Арон Махимайнатан: Приликите между SAP и "Телерик" са много
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Арон Махимайнатан: Приликите между SAP и "Телерик" са много

Арон Махимайнатан: Приликите между SAP и "Телерик" са много

Новият главен директор "Продукти" на "Телерик" пред в. "Капитал"

12497 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Профил

Арон Махимайнатан е главен директор "Продукти" на най-голямата българска софтуерна компания "Телерик" от януари. Той ще работи в офиса на дружеството в Пало Алто, Калифорния, и ще отговаря за управлението и маркетинга на продуктите на "Телерик". Махимайнатан има 16-годишен опит в бизнеса, като е работил в Oracle и SAP. Бил е вицепрезидент за продуктите на SAP HANA Platform. Има MBA от University of California, Berkeley и инженерна магистратура от State University of New York, Syracuse.

Какво ви убеди да смените SAP с "Телерик"?

Като компания и организация "Телерик" има много прилики със SAP. Централата на SAP е в Германия и там групата развива развойна и инженерна дейност. Но продажбите и маркетингът й са централизирани в САЩ. Продуктовата стратегия на компанията се решава в Пало Алто в Калифорния, където работех и аз, а на Източното крайбрежие са продажбите и маркетингът. Ако погледнете "Телерик", ще откриете много подобна структура. В София са централата и развойният център, в Пало Алто ще се решават продуктовите стратегии, докато в Бостън са продажбите и маркетингът. Така че има прилики. Но личните причини да избера "Телерик" бяха, че исках да се занимавам с нещо по-предприемаческо и да се усеща приносът от присъствието ми. Разглеждах възможностите в няколко компании в района на Сан Франциско и тогава ме запознаха с основателите на "Телерик". И при разговорите ни веднага се получи химия. Вярваме в едни и същи неща - в предприемаческия дух на "Телерик", във факта, че клиентът е на първо място, колко е важно да даваме възможност на служителите си да се развиват и най-вече в целите и визията за бъдещето. Така че се разбрахме много бързо и вече пета седмица съм в компанията.

Каква е визията ви за развитие на продуктовото портфолио на "Телерик", обединено в Telerik Platform?

"Телерик" е много силен играч на пазара за продукти за разработчици, като през последните години съсредоточаваше усилията си все повече върху мобилните решения. По тази причина през януари пуснахме нашата Telerik Platform, която обединява много от продуктите ни, и първоначалните отзиви за нея от клиентите ни са много добри. Така че много работа е свършена още преди да се присъединя към компанията. Моята задача ще е да развия дружеството и да преминем "на следващото ниво". Както казах, ние сме много силни в отношенията си с разработчиците и сега искаме да преминем към компаниите и да станем за тях партньор от ранга на SAP или Oracle и останалите големи играчи. Това е основната ни цел и точно тук ще бъде използван и моят опит от корпоративния пазар през последните 15 години. Например сигурността е основното притеснение на фирмите и фокусираме усилията си в тази област. Работим много и върху услугите ни в облака и развиваме различни решения за компаниите в тази насока.

Споменахте за приликите между "Телерик" и SAP. Може ли да разкажете повече за работата си в SAP и какво смятате да използвате от опита си в компанията?

На първо място за SAP e клиентът, и то не просто на думи. Подобно е отношението и в "Телерик". Ясно е, че SAP е много по-глобална компания. Но целите на "Телерик" са също да се разшири по света. Увеличаваме бизнеса си и след време можем да достигнем този мащаб. Но да се върнем назад преди 40 години. Как започва SAP? Петима инженери напускат IBM и основават компанията в Германия. Така че в това отношение историята е много подобна на основателите на "Телерик". И приликите не свършват дотук. И в българската компания мениджърският модел е на двама изпълнителни директори като в SAP. По света са малко компаниите с подобен модел. И не на последно място - офисите и на двете компании в Пало Алто. Така че за мен не беше никакъв проблем да сменя работното място.

Кои са най-важните пазари и сегменти за "Телерик"?

Естествено Северна Америка осигурява голяма част от приходите на компанията. Очакваме растежът през 2014 г. в региона да е силен. На второ място е ЕМЕА (Eвропа, Близкия изток и Африка). През миналата година растежът в региона беше слаб, но очакваме през тази година разходите за IT услуги да нараснат. Не бива да забравяме и Индия и Китай - мащабът на тези пазари е огромен, не на последно място и заради многото софтуерни инженери там. Голяма част от мобилните разработки се случват в Азия и регионът е много важен за нас. По тази причина отворихме офис в Делхи, както и основахме акселератор в Хонконг. След това идва и Австралия. Там има много разработчици на приложения за системата на Apple iOS. Така че покриваме почти цялото земно кълбо - имаме офиси във всичките основни райони.

Що се отнася до сегментите, както винаги фокусът ни е върху разработчиците. Повечето от тях, особено в САЩ, са независими. Сега целта ни е да работим повече и със CIO и корпоративните софтуерни разработчици, които например правят приложения за своите фирми.

Според вас колко добре подготвена е "Телерик" да "обере плодовете" на този растящ пазар?

Определено сме добре подготвени. Има много примери за компании, които губят, когато се отклонят от основната си дейност. Но "Телерик" продължава да залага върху най-силните си страни - да работи за и с разработчиците. Сега просто добавяме и надграждаме върху тази дейност. От продуктова гледна точка промените не са сериозни - разбираме от какво се нуждаят разработчиците много добре и просто сега ще работим и в друг контекст - корпоративния.

Тук ли е мястото и на Telerik Platform?

-Абсолютно. Преди отивахме при независимия разработчик и му казвахме "имаш ли нужда от този или онзи продукт". И той се съгласяваше, тъй като обича да пробва различни неща. При компаниите е малко по-различно, тъй като за тях е най-важна производителността - трябва им една цялостна платформа с нужните за тях услуги. Точно това им предлага Telerik Platform.

Какви според вас са основните тенденции, които ще движат Силициевата долина и технологичната индустрия напред през следващите години?

-Едната е тъй наречената консумеризация на информационните технологии, или с други думи навлизането на потребителски технологии и устройства в ежедневието на корпоративния свят. Като потребители сме свикнали с определени преживявания - прекарваме време в социалните мрежи, използваме мобилния си телефон за снимаме и споделяне на снимки и т.н. Но когато отидем на работа забравяме всичко това и се занимаваме с тотално различни неща - набираме данни на десктоп компютър, пишем доклади и т.н. Това не е устойчив модел - хората не може постоянно да променят контекста във всекидневието си. Именно тук мобилните технологии играят огромна роля. Човек очаква едно и също взаимодействие като потребител, независимо дали в личния или в професионалния си живот. Това е важна тенденция, която вече започна.

Друга е тъй наречената SoLoMo (Social Local Mobile). Макар всички да сме граждани на света прекарваме около 95% от времето в локалната си среда. Много компании сега търсят начини как по най-добрия начин да обединят социалното и мобилното в локалния контекст.

И на последно място е тъй наречената тенденция "Интернет навсякъде". Всички устройства ще комуникират помежду си, за да направят живота ни по-лесен. Може и да звучи Оруелски, но ще става все по-ясна действителност и ще има много приложения в бизнеса.

Виждате ли близко бъдеще с вградени в нас чипове?

Нищо не изключвам като възможност. Темповете на иновации са толкова бързи. Само преди седем години излезе iPhone, който промени мобилния свят. И вече всеки може да участва в развитието на сектора, тъй като има достъп до технологиите. Няма класи и касти.

Очаквате ли нов балон в Силициевата долина?

Това е въпросът, който всеки си задава. Бихте ли платили 19 млрд. долара за компания като WhatsApp? Живея в Силициевата долина и не е много честно от моя страна да коментирам дали е балон. Но определено някои активи са надценени. Twitter и Facebook поне увеличават приходите си, но оценката за WhatsApp е интересна. Но все пак тези хора знаят какво правят, така че не поставям под съмнение уменията им. Всички сме част от глобалната технологична общност и се надяваме да няма голям балон, който да ни засегне.

Бяхте ли в Силициевата долина по време на последния балон?

Да, дори го предвидих. Работих в Oracle и напуснах, за да завърша бизнес университет. Казах си "това не може да продължава вечно". Започнах да уча през август 2000 г. През същия месец акциите на Oracle се търгуваха на рекордни нива. Оттогава не са достигали същата цена.

Интервюто взе Константин Николов

Профил

Арон Махимайнатан е главен директор "Продукти" на най-голямата българска софтуерна компания "Телерик" от януари. Той ще работи в офиса на дружеството в Пало Алто, Калифорния, и ще отговаря за управлението и маркетинга на продуктите на "Телерик". Махимайнатан има 16-годишен опит в бизнеса, като е работил в Oracle и SAP. Бил е вицепрезидент за продуктите на SAP HANA Platform. Има MBA от University of California, Berkeley и инженерна магистратура от State University of New York, Syracuse.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  xyha avatar :-|
  xyha

  Развиват се докато не ги лапне някоя финансова акула .

 • 2
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски

  Страхотна компания работодател номер 1 в България
  Дано се разрасне и осигури 100 пъти повече работни места у нас
  Ако един вуз се бе вслушал в нуждите на IT и една хилядна от парите които краде държавната администрация по министерства ,програми за насърчавания на заетост и тн. отидат в Ай ти индустрията досега да бяхме Силициева долина тук .

 • 3
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  Да бе ... хахаахаха

 • 4
  majormajormajor avatar :-|
  Hans

  Поздравявам колегите от Телерик с новия им шеф. Честито пичове, develop experiences. И кво стана с Косев, що го махнахте от CTO позицията и борда?

  Какво става при вас бе, момчета? Нещо Съмит са нервни, че последните 2 години нула растеж и ви назначават някой да ви пляска, на минус ли сте, защо отказахте да си публикувате данните миналата година? И как така един човек от вашата собствена компания не го докара до мениджмънт тийма и до борда, нали тия хора са ви правили "продуктовата стратегия" и самите продукти после.

  Какво ви има, бе?

 • 5
  gringo_85 avatar :-|
  gringo_85

  Интересно твърдение: "В София са централата и развойният център, в Пало Алто ще се решават продуктовите стратегии, докато в Бостън са продажбите и маркетингът." Имам доста близки и познати, които работят в Телерик и към момента в София има повече продуктови мениджъри, както и мениджъри по продажби и маркетинг, отколкото в Бостън. Но май на висшия мениджмънт винаги му се иска да представи нещата така, сякаш в САЩ са най-великите стратези, а в България - луковите глави. Жалко, все пак компанията е българска и гордостта и са постиженията в България като работодател #1.

 • 6
  noble2 avatar :-|
  Noble

  Ох, тоз пич като го гледам и се сещам какво ми разправи преди време един познат ... В Джонсън Контролс в София пратили група индиийци временно да подпират по един проект. Първият ден още нямат карти, от регистратурата се обаждат някой да слезе да ги вземе. Слиза една дама и - бряяяяяяяяяяяяяяяяяяя, те трима повече отколкото са пратили. И тамам да си отвори устата да пита какво става, един от групата се обажда: "Како, тука нещо рапта има ли ма ?"

 • 7
  epoc avatar :-|
  epoc

  Честито, видиш ли индиец/иранец/пакистанец значи са дошли да натискат (меринджеи, по-долу не падат), за друго не ги бива.

 • 8
  townboy avatar :-|
  townboy

  SAP я знам даже известно време ползвах отделни модули от ''блатото''. А за Телерик за първи път чувам. А от познати програмисти знам че индийците свалиха заплатите на ИТ сектора в цял свят. Даже мой познат си загуби преди година 6 цифрената заплата в САЩ заради индиец.

 • 9
  mrtosh avatar :-|
  mrtosh

  Този говори повече за собствения си комфорт, и как му е удобно да смени една фирма с друго, и нищо съществено. Режи.

 • m17

  Абе кой го взе тоя ч***н м****л да дрънка тия простоии. Щом са го изхвърлили дори от САП значи съвсем не става за нищо.
  Не мога да разбера защо свестни фирми като Телерик се хващат с такива кретени. Мислят си че като се е развявал по разни високопарни позиции та става за нещо ли ?. Има гигантски китайски компании (Али) с оборот колкото еБей и Амазон заедно и всички големи шефове са китайци, няма никакви присламчили се отрепки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK