, който Google отваря срещу Microsoft на територията на Windows. Интернет гигантът от години прави стъпки в налагането на своята лека и "облачна" операционна система Chrome OS, която макар и бавно намери няколко ниши при РС-тата и отчете нелоши продажби през 2013 г. Т.нар. chromebooк са евтини лаптопи, които нямат софтуерна платформа, като разчитат на интернет браузъра и облачните услуги на Google.

Първият опит за налагането им се увенча с неуспех, но през изминалата година производителите на преносими компютри успяха да реализират нелоши продажби. Само в САЩ устройствата Chromebook са съставлявали 21% от всички продадени лаптопи през 2013 г., показва изследване на анализаторската фирма NPD. Машините не се очаква да превземат напълно пазара, но поради факта, че са евтини, те намират ниши, където са подходящи – например като компютри за ученици. Подобна се очаква да бъде ситуацията и с РС-та под Android – те ще се опитат да намерят няколко ниши, в които да са незаменими, например като информационни табла или като по-големи устройства за развлечение. В останалите ще продължи за момента неравната битка между Windows, Mac OS на Apple и Linux базирани платформи.

Така Microsoft ще продължи да бъде лидер при персоналните компютри, но съществува опасност пазарният му дял да бъде намален и разпределен при новите играчи. Което ще притисне компанията да търси по-ефективни начини да наложи своите версии на Windows на мобилния фронт. В същото време сблъсъкът между двата свята – на мобилните устройства и на персоналните компютри – ще продължи с пълна сила.

Два свята: единият улегнал, стационарен и функционален, другият бърз, мобилен и опростен. Първият са добрите стари персонални компютри, които през последните две десетилетия се владеят еднолично от операционната система властелин Windows на Microsoft. Вторият са мобилните устройства, които се разпространиха със светкавична скорост през последните няколко години и са предвождани от младия и амбициозен цар Android на Google. Двата свята на пръв поглед изглеждат диаметрално противоположни – в концепцията си на използване, в устройствата,  които ги населяват, интерфейсът и действията, които могат да извършат те. Между тях обаче има директна конкуренция за сърцата и джобовете на обикновените потребители.

Бумът на продажбите на смартфони и таблети е една от причините за хроничния спад при персоналните компютри, който се наблюдава от 2008 г. насам. Втората е бавното адаптиране на Microsoft към реалностите на мобилния свят. Двата фактора водят до все по-силен сблъсък между двете вселени. Първо Microsoft хвърли ръкавицата с обновената си мобилна платформа Windows Phone и макар с малък пазарен дял заема третото място на пазара за смартфони. След това софтуерният гигант се опита да размие границата между стандартния десктоп и интерфейса за сензорни екрани с Windows 8 в стремеж да вземе дял при таблетите и да създаде нов клас устройства, но засега не пожъна голям успех. Android отвръща на удара, и то по доста болезнен начин, като двата най-големи производителя на компютри – Hewlett-Packard и Lenovo, пуснаха в продажба първите РС-та, базирани на операционната система на Google. А това трябва да е притеснително за софтуерния гигант на Бил Гейтс, защото за момента на който и пазар да навлезе Android, той успява да постигне ако не пълна доминация, то поне да стане лидер. Което на пръв поглед е лоша новина за платформата на Microsoft.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

49 коментара
 • 1
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Като се вземе предвид колко прост народ ходи по лицето на нашата клета планета, със сигурност ще продадат доволно количество "компютри" с Андроид.

  И после, "Въх, подслушват ме! И ме следят". iOS-аджиите са същата история, ама пак можеш да се позащитиш.

 • 2
  stg avatar :-|
  stg

  добре де всеки който разбира от сматфони може да ви каже че Андроид е значително по тежка система от Уинфон, разликата е драстична просто, по каква логика Андроид пълноценен за компютър ще е по лек

 • 3
  ceckobg avatar :-|
  Logicbg

  Тежък е Андроид, но не и за 4-ядрен процесор с 1-2 gb ram в телефона. Моят нов такъв Lenovo A760 e 120$. На компютър може и повече да сложиш.
  Проблемът е в програми за програмиране, фото , видео обработка, cad, които ги няма на андроид. Може би ще опитат да направят, но...не знам, ба pc това развитие е било 20 години , тук само няколко.

  За Андроид има друга сериозна заплаха - мобилните x86 процесори. Би могло да се качи на телефон тогава истински НАСТОЛЕН Windows.
  Но тук проблемите са 2:
  1. Трябва по-мощен чип, който
  2.Да не източва батерията на телефона за 2 дори 4 часа, при положение, че в най-дебелите телефони батерията е 4000 mah, обикновено 2000, а лаптопите почват от 6000
  , а и охлаждането е проблем...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  ceckobg avatar :-|
  Logicbg

  Тежък е Андроид, но не и за 4-ядрен процесор с 1-2 gb ram в телефона. Моят нов такъв Lenovo A760 e 120$. На компютър може и повече да сложиш.
  Проблемът е в програми за програмиране, фото , видео обработка, cad, които ги няма на андроид. Може би ще опитат да направят, но...не знам, ба pc това развитие е било 20 години , тук само няколко.

  За Андроид има друга сериозна заплаха - мобилните x86 процесори. Би могло да се качи на телефон тогава истински НАСТОЛЕН Windows.
  Но тук проблемите са 2:
  1. Трябва по-мощен чип, който
  2.Да не източва батерията на телефона за 2 дори 4 часа, при положение, че в най-дебелите телефони батерията е 4000 mah, обикновено 2000, а лаптопите почват от 6000
  , а и охлаждането е проблем...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Е, то на 4 ядра и 2Гб рам всеки Уиндоус (от тези нормалнитe, дори и за ARM), да не говорим за обикновен Линукс, направо ще литне до Марс!

  И въпросът е за чий му е на нормалния човек да си слага тази тромава "черна кутия" в гащите? Ама, както казах, болшинството кеч мрази да мисли и да полага умствени усилия.

 • 6
  hirschfeld avatar :-|
  hirschfeld

  По-малоумно нещо от андроида едва ли може да се намери, но както са отбелязали колегите, за какво му е на простия потребител качество ? Блъскай ширпотреба за простаците и това е...

 • 7
  nemakvonavi avatar :-P
  Nakom

  Анализа не е лош, Юлиан се е постарал.Само че, подобно на всичките наши журналя момчето си пише с цифрите изкарани от интернет.Картинката е доста по различна.
  Андроид си е система за широко потребление.Не е бизнес ориентирана.
  Майкрософт, не разчита на операционните системи за да генерира приходи.Приходите на Редмънтския идват от уиндоус сървър, ес кю ел база данни, специализирани бизнес системи като дайнемикс ерп/црм, лицензите за клиентски достъп на всичките тези неща и разбира се основната дойна крава - офис пакета.
  Дефакто - майкрософт предлага всичко необходимо за бизнеса - от операционна система за мобилен телефон, до ентерпрайс ресурс планер програми за управление на мултинационални корпорации, всичко това - в чудесна интеграция едно с друго.Андроид няма и не може да има в скоро бъдеще време екстрици като "активна директория", следователно няма как да управлява огромно количество компютри работещи в една домейн структура.Това изяде и главата на ейпъл когато опира до бизнес.
  А докато тези дребни прозрения не влязат в главите на журналята, винаги ще им е загадка как андроид държи 40% от пазара на смартфони и прочие, а Майкрософт продължава да расте с 5-10-15% годишно.Просто е- едните държат енд кънсюмър сегмента - крайно неблагодарно място, с ниски маржове и то го държат през прозиводителите на телефони -демек с аутсорс.
  Другите държат бизнес сегмента, място с не толкова многобройни клиенти, благодарни и добре плащащи фирми.
  Истина е , че услугите на Гугъл настъпват и работят все по-добре, че Майкрософт е тромава корпоративна структура с бавна реакция към всичко.Но в близките 10 години няма и няма да има голяма мултинационална фирма, която да избяга изцяло от продуктите на Майкрософт.Освен ако всичките писачи на бизнес софтуер не се ориентират да пишат само облачни приложения.И пак миграцията ще е бавна и ще отнеме време.

 • 8
  simon40 avatar :-|
  simon40

  До коментар [#7] от "Nakom":

  Ще добавя само че корпорациите не държат непременно на бърза реакция и на внедряване на новости ей така за кеф. Това струва много пари, а и е в сила основния инженерен принцип "работили? не го пипай!".
  Точно затова ще е много трудно да накарш някой да ивестира милиони, да премине на андроид зарязвайки работеща и вършеща функциите си система.

 • 9
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  разнообразие навсякъде :-)

 • 10
  koba avatar :-?
  koba

  До коментар [#6] от "hirschfeld":

  Ти за какъв се имаш бе...??? Простак та дрънкаш!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK