Суперкомпютър в джоба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Суперкомпютър в джоба

Суперкомпютър в джоба

HTC и Samsung развиват собствени програми за използване на свободния ресурс на смартфоните

Мартин Дешев
9524 прочитания

© shutterstock


Модерните смартфони разполагат с впечатляващ хардуер. По-мощни са дори от компютрите преди десет години. В повечето случаи обаче тези ресурси остават не напълно оползотворени. Затова компании като HTC и Samsung започват нови програми, чрез които умните телефони практически могат да станат част от огромен глобален суперкомпютър.

Множество научни проекти по света се нуждаят от голяма процесорна мощ, която да извършва изчисленията на сложните експерименти. Сглобяването или дори само наемането на суперкомпютър обаче може да бъде доста скъпо удоволствие дори и за богатите научни институти. Така достъпът до тези машини остава ограничен за най-важните и мащабни проучвания, като дори и за тях има приоритизиране.

Свободни ресурси

Същевременно в джобовете на стотици милиони хора по света има мощни компактни компютри под формата на смартфони. През по-голямата част от времето тези устройства не правят кой знае какво. Дори и когато потребителят използва смартфона си, в повечето случаи той не достига пълния му потенциал, особено на по-новите и мощни модели. Затова производителят на мобилни телефони HTC започна нова програма, наречена HTC Power To Give, която има за цел да позволи на хората да даряват системни ресурси от своите устройства за научни каузи. Компанията има амбицията да създаде най-голямата доброволческа изчислителна инициатива, като създаде своеобразна глобална мрежа от смартфони, които играят ролята на суперкомпютър.

Производителят изчислява, че ако един милион апарата HTC One участват в програмата, те ще осигуряват един петафлоп изчислителна мощ. Това означава, че устройствата ще могат съвместно да извършват един квадрилион (единица с 14 нули) математически изчисления в секунда. За сравнение - първият суперкомпютър, който достига един петафлоп, е IBM Roadrunner. Той прави това през ноември 2008 г. Цената на Roadrunner е около 100 млн. долара. В момента най-мощният суперкомпютър в света е китайският Tianhe-2 с 33.86 петафлопа. Неговата цена е 390 млн. долара.

Използването на смартфони е много по-евтино. Разбира се, устройствата не могат да гарантират същото постоянство на наличните ресурси, тъй като всяко от тях ще е свободно по различно време и с различна продължителност. Въпреки това от HTC и Университета на Калифорния в Бъркли смятат, че подобен глобален суперкомпютър от смартфони ще е безценна помощ за много учени по света. Чрез него значително ще се намали времето за извършване на проучвания и те ще могат да бъдат много по-прецизни, без това да коства много на организациите. В някои случаи съкращаването на времето за приключване на изследванията може да се измерва в десетилетия, коментират учени от университета, който участва в реализирането на проекта. Те са създатели и на приложението BIONIC, което има сходни възможности с това на HTC.

За по-добро бъдеще

Инициативата на HTC е доброволна, като притежателите на няколко определени модела на компанията могат да се включат, като изтеглят едноименното приложение от Google Play. Всеки потребител може да избира за коя кауза иска да дарява ресурсите на смартфона си. В момента се предлагат няколко проучвания за борба с ракови заболявания, СПИН, болест на Алцхаймер и др. Приложението ще използва ресурсите на телефона само когато той е включен към ел. мрежата и е свързан с WiFi. То все още е в бета-версия и е ограничено само до смартфоните от серията One и Butterfly на HTC.

Амбицията на тайванската фирма е през следващите шест месеца да доразвие платформата си. Компанията планира да я направи достъпна и за притежателите на смартфони от други производители, стига те да използват Android за своя операционна система. "Често използваме иновации, за да направим промени в мобилната индустрия, но с тази програма можем да направим това и за проекти, които имат потенциала да променят света", коментира Шер Уан, председател на борда на директорите на HTC.

Алтернативни проекти

HTC не е единственият производител, който осъзнава потенциала на големия брой смартфони, които не вършат нищо през по-голямата част от времето. Samsung наскоро също започна подобна инициатива, макар и в доста по-скромни засега мащаби. Приложението Power Sleep се използва за конкретна кауза. В случая става дума за проучване на Университета във Виена, което се нуждае от бързи изчисления на различните протеинови връзки. Те се използват за изследвания на лечение на рак и болест на Алцхаймер.

Приложението също е базирано на технологията BIONIC на Университета на Калифорния в Бъркли. То изтегля малки пакети информация, около мегабайт, изчислява ги и след това изпраща резултатите и изтегля нов пакет. Процедурата се извършва постоянно от момента на настройване на будилника за конкретен час до събуждането на потребителя. Приложението не се съобразява с батерията и връзката, така че е добра идея потребителят все пак да свърже телефона си със зарядно и WiFi мрежа, преди да пусне Power Sleep. Приложението може да работи на повечето Android устройства с версия 2.3 и по-нова.

Софтуерът BIONIC е в основата и на други проекти. Сред тях е популярният [email protected], чрез който всеки може да отделя ресурси от компютъра си за изчисления на пакети с информация, които да помогнат за откриването на извънземен живот. BIONIC се използва и от CERN за доработването и подобряването на Големия адронен колайдер (LHC), както и за изчисляване на събраната от него информация.

Модерните смартфони разполагат с впечатляващ хардуер. По-мощни са дори от компютрите преди десет години. В повечето случаи обаче тези ресурси остават не напълно оползотворени. Затова компании като HTC и Samsung започват нови програми, чрез които умните телефони практически могат да станат част от огромен глобален суперкомпютър.

Множество научни проекти по света се нуждаят от голяма процесорна мощ, която да извършва изчисленията на сложните експерименти. Сглобяването или дори само наемането на суперкомпютър обаче може да бъде доста скъпо удоволствие дори и за богатите научни институти. Така достъпът до тези машини остава ограничен за най-важните и мащабни проучвания, като дори и за тях има приоритизиране.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  xyha avatar :-|
  xyha

  В момента се предлагат няколко проучвания за борба с ракови заболявания, СПИН, болест на Алцхаймер и др.

  За алфа версията само , следващите ще са за симулация на ядрен взрив , разпознаване на чужд в обсега на телефона и т. н.

 • 2
  nhr54308258 avatar :-|
  nhr54308258

  Един квадрилион (единица с 14 нули) - единица с 14 нули трябва да е 100 трилиона.
  Един квадрилион трябва да единица с 15 нули, ако не греша.

 • 3
  vedrin avatar :-|
  Vedrin Jeliazkov

  BIONIC --> BOINC

 • 4
  wizard avatar :-|
  Wizard

  Доста интересно. Май има бъдеще. Доста хора ще се включат.

 • 5
  cestlavie avatar :-|
  C est la vie

  Някои каузи са хуманни. Бих учасвал в подобни неща, но има едно горчиво усещане. Хората ще допринесат чрез безплатния изчислителен ресурс, но съответното откритие ще бъде патентовано и ще бъде продавано на обществото като продукт с висока добавена стойност. Щото е хай-тек. Собственика на патента ще се сдобие с монополното право върху създаването и разпространението на продукта. Патентите са форма на монопол и трябва да бъдат премахнати. Те пречат на прогреса и ограничават свободата. Затова горчи. И въпреки всичко, дори и при сегашното положение, заслужава си да се подкрепят изследвания за рак, Паркингсон,...

 • 6
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC)

 • 7
  morf avatar :-|
  morf

  BOINC съществува от поне десет години, и се появи, като наследник на [email protected] програмата (търсене на извънземен разум, чрез използване на свободните ресурси на милиони компютри).

  Това, което правят в момента явно е да пуснат версии за Андроид устройства, което за мен е малко глупаво, тъй като батерията на една такова устройство, при 100% натоварване на процесора, ще се стопи за колко... час? Да не говорим за отделяната топлина при постоянно натоварване. Тези приложения по принцип са най-подходящи за десктоп компютри, работни станции, сървъри.

  Но нека да има пък и такива версии, колкото-повече хора смятат, толкова по-добре. :)

  Лично аз смятам за SETI, а след това и за различни BOINC проекти от близо 15 години. :)

 • 8
  epoc avatar :-|
  epoc

  Простотия. Никой няма да се включи, освен ако смартфона не е вързан към USB-то и шефа не плаща тока, иначе батерията заминава за 1 час.

  Да не говорим ,че се сещам за следния лаф:

  "В момента смартфона, който имаш има повече процесорна мощност от всички компютри на НАСА. НАСА ги ползваше, за да изстреля човек не Луната, а ти я ползваш, за да изстрелваш пилета по прасета".....

 • 9
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Това според мен си е чиста маркетингова измама, която има за цел да накара една камара баламурници да вярват, че като си купуват нови смартфони и ползват някакъв софтуер, дават приноса си за благородна кауза...!
  Целта е да се поддържа постоянен интерес към нови продукти със съмнителна полезност и да те накарат да вярваш, че като си купуш новия ХХХфон или ХХХпад или ХХХлет, ставаш една голяма работа! И така, както се разхождаш с новия ХХХфон в джоба, даваш своя принос в борбата с рака!
  Напомня на тия, дето си купуват едни компютри, че да копаят биткойн-и! И там схемата е подобна, много изчисления на някакви много сложни здачи, които искали огромна компютърна мощ, ама защото супер-компютрите били много скъпи, дайте да използваме тия които си стояли неизползваеми по къщите...!

 • 10
  townboy avatar :-|
  townboy

  Значи да дам над 1000лв. за телефон та сульо и пульо да си прави разработки с него които после ще ми продава. Ааа не!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Свят без дим

Свят без дим

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.