Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Светът на петото поколение

Докато телекомите се опитват да изградят 4G мобилни мрежи, водещите компании в сектора вече работят по концепцията за следващата стъпка в еволюцията на технологията

Не се чувствайте невеж или неинформиран, ако случайно не знаете нищо за мобилните мрежи от пето поколение (5G). В повечето случаи масовият потребител избягва да работи с технически термини и характеристики, особено ако става дума за тясно специализирана сфера като телекомуникациите. За него е важно дадено устройство или услуга да работи добре и да върши действията, за които е предназначено, без проблеми. В ерата на смартфоните и таблетите може да проверяваме електронната си поща, да четем и търсим новини в интернет и да обновяваме статуса си във Facebook. И то почти навсякъде благодарение не само на самите джаджи, но и на мобилната мрежа, която предоставя непрекъсната безжична връзка. Най-масово разпространените технологии от трето поколение (3G) предоставят тези базови действия, по-новите от четвърто (4G) пък позволяват по-бърз обмен на данни, включително и гледане на видео онлайн. Много потребители ще се запитат какво още им трябва? Накъде повече може да се развие технологията?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  e_mil avatar :-|
  tamada
  • - 1
  • + 14

  Цитат: "През последните една-две години в IT индустрията се говори за "интернет на всичко"..."

  Всъщност терминът е "Интернет на нещата" (Internet of Things) и се обсъжда не от 1-2, а поне от 15 години насам. Още около 2000 година се правеха концепции като: вкарване на чипове във всяка опаковка прах за пране, за да се проследи пътя на продукта до отделните домове в услуга на маркетинговите агенции. Или пък проследяване на малотрайни хранителни стоки.

  Цитат: "Технологични пробиви трябва да станат факт в две направления, свързани с радиочестотите. Първата е усвояването на милиметровите вълни... "

  Ми те милиметровите вълни са усвоени и технологичните пробиви отдавна са факт. Ползват се в радиолокацията, радиоастрономията, спътниковата комуникация, някои оръжейни системи... Радарите на пътната полиция работят с милиметрови вълни, а има и наземни комуникационни канали между точки с пряка видимост които работят между 70 и 95 GHz.

  Причината такива високи честоти да не се ползват от домашния рутер у вас, не е че затихват бързо, а че вълните над 60GHz се отразяват от обикновена стена. И за тях технологичен пробив не може да има - те просто не минават през плътни препятствия.
  Но начин за използването им има - всъщност протоколът 802.11ad е готов от няколко години. Той заобикаля проблема - позволява едновременна работа на високи честоти за пряка връзка между устройства и на по-ниски за преминаване през стени. Концептуалните модели за масовия потребител отдавна са представени и доколкото знам ги чакаме още тази година на пазара.

  Нередност?
 • 2
  epoc avatar :-|
  epoc
  • + 3

  Какво по дяволите е 4G? Какво е 3G? А по какво се различават от 2,5G?

  Въпросите изобщо не са толкова прости, колкото изглежда, преди 5-6 години един служител на мобилен оператор ме убеждаваше, че смартфонът ми не е 3G, а 2,5G защото имал само камера само отзад, а не отпред и не съм можел да водя видеоконферентни раговори!!!!! И накрая всичко го свеждат до скорост на интернета.....

  И как потребителите ще разберат, че има 5G, днес като операторите са се набутали толкова много с техника, че смачкват дейтаканалите изкуствено сакън клиента да не източи повече, отколкото си е платил?

  Иначе е голямото дрънкане, смартфони с LTE има, ама в голяма част от ЕС няма къде да ги ползваш.....

  Нередност?
 • 3
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)
  • + 3

  Облачно съхранение на данни - право в устата на Биг Брадър (NSA, CIA, etc.)

  Не, мерси!!!

  В краен случай ползвам услугата Wuala на швейцарската La Cie. Лошото е, че и швейцарските банки взеха да стават доста отворени след натиск от ЕС и САЩ... :(

  Нередност?
 • 4
  xyha avatar :-P
  xyha
  • + 2

  На където е тръгнал светът - нищо чудно да ползваме индианския 5г с пушек от огньове :-)

  Нередност?
 • 5
  tht avatar :-P
  ТНТ

  Цитат от статията: " Основният проблем, който трябва да се реши, е свързването на голям брой устройства, които непрекъснато си говорят помежду си"

  А-аа, не! Категорично сме против! - ще ревнат от RIAA и тем подобни "носители на авторски права"! Тъй де, като как така аз ще си споделям филми или музика с някой, без те даже и да разберат това?! Ам'чи тогаз нашичкият Явор Колев ще умре от глад, бе!...

  Нередност?
 • 6
  nboyan avatar :-|
  nboyan

  Истината е някъде там - а какво ще кажете за ППТП - (пиер то пиер трансфер протокол Вашето мобилно устройство е нова клетка, това ще е бъдещото, се остава да направим БГ ком)

  Нередност?
 • 7
  sto67nes avatar :-(
  sto67nes
  • + 1

  Техниката се развива,ама субективния фактор си остава на ниво маймуни.......:-D

  Нередност?
Нов коментар