Технологичната "Желязна завеса"

Противопоставянето между Русия и САЩ се пренесе и в IT сектора, а най-засегната е космическата индустрия

На 5 март 1946 г. в колежа Уестминстър, Фултън, в американския щат Мисури британският премиер Уинстън Чърчил произнася историческа реч. В нея обявява, че Европа е разделена от "желязна завеса", на изток от която се налага съветската система. За повечето наблюдатели събитията през последните няколко месеца навяват асоциации за ситуацията отпреди 68 години. Кризата в Украйна и последвалите санкции на Запада срещу Русия върнаха частично риториката от студената война. По тази причина правителството в Кремъл обяви някои контрамерки, които някои могат да разтълкуват като спускане на IT желязна завеса над най-голямата по площ държава в света.

В рамките на седмица Москва обяви, че ще "спре поддръжката на американската система за сателитна навигация GPS" в Русия. Освен това страната обяви, че ще намали зависимостта си от американски интернет компании, като ще изгради свои центрове за данни. Така много експерти се опасяват, че реално Русия ще премине на модела за частично отворен интернет със засилена цензура, който Китай налага от години. Допълнително всички страхове на западните космически агенции може да се окажат реалност, защото Москва дава индикации, че няма да удължи програмата си за поддържане на Международната космическа станция и може да наложи забрана за използване на нейните ракетни двигатели. Русия играе ключова роля в единното усвояване на космическото пространство.

Все пак наистина ли всичките тези действия и намерения могат да се оприличат като спускане на желязна IT завеса? Някои да, други не толкова. Последствията от тях също са различни и някои от тях са повече символични, отколкото да окажат реално влияние върху хората, бизнеса и институциите.

Зона без покритие

Кремъл обяви, че от 1 юни ще "прекрати" работата на американската сателитна навигационна система GPS (Global Positioning System) на територията на страната. Реално само ще бъдат затворени наземните станции за приемане на спътниковия сигнал, които се намират в Русия. Това са общо 11 инсталации, които се простират от Далечния изток до Москва. Това няма да доведе до пълно изключване на навигационната система в страната, а по-скоро ще я направи по-малко прецизна. Наземните станции позволяват да се коригират грешки при определянето на местоположението на сателитите и на приемника (смартфон или друго устройство). Така се подобрява точността на отчитането и отклонението е в рамките само на няколко сантиметра. Изключването на станциите няма да спре GPS услугата в Русия, но ще се понижи прецизността на определяне на местоположението до няколко метра отклонение.

"Локализацията в сантиметри е от значение за научни разработки, в геофизиката и за военните цели. При гражданската навигация няма такава необходимост", коментира Елдар Муртазин, анализатор на руската компания Mobile Research Group, цитиран от радио "Ехото на Москва". Така практически основните трудности ще са за американските военни, допълва той.

Всъщност реакцията на Москва е вследствие на отказа на Вашингтон от миналата година да се разположат подобни станции на руската навигационна сателитна система ГЛОНАСС на територията на САЩ. Реално единствените, които могат да ограничат достъпа на GPS в цяла Русия, са самите американци. Подобни мерки са взети в Иран. Така спирането на наземните станции за популярната навигационна система е вследствие на спор, който двете страни водят от близо година и няма пряко отношение към ситуацията в Украйна.

Затвор за трафик

Преди седмица руският президент Владимир Путин обяви, че интернет е дело на американските разузнавателни агенции. Малко след това двете камари на Думата (руския парламент) одобриха закон, който задължава всяка голяма онлайн компания като Google и Facebook да съхранява целия интернет трафик в Русия в рамките на страната. Освен това трябва да поддържат данните в продължение на шест месеца. Също така всеки блог с над 3 хил. посетители се класифицира като онлайн медиа и ги поставя в рамките на съответните регулации. Законът трябва да влезе в сила от 1 август, като единствено чака подписа на Путин.

Според американските онлайн компании и правозащитни организации това означава, че Русия ще наложи същия модел на цензура и полузатворен режим, който съществува в Китай. Техните опасения са подкрепени и с още един закон от 1 февруари. Той дава правото на руския телеком регулатор да блокира без разрешение от съда сайтове, които качват съдържание призоващо към "екстремизъм" или може да доведе до обществени безредици.

Една от идеите е новите центрове за данни, в които да се съхранява онлайн трафикът, да бъдат разположени в т.нар. затворени градове. Това са населени места от съветско време, които имат ограничен достъп за само регистрирани по местоживеене граждани. 

Идеята за географско разпределение на трафика не е само на Москва. Бразилия и дори някои европейски държави обмислят подобни ходове, както и прокарването на нови подводни магистрални кабели, след като излязоха разкрития, че американските служби следят голяма част от информацията, която се обменя в глобалната мрежа. Русия обаче форсира все повече действията в тази посока, като освен законите се опитва да поеме и контрол над най-големите руски онлайн компании. Близки до президента Владимир Путин бизнесмени вече поеха социалната мрежа VKontakte, което доведе до уволнението на съоснователя и изпълнителен директор Павел Дуров. Всички това може да даде тласък към все по-голямо регионализиране на глобалната мрежа, което е нож с две остриета – от една страна се намалява вероятността службите на САЩ да следят трафика, от друга - дават възможност това да го прави регионалното правителство, както и може да навреди на глобалната комуникация.

Хюстън, имаме проблем

Истинската Студена война може да се развие там където температурите са най-ниски – в Космоса. Покрай обтегнатите отношения между САЩ и Русия най-големи бяха опасения в авиокосмическата сфера, където двете страни работят в тясно сътрудничество през последните години. Особено застрашен в момента става проектът за Международната космическа станция (МКС). Кремъл заплаши, че ще забрани използването на руски двигатели и ще прекрати полетите към орбиталната станция в дългосрочен план. По-любопитна е риториката, че всъщност Москва може да забрани на Вашингтон да използва МКС. Според руския зам. министър председател Димитрий Рогозин американският модул на станцията не може да съществува самостоятелно, докато този, построен от Кремъл – може. Рогозин обяви, че Русия не планира да продължи участието си в МКС, каквито бяха първоначалните планове. Всички държави, които участват в изграждането и поддържането на орбиталната станция, са инвестирали над 100 млрд. долара. Засега обаче Москва няма да обменя планираните полети, като дори в сряда на Земята от МКС се върна космическият кораб "Съюз" с трима астронавти на борда. По отношение на двигателите Русия няма да продава допълнителни устройства на САЩ, ако американците не дадат солидни гаранции, че те няма да се използват за военни цели.

Така реално обтегнатите отношения между Москва и Вашингтон покрай украинската криза ще окажат най-негативно влияние върху изследванията на Космоса, ако ситуацията продължи да се влошава. Все още няма признаци за пълно капсулиране и спускане на технологична "желязна завеса" от страна на Русия, но беше даден ход на действия, които в дългосрочен план могат да доведат и до подобен сценарий.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  btl56358577 avatar :-|
  btl56358577

  РУСИЯ обяви ,че до 2030 щЕ колонизира Луната.
  По същото време излезе,на ройтерс класацията на 100
  НАЙ ИНОВАТИВНИТЕ КОМПАНИИ В СВЕТА
  оТ ТЯХ ПОЛОВИНАТА СА АМЕРИКАНСКИ И
  НИТО ЕДНА РУСКА
  сАМО С ДВИГАТЕЛИ НЕ СТАВА
  А И ДНЕС СТАНА ЯСНО, чЕ И ПРИ ТЯХ ИМА ПРОБЛЕМИ
  СЛЕД ПАДАНЕТО НА РУСКАТА РАКЕТА.
  Спътника,които трябваше да изведе в орбита е произведен в Европа
  Сега ще трябва да си го правят САМИ.

 • 5
  kalo76 avatar :-|
  kalo76

  Интересно като отрежат американците от космическата си програма, тогава с чии пари ще я финансират?
  Байконур е на територията на Казахстан и руснаците са там под наем. Дали да не очакваме Рогозин, като обърне още някоя бутилка "Столичная" да реши, че правата на руското малцинство там са нарушени и... да станат Кримски истории?

 • 6
  kam27 avatar :-P
  kam27

  Глупости

 • 7
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА

  Кога ли ще се заговори за диверсификация на информационните потоци? Днес без интернет сума ти отрасли ще се затруднят яко. Може да е практически неразрушаема глобална мрежа, но топ-левъл домейните си ги уппавлява iana, а без тях няма интернет.

 • 8
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Американците така е не могат да дадат смислено обяснение защо налагат санкции, докато руснаците просто отговарят мотивирано на тези санкции. Всъщност в ЕС отдавна има директива за запазване на трафика и то не на компаниите, а на потребителите, и не 6 месеца, а цели 2 години! (преди месец я обявиха за незаконна). И как изведнъж американците решиха, че нещо, което вече го има в САЩ и в ЕС, изведнъж приложено и в Русия, ще доведе до ситуация като в Китай? Да сте виждали сайтове затворени от ФБР? Има. Обаче изведнъж руснаците като приемат такъв закон и става новина.
  Въобще всяко действие среща същото по големина и обратно по посока противодействие, но всички се затварят очите кой какво е започнал... Толкова е жалко... Помнете историята и я разбирайте, защото иначе ставате съучастници в нейното повтаряне.
  Хайде сега да видя колко минуса ще събера.

 • 9
  tdr_kolev avatar :-?
  tdr_kolev

  До коментар [#8] от "Лео":

  А кога Европа или САЩ са имали изискване към чужди компании да пазят информацията на сървъри до които има достъп местното правителство? От кога Европа иска да ограничава трафика от / за САЩ? Плановете са да изградят собствена инфраструктура, за да е възможно трафика от Германия до Франция да не е по-евтино да минава през САЩ. Като не си инвестирал когато е трябвало, си поел рисковете да изкараш трафика навън. Никой не ти е виновен. Хайде да не говориш за неща, от които не разбираш.

  Аз с минуси не се занимавам.

 • 10
  ariman_info avatar :-|
  Ariman

  Хюстън имаме проблем, руснаците нещо ме гледат лошо и ми обясниха да се прибирам на стоп.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели