Интернет стана на четвърт век
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Интернет стана на четвърт век

Shutterstock

Интернет стана на четвърт век

Покрай годишнината е хубаво да се отчетат 20 интересни факта за глобалната мрежа.

Юлиян Арнаудов
14007 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


На 12 март 1989 г. Тим Бърнърс-Лий подава в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) предложението си за изграждане на световна мрежа, в която да са свързани възможно най-много компютри и сървъри.

"Въпреки че CERN не се занимаваше със софтуер, шефът ми Майк Сендал ми позволи да работя по проекта в свободното време. През 1990 г. написах и първия браузър, а през 1993 г. след много призиви CERN обяви, че технологията на World Wide Web (WWW) ще бъде достъпна за всички, безплатно и завинаги", коментира създателят на мрежата Тим Бърнърс-Лий в официалния блог на Google. Така вчера се навършиха 25 години от пускането на глобалната мрежа такава, каквато я познаваме в момента.

Въпреки че вече измина четвърт век, масовите потребители не са запознати с някои отличителни черти на интернет, част от които промениха изоснови ежедневието ни. Британският вестник Guardian систематизира някои от тях по повод годишнината.

1. Глобалната мрежа позволява "иновации без разрешение". С други думи, основателите на интернет достигат до решението, че не трябва да има централизирано управление на мрежата, нито пък тя да е оптимизирана само за дадено приложение. Предназначението й е да прехвърля информация от една точка в друга, без да има отношение към нейното съдържание. Поради тази причина възможностите за използване на мрежата са почти неограничени.

2. Съдържанието не е интернет. Много хора бъркат двете понятия. Нито Google, нито Facebook са интернет. Той е по-скоро релсите и сигнализацията при железопътните системи, докато приложенията като Skype, социалните мрежи и т.н. са влаковете, които вървят по нея.

3. Свободна и отворена мрежа. Интернет е създаден от американското правителство на базата на софтуер с отворен код. Никой не го притежава. Върху тази свободна основа са изградени огромни корпорации – факт, който много хора забравят. Тим Бърнърс-Лий можеше в момента да е мултимилардер, ако не беше пуснал интернет като свободен ресурс. Но тогава шансът да има компании като Google или Facebook щеше да е много по-малък заради затворената среда.

4. Онлайн платформите не са нито свободни, нито отворени. Facebook е създаден благодарение на това, че глобалната мрежа е отворена за всеки, но социалната мрежа ограничава потребителите си в надграждането й. Така действат повечето онлайн платформи, като единственото изключение е Wikipedia.

5. Интернетът не е статичен. Глобалната мрежа се различава значително от това, което е била преди 25 години. В действителност тя еволюира със светкавично темпо. Web 1.0 е само текст базиран, при Web 2.0 се появяват блоговете и интернет услугите, а бъдещият Web 3.0 вече ще разполага с приложения, които да разбират съдържанието в глобалната мрежа (т.нар. семантичен интернет). А след това той ще прерасне в Web 4.0 и т.н.

6. Разпространението е неравномерно. В повечето случаи разпространението е нормално – средните стойности преобладават, докато крайните показатели са много слабо изразени. При интернет трафика то е неравномерно – малка част от милиардите сайтове привличат основната част от посещенията.

7. Интернет в момента е доминиран от корпорации, което им дава големи и нерегулирани предимства. Въпреки факта, че всеки може да пусне свой сайт, почти зад всички от 100-те най-посещавани страници седят големи корпорации. Отново изключение е Wikipedia. Тази доминация дава на съответните компании големи и в повечето случаи нерегулирани възможности. Така например, ако Google не намери даден сайт, за много хора той не съществува. Търсачката обаче все повече започва да манипулира резултатите, което й дава конкурентно предимство.

8. Глобалната мрежа се превърна в "паметта" на човека. Докато преди десетилетия се стараехме да запомняме всичко или да съхраняваме информация в книги, енциклопедии, справочници и изрезки от вестници, сега просто търсим даденото нещо в Google.

9. Интернет показва силата на връзките. Един от фундаментите на интернет е връзката между отделни сайтове или документи (link). Концепцията е на Тед Нелсън от 1963 г., но позволява свързаност само между файлове, които се намират на един компютър. Бърнърс-Лий добавя възможността за свързаност независимо къде се намират файловете.

10.Интернет разви вълна от креативни проекти.

Преди появата му "обикновените" хора можеха да споделят своите идеи и творения само ако успеят да убедят медиите и институциите, че те заслужават внимание. Сега интернет предостави глобална платформа и разнообразие от инструменти, чрез които всеки може да се сподели своите творения.

11. Първоначалната идея е всеки да може да модифицира мрежата. Бърнърс-Лий е имал намерение всеки да може не само да публикува, но и да модифицира онлайн сайтовете. В крайна сметка е предпочетен настоящият вариант – само собственикът или авторът да може да изменя своите страници. Това в крайна сметка е и основен фактор в създаването на силни интернет корпорации.

12. Интернет пространството може да бъде много по-полезно, ако страниците се разбират и от машини. По дефиниция сайтовете могат да се четат от други машини и компютри. Но те не могат да разберат съдържанието заради липсата на семантични възможности. Бърнърс-Лий е искал да се създаде "семантична мрежа", която да позволи на сайтовете да помагат на компютрите да разберат смисъла на съдържанието. Това обаче се оказва много трудно осъществима задача от техническа гледна точка и в момента се работи по техники, които да предоставят семантични възможности на машините.

13. Значението на силния и простия софтуер. Нуждата от прости за използване приложения позволяват технологията да се разпространи масово. Такива например са електронната поща, интернет търсачката и др. Глобалната мрежа показва значението на добрия софтуер, който да може да осъществи връзката между човек и машината.

14. Глобалната мрежа се нуждае от разплащателна система. Един от недостатъците на интернет е, че не разполага със система, която да възнаграждава хората, които публикуват в отворената платформа. Причината за нейното отстъствие е, че все още няма ефективна технология, която да осъществява малки парични транзакции. Липсата на подобна система обаче доведе до създаването на "безплатни" услуги, които използват личните данни на потребителите, за да предоставят например таргетирана реклама.

15. HTTPS протоколите не успяха да направят мрежата сигурна. Това са страници, които позволяват да се обменя криптирана информация (като лични данни, сметки и т.н.). Но тя се оказа несигурна, защото всеки може да прочете кода, а разкритията на Едуард Сноудън показват, че американската агенция NSA може умишлено да е намалила степента на кодирането им.

16. Интернет оказва влияние върху околната среда. Стотици сървъри по целия свят осигуряват нормалната дейност на сайтовете и облачните услуги. Всеки консумира големи количества електричество за охлаждане и работа на компютрите. Трудно е да се измери целият отпечатък, но например Google обяви, че за всеки техен потребител се отделя по осем грама въглероден двуокис в атмосферата всеки ден.

17. Интернет, който виждаме, е само върхът на айсберга. Глобалната мрежа е огромна и никой не знае колко точно. Имаме представа само за тези сайтове и файлове, които са индексирани и търсачките имат достъп до тях. Голяма част от интернет е скрит – динамично създадени сайтове, които не са свързани с други страници и изискват кодове за достъп. Според някои експерти тези "дълбини" на глобалната мрежа са няколко пъти по-големи от 2.3 млрд. интернет страници, които масовите потребители виждат.

18. Глобалната мрежа е най-бързо разрастващият се комуникационен посредник на всички времена. Един от показателите е за колко време дадена технология ще успее да свърже 50 млн. потребители. На радиото това отне 38 години, на телевизията - 13 години, а на интернет само четири.

19. Онлайн потребителите са безкомпромисни читатели. Средната посещаемост на онлайн страница трае по-малко от минута. През първите 10 секунди потребителите решават дали да останат, или да затворят сайта. Дори и да не го направят през този интервал, те ще го сторят в следващите 20 секунди. Така те отделят много малко време за четене на съдържание.

20. Съкращението WWW е уникално от лингвистична гледна точка.

Е, не точно. Но Дъглас Адамс твърди, че е единствената абревиатура, която се изговаря по-дълго от нещото, което представлява, тоест "интернет".

На 12 март 1989 г. Тим Бърнърс-Лий подава в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) предложението си за изграждане на световна мрежа, в която да са свързани възможно най-много компютри и сървъри.

"Въпреки че CERN не се занимаваше със софтуер, шефът ми Майк Сендал ми позволи да работя по проекта в свободното време. През 1990 г. написах и първия браузър, а през 1993 г. след много призиви CERN обяви, че технологията на World Wide Web (WWW) ще бъде достъпна за всички, безплатно и завинаги", коментира създателят на мрежата Тим Бърнърс-Лий в официалния блог на Google. Така вчера се навършиха 25 години от пускането на глобалната мрежа такава, каквато я познаваме в момента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  rembrandt avatar :-|
  rembrandt

  Дано интернетът да остане такъв какъвто го познаваме днес. Най-големия ми страх е, че някой де могат да го регулират и направят поредния инстумент за масови промивки на мозъци.

 • 2
  xyha avatar :-|
  xyha

  "На 12 март 1989 г. Тим Бърнърс-Лий подава в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) предложението си за изграждане на световна мрежа, в която да са свързани възможно най-много компютри и сървъри."

  Това прави ли го "създател" на мрежата ? ITU е създадена през далечната 1865 - това според мен е интернет .

 • 3
  izabell avatar :-P
  izabell

  Честит юбилей!Колкото е по-глобален Интернет толкова възможността да Откриваме става "случайно" на база интуиция,и това е предизвикателството.

 • 4
  mto avatar :-|
  mto

  До коментар [#1] от "rembrandt":

  Българските политически партии, особено т.нар "управляващи" днес имат съществен принос в тази насока.

 • 5
  ivanko77 avatar :-P
  ivanko77

  Ъ-ъ-ъ-ъ, правите ли разлика между интернет и WWW?!?!?!? Днес се отбелязва създаването на второто.

 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#5:"ivanko77"]Ъ-ъ-ъ-ъ, правите ли разлика между интернет и WWW?!?!?!? Днес се отбелязва създаването на второто.[/quote]Авторът се е съобразил с масовото схващане на потребителите, които викат "Интернет" на "WWW".

  За специалистите "Интернет" е компютърна мрежа която обменя данни по TCP/IP протокол (на английски: Transmission Control Protocol / Internet Protocol), създаден през 1980г.

  За потребителите "Интернет" е възможността да използват тази мрежа за:

  1. Четене на HTML страници - по HTTP или HTTPS протокол
  2. Гледане на телевизия - по RTP "върху" UDP or TCP или CCTV
  3. Разговори без или с видео по - по VoIP и VoBB
  4. Обмяна на данни (файлове) - по FTP
  5. Обмяна на електонни писма (e-mail) - по POP3 и IMAP
  6. Общуване в реално време с хора от цял свят - по IRC (Internet Relay Chat)
  7. Изпълняване на команди на отдалечена машина - по Telnet и SSH
  8. Система за имена на домейните като .com, .org, .edu, .bg - по DNS (Domain Name System)

 • 8
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Още в средата на 60-те години се полагат основите на съвременната глобална мрежа. Военните в САЩ искат да създадат и правят компютърна мрежа за предаване на данни с максимална сигурност, като пренасянето на данни да е възможно дори след ядрен удар. Ражда се "Арпанет", мрежа само от няколко компютъра.
  По-късно тя започва да се разраства скришом. Университетите и научните работници я откриват за работата си, защото така могат без големи усилия да поддържат връзка помежду си, без да се съобразяват с държавните граници.

 • ivanko77

  До коментар [#7] от "BlueWater":

  Няма никакво значение това, че използва масовата грешка, все пак средствата за масова информация са да информират, а не да поддържат митове и легенди! То и за много "блондинки" компютър е монитора, но малко са хората(други такива), които биха го приели!

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#9:"ivanko77"]Няма никакво значение това, че използва масовата грешка, все пак средствата за масова информация са да информират, а не да поддържат митове и легенди![/quote]Вие искате невъзможното, да промените смисъла на дума, която се използва от над 20 години от МИЛИАРДИ хора. :) :)

  Първо се опитайте да накарате политиците и медиите да говорят за големи ЧИСЛА, а не за големи ЦИФРИ, защото най-голямата цифра е девет. Това се учи в първи клас. :) :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK