Дяволът носи Android

Gooogle пуска версия на мобилната си платформа за интелигентни аксесоари

В наши дни хората, които носят ръчен часовник, са по-скоро изчезващ вид. Умните телефони изместиха много предмети от нашето ежедневие, включително и задължителния аксесоар на лявата ни китка. През последните няколко години часовникът еволюира в моден аксесоар и доста хора го ползват повече като демонстрация на жизнен статус, отколкото като източник на информация за точно време. Мобилната революция издигна на пиедестал смартфона, като го превърна в универсалното устройство за всичко – от телефон, през бележник, компютър за браузване в глобалната мрежа, камера, фенерче и пр. Преди обаче той да достигне до този еволюционен връх и дори преди масовото налагане на GSM устройствата, основните усилия за създаване на ултимативната интелигентна джаджа бяха насочени към развитието на часовниците. Освен за показване на времето имаше модели, които съчетаваха в себе си хронометър, калкулатор и т.н. И то става дума за функционалности, създадени още преди двадесет години.

Бумът на смартфоните обаче тотално засенчи електронния часовник и като че ли го обрече на забвение. Развитието на мобилните технологии обаче постепенно пренася тази революция и в света на многофункционалните умни аксесоари. През последните две години се появиха различни експериментни и масови модели на дигитални часовници, гривни и очила с вграден дисплей, които се опитват да завладеят сърцата на потребителите. Експертите от IT индустрията са единодушни, че именно тяхното развитие ще движи технологичния сектор стремглаво нагоре. Но на пазара те бяха посрещнати с леко хладен ентусиазъм и за момента не провокират потребителска истерия. Интернет гигантът Google обаче е на път да направи първата по-голяма крачка в опит да промени ситуацията. Щатската компания обяви, че пуска версия на мобилната операционна система Android, която е оптимизирана основно за умни часовници, но ще може да се използва и за гривни, очила и други интелигентни аксесоари.

OK Google...

Според интернет гиганта смартфоните са само началото на новата реалност, която е тук благодарение на мобилните технологии. Концепцията на Google е, че те ще доразвият потенциала си в преносимите дигитални устройства. "Затова сме толкова развълнувани от умните аксесоари. Те разбират контекста на света около вас, с тях може да се взаимодейства лесно и ефикасно само с поглед или казана дума", обявява Сундар Пичай, старши вицепрезидент на звеното, отговорно за платформата Android.

Следвайки тази визия, компанията ще пусне специална версия Android Wear, предназначена за подобни устройства. Идеята е да се създаде интерфейс и среда от приложения, които да са съвместими с много малки сензорни екрани. За да не се губи функционалност заради липсата на големи дисплеи, новата операционна система разчита много повече на гласовия асистент Google Now, с който се подават повечето команди. Изричайки фразата OK Google, потребителят ще може да активира гласовото разпознаване на устройството и да му зададе въпрос. То ще извършва търсене в интернет и ще връща подходящ отговор. С глас ще може да се дават и команди като набиране на телефон, изпращане на текстово съобщение, записване на бележка и др.

Google обръща специално внимание и на възможността за следене на различни физиологични показатели на потребителя. Освен това Android Wear ще може да засича изминато разстояние и скоростта, с която се движи собственика на устройството. Подобно на традиционните платформи на зеления робот за мобилни устройства новата версия активно ще разчита на външни софтуерни разработчици, които да създадат различни приложения. Аксесоарите, базирани на тази платформа, ще могат и да се свързват към почти всеки смартфон, който използва Android за операционна система.

Фина настройка

Една от целите на Google с пускането на Android Wear е ясна – компанията иска да стимулира развитието на мобилните аксесоари и по-специфично на умните часовници, като наложи своята операционна система за стандарт в тази сфера. За момента тази ниша все още не е добре усвоена - реално никой от силните играчи все още не е оптимизирал платформата си за подобен тип устройства. До момента Samsung и Sony изпробваха пазара със свои разработки на часовници, но и двете компании използваха собствени модификации на Android, които не успяха да грабнат вниманието на потребителите. Основните причини за отсъствието на силни продажби, от една страна, са донякъде високите цени за аксесоарите, които са просто допълнение към смартфона, и от друга – липсата на достатъчно функционалности и качествен интерфейс на тези устройства.

Опитвайки се да навакса тези пропуски, през тази година Samsung реши да пусне втори вариант на умния часовник Galaxy Gear, но този път базиран на нейната операционна система Tizen. Независимият проект Pebble Watch, който набира финансиране през сайта Kickstarter, също използва собствена платформа, базирана на FreeRTOS. Това позволява на устройството да се свързва както със смартфоните Android, така и с iPhone на Apple.

С обявяването на новата версия на Android обаче Google прави много по-голяма крачка и е на път да запълни вакуума от липсата на изпипана и отворена за разработчици платформа за мобилни умни аксесоари. Тя ще улесни създаването на подобни устройства от страна на производителите и затова не е изненада, че до няколко месеца ще се появят и първите умни часовници, които ще я ползват. През лятото трябва да бъдат пуснати в продажба модели на LG и Motorola (мобилното звено е собственост на Google, което скоро ще бъде прехвърлено на Lenovo). От своя страна Google работи по проекта съвместно с производители като Asus и HTC, така че няма да е изненада, ако до края на годината се появят и техни съвместими устройства.  

Смяна на курса

До момента интернет гигантът беше концентрирал всичките си усилия, свързани с развитието на умните аксесоари, в своя проект за очила с вграден дисплей Google Glass. Тези устройства още не са достъпни на масовия пазар, като в момента са в тестов период. Също така бъдещето им още е малко неясно, защото предизвикаха доста противоречия в обществото, тъй като размиват границите на личното пространство и освен това постепенно сливат виртуалната и реалната среда.

Обявяването на Android Wear, който също следва концепцията за умните очила, означава най-малкото две неща. На първо място, Google явно осъзнава, че проектът с очилата върви прекалено бавно, а в същото време еволюцията на умните аксесоари завива към дигиталните гривни и часовници. Така, за да не "изпусне влака", Google комбинира напредъка при гласовия асистент, постигнат благодарение на Glass, с опростения интерфейс за малки сензорни екрани. Пускането на оптимизирана операционна система за умни часовници ще тушира потенциалното колебание на големите производители дали да изберат Android за мобилните си аксесоари. Най-вероятно също така работата по версията Wear е била форсирана, след като се разбира, че Samsung ще използват своята Tizen в следващото поколение Galaxy Gear, което беше показано в началото на годината.

Вторият важен момент е, че в Google явно са стигнали до извода, че за да задържат мобилната доминация на Android, трябва да създадат оптимизирана версия за умни аксесоари. Не става дума за отделен продукт като Glass, а за единна платформа, която е подходяща за всякакви устройства в този микрокосмос – от гривни, през часовници до очила. Те имат съвсем различни изисквания и интерфейс в сравнение със смартфоните и таблетите и Android Wear ще се опита да поправи този пропуск.

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели